Több, mint tíz premierrel zajlott az idei Balaton Boat Show

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is szeptember első hétvégéjén beköltöztek az újdonságok a Kenese Marina Portba. Az idei Balaton Boat Show-n új technológiákat ismerhettünk meg, több eddig még nem látott hajóval is találkozhattunk, de számos, a hajózáshoz szükséges felszerelés közül is válogathattunk. A szervezők különös hangsúlyt fektettek ebben az évben a biztonságra, a járványügyi protokollok betartására. Rápolthy Edit kiállításigazgatóval a megnyitó után beszélgettünk.

Vitorlázz Itthon: Hogy zajlott a szervezés, mire számíthatnak az érdeklődők ezen a hétvégén?

Rápolthy Edit: Nagyon örülünk neki, hogy végül meg tudtuk rendezni a Balaton Boat Show-t. Magát a szervezést is egy másfél-két hónappal később sikerült elindítanunk, de szépen elindult a jelentkezés, érkeztek a kiállítói megkeresések. Augusztus elején aztán még inkább megnőtt az érdeklődés a kiállításon való részvétel iránt. Végül nekünk is meglepetésként, de nagy örömünkre hasonló volumenű kiállítást sikerült idén szervezni, mint a tavalyi évben. Hetvenöt kiállító van, nyolcvan körüli szárazföldön és vízen bemutatott hajóval, emellett sok hajózási kiegészítő: ékszerek, táskák, vízisporteszközök, valamint sok olyan kellék, amely a hajók karbantartásához, üzemeltetéséhez szükséges.

VI: Milyen újdonságok érkeztek hozzátok?

RE: Több, mint tíz premier van most itt a kiállításon, amik közül több az elektromos, vagy egyéb alternatív meghajtású hajó, de vannak vitorlás premierek is.

Fotó: Balaton Boat Show

A vitorláshajók között talán az a trend figyelhető meg, hogy az egyre nagyobb hajókat keresik jobban, melyek akár egy nyaraló alternatívájaként is működhetnek. Az elektromos hajók terén pedig most nagyon sok olyan jármű is bemutatkozik a kiállításon amelyek kisebbek, a gyors vízre menetelt, akár a jogosítvány nélküli hajózás élményét nyújtják a tulajdonosoknak.

VI: Az elmúlt években én azt láttam, hogy nagyon sokan kompromisszumot szeretnek kötni hajóvásárláskor. Tehát ha kell, akkor versenyezni is el lehessen menni a sporttársakkal, de ha úgy alakul, akkor akár egy kéthetes nyaralást is meg lehessen szervezni a hajón. Mit keresnek most a vitorlázók?

RE: Vannak ilyen hajók is, de én alapvetően azt látom, hogy ez még mindig erősen elválik. Persze a teljesítményorientált vitorlásokban is lehet aludni, esetleg nyaralni rajtuk, hiszen a méretük és a kokpit kialakításuk ezeket lehetővé teszi. De alapvetően itt, a kiállításon bemutatott hajók többsége a komfort fokozatot próbálja minél jobban a maximumra vinni. Nagyon igényes burkolatok, belső kialakítás figyelhető meg valamint a dekorációs lehetőségek. Nem utolsó sorban maga az élettér ami a hajó belsejében van évről évre nő, és igyekeznek is a gyártók bővíteni a hajók szélességén, hogy még tágasabb belső tereket tudjanak létrehozni. Ez az elektromos hajók esetében is megfigyelhető.

Fotó: Balaton Boat Show

Nagy, akár negyven lábas elektromos hajók is vannak több szobával, ugyanúgy konyhai résszel. Azt látom, hogy nagyon felpezsdült az elektromos és alternatív meghajtású hajók piaca. Most itt a kiállításon is a bemutatott hajók számának tekintetében ilyen téren egy húsz százalékos növekedéssel be tudunk számolni. Sok új forgalmazó jelent meg, valamint új márkák, új gyártók. Van egy technológiai újdonság, melyet itt mutatnak be először: ez pedig az alternatív meghajtások körében egy hidrogén meghajtású hajó. A hajó testet az egyik magyar tradicionális gyártó a Stickl Yacht készíti, viszont azt a hidrogén meghajtású motort, ami ezt a hajót előre viszi, azt egy hazai innováció teszi lehetővé. Ehhez kapcsolódóan a Hidrogéntechnológiai Plattform egy konferenciát is szervezett a Marina Port Hotelben.

VI: Most már eltelt néhány óra a megnyitó óta, mit mondanak a kiállítók?

RE: Alapvetően minden kiállító pozitívan nyilatkozik és érdeklődéssel, nyitottsággal fogadták a meghívókat a partnerek. Én nagyon remélem, hogy ahogyan a korábbi években, most is lesznek eladások, hiszen ha valaki tényleg szeretne vásárolni, akkor ezt ebben az időszakban érdemes, hiszen most vannak a legjobb árak. A hajózás azon előnye pedig manapság előtérbe kerülhet, hogy a vízen biztonságosan, szűk családi vagy baráti körben kikapcsolódhatunk és kockázatmentesen lehet egy hajó fedélzetén nyaralni.

Fotó: Balaton Boat Show

Erről a trendről a charter céges is pozitívan nyilatkoznak. Nagyon pörgött a szezon folyamán a hajóbérlés, nagyon sokan választották a hajót a szabadidejük eltöltésére. Reméljük, hogy ez a vásárlási kedvet is növeli majd.

VI: Beszéljünk egy manapság igen fontos kérdésről, az pedig a biztonság. Azt olvastam, hogy az idei Balaton Boat Show-n a szervezők, azaz ti kiemelt figyelmet fordítottatok a járványügyi intézkedések betartására és betartatására.

RE: Megtettük azokat az intézkedéseket és bevezettük azokat a szabályokat melyeket a rendezvény szakma is javasolt a kiállításokra vonatkozóan. Bár itt elsősorban zárt térre fogalmaztak meg ajánlásokat, viszont mi ezeket átültettük szabadtérrel. Több ponton elhelyeztünk fertőtlenítő állomásokat. A közösségi területeket, gyakran érintett felületeket óránként takarítjuk. A hajók belsejébe való belépéskor, betekintéskor mindenkitől kérjük, hogy vegye fel a maszkot. A kiállítók nagyon gondosan felkészültek arra, hogy maszkot biztosítsanak az érdeklődőknek. A hajók bejáratánál ők is elhelyeztek fertőtlenítőket.

Fotó: Balaton Boat Show

Szabadtéren ahol egy kicsit besűrűsödik a látogatók száma, ott is érdemes felvenni a maszkot mindenki biztonsága érdekében, de alapvetően, ha mindenki odafigyel ezek a lépések semmi zavart nem keltenek abban, hogy ugyanúgy élvezzük a kiállítást, mint a korábbi években.