Télen is vitorlázás – rajtol a Farsangi Regatta

Február második hétvégéjén rendezik - a Magyar Vitorlás Szövetséggel együttműködésben - a Téli Vitorlásverseny-sorozat harmadig futamát, a Farsangi Regattát, Balatonlellén. A szervezők szerint az idei tél jobban kedvezett a vitorlázásnak, mint az elmúlt évek hűvösebb hónapjai. A téli vitorlázás ugyanakkor sokkal nagyobb körültekintést és felkészültséget kíván, ugyanakkor a résztvevők szerint az élmény páratlan.

Gyerekek is részt vesznek rajta, ugyanakkor a téli vitorlázás nem gyerekjáték – fogalmazott a vitorlazzitthon.hu-nak a Farsangi Regatta versenyrendezője. Karsai Gábor kifejtette: az elmúlt évekhez képest újdonság, hogy a Litkey Árpád vezette PÖFF Vitorlásiskola növendékei is részt vesznek a téli vitorlásversenyeken, természetesen szülői, vagy edzői kísérettel. Karsai Gábor szerint a téli vitorlázások alkalmával, különös figyelemmel kell lenni a fedélzeten a fagyveszélyre. A mentőmellény használata pedig minden hajón lévőnek, a fedélzetre lépéstől számítva elengedhetetlen.

Karsai Gábor beszélt arról is: a téli vitorlásversenyeknél meghatározták, hogy a vitorlázók milyen vásznakat használhatnak a futamok alatt. A bő szeles vitorlák, mint például a genakker, vagy a bliszter, illetve a spinakker használata ezen alkalmakkor tiltva van, csak az alapvitorlázatra szorítkozhatnak a versenyzők.

Karsai Gábor hozzátette: javában készülnek a tavaszi szezonra is. Zajlik a tavaszi 4Kezes túravitorlás futam szervezése.  Hozzátette: erre a regattára mind profikat, mind amatőr túravitorlázókat is nagy szeretettel várnak.