2020-ban itt az E10-es benzin – mit szólnak a hajómotorok?

2020 januárjától megváltozott a 95-ös benzin összetétele. Az új, E10 jelzésű üzemanyag főleg a régebbi típusú hajómotoroknak sem tesz jót, viszont megelőzhetjük a meghibásodásokat egy kis odafigyeléssel. A legfőbb szabály: ne hagyjuk hosszabb ideig a tankban az üzemanyagot és persze ne spóroljunk a karbantartásnál a megfelelő alkatrészekkel. A Vitorlázz Itthon Csepregi György Európa Bajnok, Világkupa győztes motorcsónak versenyzőt, a Csepregi Vízisport Kft. alapítóját kérdezte.

A mostani változás újabb problémákat nem okoz, ugyanis az már jelen van bő öt éve, amióta kötelező etanoltartalma van a benzinnek – mondta el a Vitorlázz Itthonnak Csepregi György. A Csepregi Vízisport Kft. alapítója kifejtette: az utóbbi öt évben látható, hogy ha nem használják a hajó motorját két hónapig, szó szerint „belerohad” az üzemanyag  a karburátorba, injektorokba, benzinpumpába.

Fotó: Csepregi Sport Kft. 

Hozzátette: előre nem lehet megmondani, hogy a mostani változtatás, vagyis a még magasabb etanoltartalom mennyiben teszi gyakoribbá a már meglévő problémát. Csepregi György szerint a meghibásodást leginkább úgy lehet elkerülni, hogy minden esetben ki kell járatni üres tankig a hajómotort, vagyis nem maradhat a karburátorban és az üzemanyagrendszerben benzin hosszabb állóhelyzet előtt.

  

A szakember elmondta azt is, hogy a hajómotoroknál a gyárilag beszerelt üzemanyagcsövek benzin- és olajállóak. Ugyanakkor a régebbi motorok esetében a javítások során lecserélik a gyári vezetéket sokszor a háztartásban is használatos általános átlátszó csövekre. Ezeket a nyers üzemanyag elkezdi megbontani, emiatt egyfajta zselés anyag rakódik le a rendszerben, ami további meghibásodásokhoz, dugulásokhoz vezet. Csepregi György elárulta, sajnálatos módon a vitorlázók jelentős hányada nem figyel oda eléggé a hajón található külmotor karbantartására. Ugyan van olyan réteg, aki tudja, hogy minden évben le kell szervízelnie a motort és rendszeresen foglalkozik vele.

Sokan ugyanakkor nem használják gyakran a külmotort, szezon kezdetén tele tankolják és úgy akarják használni hónapokig. Az ő esetükben jelenhetnek meg a fentebb leírt problémák.  Az Európa Bajnok, Világkupa győztes motorcsónak versenyző arra is kitért, hogy egyre modernebbek a motorok, ugyanis a régi kétüteműek folyamatosan tűnnek el. Ennek oka, hogy sokszor nem éri meg anyagilag a javíttatásuk. A szakember szerint a most forgalomban lévő, újabb technológiájú kis négyütemű motorok megfelelnek szinte minden igénynek, beleértve a környezetvédelmi előírásokat is.   Emellett trend, hogy többen a régi kétütemű motort elektromos meghajtásúra cserélik.