Túra, kultúra és gasztronómia a Szüreti Regatta idején

A Szüreti Regatta Hegyi Dénes emlékverseny hétvégéjén számos program várja a Badacsonyba, valamint a térségbe látogat. A verseny partnere, a Vitorlázz Itthon a verseny partnereként programcsomagot készített a versenyen résztvevők hozzátartozóinak, akik nem szállnak vízre, vagy azon vitorlázóknak, akiknek a befutó után még marad idejük és energiájuk egy kis gasztronómiai vagy kulturális utazásra.

Őszi séta és holdfénytúra a Balaton édenkertjében

A badacsonytomaji Folly Arborétum csapata az október 8-án 11:00-tól és 14:00-tól induló túra során bemutatja az arborétum és a család történetének összefonódását, hogy lett az eredetileg szőlővel beültetett területből arborétum, négy generáción átívelve hogy lett a dédnagypapa hobbijából egy nemzetközileg elismert gyűjteményes kert,
A séta útvonala érinti az arborétum magját, az Öregarborétumot, ahol több, mint 100 éves fák is találhatók, az útvonal felkanyarodik a kilátóhoz és érinti az új ültetésű növényeket, új telepítéseket. A program teljes időtartama: 60-90 perc a séta indulási helyszíne: Folly Arborétum bejárata.

Esti programot is ajánl az Arborétum. Idén is megszervezik az elmúlt évek népszerű holdfénytúráit.

A túra kezdési időpontja: 10.08-án 19 óra.
A túra létszáma maximum 20 fő

További részletek itt.

(Fotó: Folly Arborétum)

Gasztrohegy Badacsonyban

A Szüreti Regatta hétvégéjén újra nekiindulhatunk, hogy meghódítsuk a gasztronómia csúcsait, együtt, Badacsonyban. Ezen a tematikus hétvége címe: Világok Konyhája – Utazás a Föld körül. A Gasztrotúra keretében érdemes körbejárni a hegyet, kóstolni több helyen, ugyanis a Gasztrohegy fogások kóstoló adagok, hogy mindig legyen miért tovább indulni! Belépő nincs, mindenhol a saját fogyasztásért kell fizetni!
További részletek az esemény oldalán.

(Fotó: Gasztrohegy)

“Ahol a múzsák laknak” – Szigliget

Füst Milán, Esterházy Péter, Nemes Nagy Ágnes vagy épp Karinthy Ferenc alakja is megelevenedik a Szigligeti Alkotóház történetét bemutató kiállításon, melyet a Szüreti Regatta hétvégéjén tekinthet meg utoljára a közönség.

A kiállításon archív fotókból és azokhoz tartozó leírásokból rajzolódik ki a színes, izgalmas világ, amelyet az írók otthonaként tarthat magáénak a Szigligeti Alkotóház, láthatjuk például, amint Füst Milán egyik könyvén dolgozik, elolvashatjuk, mit mondott a házról Esterházy Péter, és hogyan mesélt Szigligetről Makk Károly. Megelevenedik Karinthy Ferenc vagy éppen Fekete István alakja, megtudhatjuk, milyen volt a fürdőélet a községben és milyen játékokkal múlatták az időt a művészek.

(Fotó: MTVA / alkotomuveszet.hu)

Szárazföldi túraajánlat Badacsony környékén 

A Balaton északi partjának legjellegzetesebb, egyben legmagasabb hegye, a koporsó formájú vulkanikus eredetű tanúhegy, a Badacsony. A badacsonyi kikötőből kikötőből indulva a Római úton majd a Kisfaludy Sándor utcán keresztül jutunk el a Kisfaludy-, valamint Szegedy Róza házig, ahonnan könnyedén elérjük a Rózsakövet.

A Rózsakő a Badacsonyon, a Kisfaludy-ház felett található hatalmas asztalszerű bazalttömb. Valamikor a régmúltban gurulhatott le a hegy oldaláról. Nevét Szegedy Rózáról kapta, aki a hagyományok szerint Kisfaludy Sándorral szokott rajta üldögélni. Valószínűleg ez magyarázza a vele kapcsolatban született legendát is. “Hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek. De az is elég, ha a leány ül a kőre háttal a tónak, rágondol szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak a szíve érte fog dobogni.” – áll a legendában.

Akik tovább túráznának, irány a Kisfaludy-kilátó, amelynél nincs magasabban elhelyezkedő kilátó a Balaton körül.

A szerkezet 437 méteres magassági ponton épült, és a maga 18 méteres tornyával valóban a legmagasabbról ad rálátást a tóra mindazoknak, akik veszik a fáradságot és felsétálnak hozzá. Márpedig nemcsak a páratlan panoráma, hanem magának a faszerkezetnek a különleges formája miatt is megéri elzarándokolni a toronyhoz. Odafentről egyszeri kilátás nyílik a Tapolcai-medence és a környékbeli hegyek, dombok tájaira. A kilátó belsejében egy 360°-os panorámakép segíti a tájékozódást.

Ha valakik még hosszabb túrát terveznének érdemes felkeresni az 1936-ban épített, 464 fokból álló Bujdosók lépcsőjét,  mely a Badacsony nyugati oldalát ostromolja meg, és az Országos Kéktúrának is része. A lépcsők aljában az egykori Rodostó turistaházat találjuk, a tetején pedig a Czinka Panna-pihenő és egy esőház várja a turistákat. A lépcső tetejétől nem messze található a Tördemici-kilátóhely, ahonnan tökéletes kilátás nyílik a szomszédos tanúhegyre, a Szent György-hegyre.

Érdemes felkeresni még a 12 méter magas Ranolder Keresztet, melyet 1857-ben állíttatott Ranolder János veszprémi püspök. A néphagyomány szerint a püspök annyira varázslatosnak tartotta a helyet és az innen nyíló kilátást, hogy uradalmai kormányzójának meghagyta, a Badacsony-hegy tetejére állíttasson egy óriási keresztet, hogy az ide látogatóknak eszébe jusson, ilyen csodát csak az Isten tud alkotni.

(Borítókép: TVSK)