MENTŐÖVPROGRAM – Új tájékoztatási rendszer a Balaton körül

A Balaton Fejlesztési Tanács és az Innovációs és Technológiai Fejlesztési Minisztérium támogatásával létrejött MENTŐÖV PROGRAM egy egységes, koherensen egymásra épülő, vízbiztonságot és közbiztonságot elősegítő, felvilágosító és tájékoztatási rendszer. A program mentorálására a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatát kérték fel.

A komoly szakmai összefogásból született prevenciós program „elindítói” a 2017. nyarán történt vízi balesetek kiemelkedően magas száma, valamint az ezek vizsgálataiból levont következtetések voltak. Megfigyelhető, hogy a balesetek okai mögött gyakran az információhiány, az önismeret hiánya, a felkészületlenség, vagy az emberi felelőtlenség áll, így a hatékony megelőzésben a különböző kommunikációs eszközök komoly szerepet játszhatnak. Ezen kommunikációs módszerek, eszközök fejlesztésére, kidolgozására és megvalósítására vállalkozott a Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Testülete keretében létrejött MENTŐÖV munkacsoport.

Fotó: VMSZ

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság által megálmodott prevenciós program célja a biztonságos vízhasználathoz szükséges információk megismertetése és tudatosítása, hosszabb távon a balatoni vízi balesetek számának csökkentése, megelőzése, valamint az emberek tudatos, felelős vízhasználatra ösztönözése. A program keretében elkezdődött egy egységes, könnyen értelmezhető, helymeghatározást lehetővé tevő rendszer kiépítése is. A tervek szerint a rendszer a Balaton valamennyi strandján megvalósul majd, mely esetleges baj – baleset, rosszullét esetén jelentős mértéken segíti és meggyorsítja a mentésirányításban és mentésben dolgozók munkáját.

Fotó: VMSZ

A MENTŐÖV PROGRAM keretében a résztvevő strandokra, valamennyi vízbe jutási lehetőséghez táblákat helyeztek ki az alábbi információkkal:

A táblák part felé néző oldalán:

  • Segélykérő kód (a tábla felső részén látható számsor)
  • Viharjelzés segédlet
  • Mederrajz
  • Strandon található elsősegélyhely leírása
  • 112-es segélyhívószám
  • Fürdőzési tanácsok

A táblák víz felé néző oldalán:

  • Segélykérő kód (a tábla felső részén látható számsor, mely azonos a tábla másik oldalán található kóddal)
  • Fürdőzésre vonatkozó jogszabályok

A segélykérő kód alapján könnyen megállapítható a segélykérő helyzete, mivel a kód első négy számjegye az adott település irányítószámát mutatja, az ötödik-hatodik szám a strand kódját, az utolsó két szám pedig az adott strandon található strandlépcső (vagy egyéb vízbe jutási lehetőség) sorszámát jelöli.  Mivel a táblán feltüntetett segélyhívó szám a 112, az ezen a számon elérhető kollégák munkáját is segíteni hivatott ez a fajta sorszámozás. A cél, hogy segélyhíváskor, a segélykérő kód bemondását követően, könnyebben és gyorsabban jusson el a segítség a bajbajutotthoz.

Fotó: VMSZ

Az idei évben öt fürdőhely – Siófok, Balatonfüred, Keszthely, Balatonfenyves, Révfülöp – egy-egy nagy strandján került megvalósításra a program. Mindezek mellett a program részeként 2018-ban és 2019-ben a BVRK és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata számos prevenciós előadást tartott, melyek szintén a helyes fürdőzési szabályokra és a vizek veszélyeire hívják fel a régióban élő, a vízi sportokat űző gyermekek, valamint a strandolók figyelmét. A projekt kezdete óta 133 előadáson, 7310 diák tanulhatott a megelőzés fontosságáról. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának idei, a strandeszközökön való mentőeszközök fontosságára indított figyelemfelhívó kampányáról itt írtunk korábban.