“A semmit nem lehet odadobni” – kampány az életben maradásért

Minden vízibiciklin ott kell lennie a mentőpatkónak, hogy baj esetén legyen mit a vízbe dobni. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata legújabb kampányának lényege a biztonság garantálása a strandeszközön addig is, amíg erre nem vonatkozik törvényi szabályozás. A szervezet korábbi „Vedd fel” szlogent viselő felhívása a mentőmellények viselésének fontosságát hangsúlyozta, ezzel sokak biztonságát garantálva.

Az életben maradásért kampányolnak, az ésszerű vízibicikli használatért, valamint mindaz ellen, ami hiányossága ezeknek az eszközöknek – mondta a vitorlazzitthon.hu-nak a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke. Bagyó Sándor kifejtette:  a vízibicikli egy strandeszköz, így jelenleg semmilyen szabály nem kötelezi az üzemeltetőket arra, hogy mentőfelszerelést biztosítsanak hozzá. Ezzel szemben igenis kerülhetnek bajba a rajta utazók, vagy környezetében úszók.

Fotó: VMSZ 

A semmit ugyanakkor nem lehet odadobni ha baj van. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata éppen ezért legújabb kampányában arra hívja fel a figyelmet, hogy minden eszközön rajta kell lennie – gyűjtő nevén – egy mentőpatkónak, ami ha szükséges megmentheti a vízbe esettet, vagy a már vízben lévő, bajba jutottat.

Fotó: VMSZ

Bagyó Sándor azt is elárulta: az Innovációs és Technológiai Minisztérium pozitívan reagált megkeresésükre, melynek célja az lenne, hogy a közeljövőben megszülessen egy, a mentőeszközök kötelező biztosítására vonatkozó rendelet a strandeszközökön. A szervezet elnöke szerint ugyanakkor a mostani kampány célja az, hogy a strandeszközök használóinak felhívják a figyelmét arra, hogy milyen mentőeszközzel ellátott vízibiciklit ajánlanak a vízimentők.

Bagyó Sándor szerint a vízimentés legfontosabb feladata a prevenció és az oktatás. A korábbi „Vedd fel a mentőmellényt” akciójuk sikeres volt, és sokan magukévá tették az üzenetet. Kiemelte: aki nem tud úszni továbbra is vegye fel a mellényt. A szakember kitért a vitorlázókra is. Igaz a nagy hajóknál a jogszabály nem írja elő, de a józan ész azt diktálja, hogy főként viharjelzésben használjuk a mentőmellényt, ugyanis az életet menthet.

Borítókép: VMSZ