Megvan az 55. Kékszalag hivatalos dátuma

Európa legrégebbi, egyben leghosszabb tókerülő versenyére 2023. július 6. és 8. között kerül sor. A versenyt az elmúlt években megszokott forgatókönyv alapján rendezi meg a Magyar Vitorlás Szövetség. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy július 6-án csütörtökön 9 órakor lesz a rajt, a limitidő pedig 48 óra, vagyis július 8-án szombaton reggel 9-ig kell teljesíteni a Balatonfüred - Balatonkenese - Siófok - Keszthely - Balatonfüred közötti, légvonalban több mint 150 kilométeres távolságot.

A Kékszalag hagyománya, hogy a versenyre mindig azon a júliusi hétvégén kerül sor, amely legközelebb van a holdtöltéhez. A rajt sokáig péntek reggel volt, az utóbbi időben azonban átkerült csütörtökre, de az időpont változatlan: reggel kilenc óra. Eleinte nem volt időkorlátozás, később azonban bevezették a negyvennyolc órás limitet. Aki tehát szombat reggel kilencig nem ér célba, az hiába küzdött! Az évek során folyamatosan változott azoknak a hajóknak a köre is, amelyeknek engedélyezték az indulást.

A versenyt először 1934-ben írta ki a balatonfüredi Hun­gária Yacht Club. Elképzelésük lényege az volt, hogy a Balaton Kék Szalagját bármely vitorlás elnyerhesse, amely a kiírt távon, az óramutató járásának megfelelően a leggyorsabban körbehajózza a tavat. 1942-ig a versenyre kétévente került sor, ezután a háború miatt kimaradt néhány esztendő, s a hagyomány 1947-ben éledt újra.

1934-ben még bármilyen vitorlás hajó versenyezhetett. Később kizárták ebből a körből a jollékat (gyors, könnyű, uszonyos egytestű hajók), majd erre a sorsra jutottak a kisebb tőkesúlyos vitorlások (például a csillaghajók). Az elmúlt tizenöt év a többtestű hajók „beengedéséről” szólt, s nem kizárt, hogy a következő tíz évben a víz alatti szárnyakat használó hajók lesznek a viták középpontjában.

(Borítókép: Fortepan / dr Ember Károly)

A verseny egyre népszerűbb lett, s 1955-ben a Nemere II. nevű 75-ös cirkáló 10 óra 40 perc alatt teljesítette a távot. 2022-ben újabb rekordot hozott az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, az első helyen befutó Raiffeisen 5050 Fifty-Fifty ugyanis 7 óra 13 perc 21 másodperc alatt teljesítette a légvonalban  155 kilométeres távot. Ezzel megdöntötte a 2014-ben ugyancsak általa felállított rekordot, mintegy 36 másodperccel. A kétárbócos, Pauger műhelyben épített, magyar tervezésű és építésű kéttestű hatalmas változásokon ment keresztül, az új testekkel közel fél tonnával könnyebb lett a hajó. A katamaránok mezőnyében a második helyen futott be a Virág Flóra kormányozta Team Kaáli, őt követte a Kaiser Kristóf kormányozta Prospex Delta. Az egytestűeknél  Király Zsolt és csapata a Raffica győzedelmeskedett.

(Fotó: MVSZ)

A Magyar Cruiser Hajóosztályon belül  elsőként az Onix,  a Sudár Regatták közül pedig az Öreg ért célba. A Thétisz a 307. helyen futott be, Sudár Sport osztályon belül viszont első lett. A Vera Natura nevű hajó a L30 OD mezőnyében győzedelmeskedett, míg 8M OD osztályban a Weight ért be elsőként. A Kékmadár a 30-as cirkáló osztályon belül nyerte meg a versenyt. A Csér és csapata a 15-ös jollék mezőnyében bizonyult a leggyorsabbnak, míg a Babut a J24-es mezőny első helyére futott be. Balaton 25-ös kategóriában a Penny ért célba elsőként, a 8M Open osztályban a Nelson bizonyult 2022-ben a leggyorsabbnak, a Bavaria 32-es mezőnyben a Viapan  győzedelmeskedett, míg a NAU 370 RUN osztálygyőztese volt az 54.  Kékszalagnak. A Folkboat osztály első helyezettje a Zarándok lett, a  Dolphin hajóosztályon belül a Headhunter győzött. Regina osztályelső 2022-ben az  Amitié,  Nautic osztályban a leggyorsabbnak a MahiMahi bizonyult. ASSO 99-ben a kategóriagyőztes az Ou Sail, míg a 70-es cirkálók Kékszalag-legjobbja az Irokéz volt.

(Fotó: MVSZ)

Mostantól pedig indulhat a latolgatás, vagyon hoz-e újabb rekorddöntést, vagy nagy meglepetést 2023-ban az 55. Kékszalag Nagydíj!