A veszprémi Füge Fagyiudvar és kávézó „Mekkóstollak” fagylalt kreálmánya nyerte az idei, immáron 12. Balaton Fagyija megmérettetést. A díjat a XII. Balaton Fagyija választás után adták át egy illusztris helyszínen, a Balaton közepén a BAHART egyik új komphajójának fedélzetén. Különdíjat vehetett át a balatonmáriafürdői Pingvin cukrászda, a balatonszemesi Margaréta valamint a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó
A Balaton régiójának egyik legédesebb hagyománya folytatódott: május 9-én rendezték meg a XII. Balaton Fagyija választást. Az eseményen a Balaton legjobb fagylaltkészítői mérték össze tudásukat és kreativitásukat, hogy elnyerjék a rangos címet. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.
Az idei győztes a veszprémi Fagyiudvar és kávézó kreálmánya a „mekkóstollak” nevet viselő fagyiköltemény, mely kecskesajt, sült és sós mandula felhasználásával készült.
A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe.
„A rendezvény célja, hogy elismerje a fagylaltkészítők magas színvonalú munkáját, felhívja a figyelmet a helyi alapanyagokra és a kreatív ízkombinációkra, valamint tovább erősítse a Balaton gasztronómiai vonzerejét”
– mondta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke. A neves cukrászokból és gasztronómiai szakértőkből álló zsűri minden évben szigorú szempontok alapján értékeli a nevezett fagylaltokat. Az ízvilág, az állag, a megjelenés és az innováció mind-mind fontos szerepet játszanak a végső döntésben, és persze azt is figyelembe veszik, hogy használnak-e régiós alapanyagot a finomság elkészítéséhez. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a győztes fagylalt nem csupán elismerést szerez készítőjének, de várhatóan a nyári szezon egyik legkeresettebb édességévé válik a Balaton partján – tette hozzá az elnök.
Az idei Balaton Fagyija győztes:
Különdíjasok: