A Fehér Szalaggal indult az idei Kékszalag ünnep

Számos újdonsággal készült a szervező Magyar Vitorlás Szövetség az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjra, valamint az azt körülvevő fesztiválra. Európa legnagyobb tókerülő versenyének ünnepe a vitorlázók körében főpróbának nevezett Fehér Szalaggal indult, ugyanis a szombati verseny rajtja előtt látványosan felvonultak a balatonfüredi móló előtt az eddigi Kékszalag-győztes hajók. Az 53. Kékszalag rajtját megelőző délutánon pedig e-sailing magyar bajnokságra került sor a Vitorlás téren. A Fesztivál ideje alatt megjelennek a modellvitorlások is, valamint idén a Kékszalag másnapján a tervek szerint ismét megrendezik a nagy sikerű katamarán gyorsasági versenyt is Audi Speed Challenge elnevezéssel.

A Magyar Vitorlás Szövetség életében minden évben kiemelt és nagyon jelentős esemény a Kékszalag,  az idei év pedig különleges, hiszen az Olimpia éppen a Kékszalag másnapján kezdődik Tokióban – fogalmazott a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára. Holczhauser András kifejtette:  minden évben közel háromezer sportolót mozgat meg az esemény. Csütörtökön rajtol a Kékszalag, előtte szombaton a Fehér Szalag vitorlásversenyre kerül sor, amely egyben Izsák Szabolcs Emlékverseny is.

Idén készültünk egy különlegességgel: a Fehér Szalag rajtja előtt felvonultattuk az összes olyan hajót a balatonfüredi móló előtt, amely Kékszalagot nyert és a legidősebb Kékszalag-győztes kormányosokat is kivisszük a vízre.

– mondta el.

A Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj-24. Izsák Szabolcs Emlékverseny-Classic Round a hagyományoknak megfelelően zajlott. Reggel 9:00 órakor rajtoltak el a Classic Round résztvevői, majd 30 perccel később, tehát 9:30 órakor vágott neki a többi hajó a versenynek. A mezőnynek a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Tihany-Balatonfüred távot kellett teljesítenie és ezúttal is volt limitidő. Érvényesen 18:30 óráig lehetett befutni a célba. Az abszolút győztes a Józsa Márton kormányozta Raiffeisen Fifty-Fifty magyar fejlesztésű katamarán lett, az egytestűek mezőnyében pedig a Nemere II 75-ös cirkáló bizonyult a legeredményesebbnek.

Holczhauser András arról is beszélt, hogy magán a Kékszalag Fesztiválon is számos újdonság várható.   2021-ben rendeztek először e-Sailing Magyar Bajnokságot és a Magyar Bajnokság döntőjére július 21-én 17:00-tól került  sor a Vitorlás téren. A verseny egyik támogatója a KPMG Fair Play díjat alapít a versenyre, amire eddig nem volt példa. A 878 Co.-val kötött együttműködés alapján egy kék ruhaszettet kap majd a győztes csapat minden tagja – új vitorlásmárkáról van szó, és nagyon bízunk benne, hogy nemzetközi porondon is megállja majd a helyét – tette hozzá.  A Kékpántlika versenyt immáron a tizennegyedik alkalommal rendezik meg – az eseményt teljesen átszervezték a korábbiakhoz képest.

A szerdai rajtot szombatra halasztottuk és az eddigi túraversenyt egy, a füredi mólóhoz közeli pályaversennyé módosítottuk. Nagyon szeretném mindenki figyelmét felhívni, hogy itt találkozhatnak legfiatalabb sportolóinkkal. Bízunk benne, hogy szülők, barátok eljönnek és megtekintik majd az eseményt 24-én szombaton 10:00 – 12:00 között.

-fogalmaz Holczhauser András.

Idén is a verseny partnere az Audi és az Audi Speed Challenge-t 23-án 14:30-tól tartják a szokásos helyen a balatonfüredi móló előtt. A katamaránok legtöbbje visszajelezte indulási szándékát  és nagyon bíznak benne, hogy friss szélben tudják megrendezni a versenyt.

Idén már hatodik éve, hogy megrendezik a modell-vitorlásversenyt is, erre 22-én a Kékszalag rajtját követően 10:00-kor kerül sor. Ekkor kezdenek el versenyezni egy méteres távirányítós hajókkal a versenyzők. Emellett Schiller Waterbike bemutató is lesz. Ez egy új kezdeményezés, egy katamaránra szerelt bicikli gyakorlatilag, amit megtekinthetnek és ki is próbálhatnak az érdeklődők a Tagore-sétányon – avatott be a részletekbe a főtitkár.

Kékszalag legfontosabb tudnivalók:

A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint ahhoz, hogy rajtengedélyes versenyző elindulhasson a Kékszalag versenyen, be kell mutatnia a védettségi igazolványát. Rajtengedélyes versenyzőknek azok számítanak, akik nem rendelkeznek versenyengedéllyel, nem tagjai egyik vitorlásklubnak sem. Nekik mindenképp szükségük lesz a védettségi igazolványra. 2021-ben érvényes versenyengedéllyel rendelkező sportolóknak nem kell védettségi igazolványt bemutatniuk.

Rendhagyó gyűjtés lesz az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj alatt.  A 2021. július 22-én rajtoló verseny alatt a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának munkatársai várnak minden Kékszalag Nagydíjra vonatkozó eddig otthon őrzött írott emléket, így például naplókat, leveleket, visszaemlékezéseket, fényképeket és egyéb dokumentumokat. Ha valaki nem kíván megválni az irataitól, de másolatban a levéltárnak adná azt, akkor – a dokumentumok gyűjteménybe illeszthetőségének vizsgálatát követően – a rendezvény alkalmával ezt megteheti. A helyszínen működő digitalizáló standokon a levéltár munkatársai  elkészítik a szükséges másolatokat.

Mindenki használja a nyomkövető rendszert a Fehér Szalagon és a Kékszalagon! A Magyar Vitorlás Szövetség hosszú távú együttműködésre lépett a vitorlázóknak teljesítményanalitikai megoldásokat nyújtó és a szövetségnek okostelefonos nyomkövetési rendszert biztosító Airmoniq nevű céggel.  Az MVSz azt kéri a versenyzőktől, hogy az Airmoniq által biztosított nyomkövetési rendszert használják a most szombaton sorra kerülő Fehér Szalag Generalcom Nagydíjon is, majd a július 22-én rajtoló 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon is.

Helyszíni sportorvosi vizsgálat: az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj előtt is lesz helyszíni sportorvosi vizsgálat, amelynek a balatonfüredi Anna Grand Hotel Pantheon I. terme (az árkádok alatt) ad helyet 2021. július 21. 11-19 óráig. A helyszíni vizsgálat díja 18 év alatt 7000 forint,  18 év felett 9000 forint, Magyarországi TAJ-számmal nem rendelkező sportolóknak a vizsgálati díjon felül 8000 forintot kell pluszban fizetniük.

Hajóbiztosítás online gyorsan, egyszerűen. A hajóbiztosítás megkötésére továbbra is az elmúlt időszakban bevált online megoldást javasolja az érintetteknek a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ): a hajobiztositasok.hu oldalt működtető Eurorisk Biztosítási Alkusz Kft.-n keresztül igényelhetik az MVSZ-tagok a Generali Biztosító konstrukcióit. Többféle verzióból lehet választani: lehetőség van határozatlan időre és 1-1 adott versenyre szóló biztosítás megkötésére. Előbbinél  automatikusan megújul, de természetesen figyelni kell arra, hogy időben be legyen fizetve a biztosítási díj.