Siófok és Tihany között

Túra típusa: Városnéző kulturális túrák, Panorámatúrák kilátókhoz
Javasolt kiindulópont: Siófok
Érintett települések: Tihany, Siófok
Túra hossza: 1 nap
Kinek ajánlott: Pároknak, családoknak, baráti társaságoknak
Túra hossza: 25 km
Túra értékelése:
Az értékeléshez be kell lépni / regisztrálni kell!

A túra bemutatása

A vitorlázásról a legszebb képek magasból készülnek. Helikopterről, repülőgépről vagy újabban drónról – ha valaki ezekről tekint le a magasból, új perspektívából láthatja a hajót és a vízfelületet, s mi tagadás: a látvány többnyire lenyűgöző.

Ám van egy légi járművet nem igénylő, egyszerűbb, de nem kevésbé látványos lehetőségünk is arra, hogy felülről tekintsünk a Balatonra. Ezt használták a repülés előtti időkben is a festők, akik meg szerették volna örökíteni a tó csodás panorámáját, s felmentek a part menti hegyek, dombok tetejére kilátópontot keresni. Az utóbbi években számos új kilátó épült a tó körül és a régiek közül is sokat felújítottak. Minden vitorlástúra parti „takkjának” fontos színfoltja lehet a kikötőtől elérhető távolságban levő kilátóhely gyalogosan, netán kerékpárral, történő felkeresése. (A láb mindig kéznél van…) S ha netán valaki arra az elhatározásra jut, hogy a hajózási szezonban minden balatoni kilátóhelyet felkeres, akkor bizony tekintélyes távolságot tehet meg vízen és szárazföldön. A kínálat ugyanis óriási: szinte valamennyi, a vízi túrázás szempontjából szóba jöhető kikötő, megállóhely környékén találni kilátót.

1. nap: Siófok-Tihany-Siófok kb. 20 km

Siófokról jó széllel, kora reggel vághatunk neki annak a túrának, aminek szárazföldi része komoly kirándulásnak számít még a gyakorlottabbak számára is. Az út végén a látvány azonban szemet gyönyörködtető, bárkinek ajánljuk, aki a vitorlázás mellett a gyaloglást is kedveli, és szeret a csodálatos balatoni panorámában gyönyörködni. Miután elértük tihanyi kikötőnket, elemózsiával és vízzel felszerelkezve, túrázásra alkalmas cipőben  nekivághatunk a mintegy 7 km-es, másfél órás gyalogútnak, ami az Őrtorony kilátóhoz vezet.

Őrtorony kilátó, Tihany (távolság a kikötőtől a kilátóig és vissza: kb. 14 km, 4 óra)

A tihanyi Apáti-hegyen áll a Balaton-felvidék egyik legújabb kilátója, az Őrtorony kilátó. A 16,5 méter magas torony a valaha itt vezető római hadiút mentén helyezkedik el, három emeletnyi magasságával és formájával az egykor itt álló őrtornyokra emlékeztet. A legfelső szintről az Apátság, a Belső-tó éppúgy látható, mint a déli part vagy a jóval odébb magasodó tanúhegyek.

Ha délután leértünk a kikötőbe, még épp lesz elegendő időnk, hogy visszatérjünk Siófokra és kipihenjük a nap fáradalmait. Aki még nem volt a siófoki Víztoronyban, most elsétálhat oda és kifújva magát visszanézhet a túlsó partra, nem mellesleg a 45 méteres magasságból közben végigpásztázva Somogy és a keleti medence tájait.

Víztorony, Siófok (távolság a kikötőtől és vissza: 1,5 km, 3 óra)

Túránk nem is végződhetne méltóbb helyen, mint a siófoki Víztorony tetején kialakított kilátóhelyen. 45 méteres magasságból, kényelmes székekben ülve, egy kávé vagy egy ital mellett innen újra áttekinthetjük szinte a keleti medence egészét.

 

Bővebben

Top érdekes helyek a túrán

Kapcsolódó túrák