A keleti medence kilátói

Túra típusa: Panorámatúrák kilátókhoz
Javasolt kiindulópont: Siófok
Érintett települések: Balatonkenese, Balatonfűzfő, Balatonaliga, Alsóörs, Siófok, Csopak
Túra hossza: 3 nap
Kinek ajánlott: Pároknak, családoknak, baráti társaságoknak
Túra hossza: 90 km
Túra értékelése:
Az értékeléshez be kell lépni / regisztrálni kell!

A túra bemutatása

A vitorlázásról a legszebb képek magasból készülnek. Helikopterről, repülőgépről vagy újabban drónról – ha valaki ezekről tekint le a magasból, új perspektívából láthatja a hajót és a vízfelületet, s mi tagadás: a látvány többnyire lenyűgöző.

Ám van egy légi járművet nem igénylő, egyszerűbb, de nem kevésbé látványos lehetőségünk is arra, hogy felülről tekintsünk a Balatonra. Ezt használták a repülés előtti időkben is a festők, akik meg szerették volna örökíteni a tó csodás panorámáját, s felmentek a part menti hegyek, dombok tetejére kilátópontot keresni. Az utóbbi években számos új kilátó épült a tó körül és a régiek közül is sokat felújítottak. Minden vitorlástúra parti „takkjának” fontos színfoltja lehet a kikötőtől elérhető távolságban levő kilátóhely gyalogosan, netán kerékpárral, történő felkeresése. (A láb mindig kéznél van…) S ha netán valaki arra az elhatározásra jut, hogy a hajózási szezonban minden balatoni kilátóhelyet felkeres, akkor bizony tekintélyes távolságot tehet meg vízen és szárazföldön. A kínálat ugyanis óriási: szinte valamennyi, a vízi túrázás szempontjából szóba jöhető kikötő, megállóhely környékén találni kilátót.

1. nap: Siófok-Balatonfüred-Balatonkenese-Balatonfűzfő kb. 30 km

Túránk Siófokról indul a BAHART kikötőből. Jó széllel 2 óra alatt a Balatonfüredi Yacht Club kikötőjébe érhetünk, ahonnan rövid pihenő után utunk a Jókai kilátóhoz vezet.

Jókai-kilátó, Balatonfüred (távolság a kikötőtől és vissza: 2,7 km, 3 óra)

A Balatonfüred felett található Tamás-hegy tetején áll a fából épült Jókai-kilátó. A három emeletes építményről rálátunk Balatonfüredre és a teljes Tihanyi-félszigetre is. A hegycsúcsra jelzett turistaút vezet fel. A Tamás-hegyi kereszt mellet elhaladva, a Balatoni Kéktúra jelzésén egy tanösvényen mehetünk tovább, melynek pihenőhelyeit Jókai Mór regényének, Az arany embernek a szereplőiről nevezték el. A hat pihenőhelyen megállva Tímár Mihály, Athalie, Noémi vagy Tíméa padjáról gyönyörködhetünk az elénk táruló látványban. Az utolsó pihenőt elhagyva érünk a kilátóhoz, ahonnan többek szerint a legszebb balatoni panorámát csodálhatjuk meg.

A kilátó megtekintése után Balatonkenesének vesszük az irányt, ahová 3 óra elteltével futunk be. A Marina Port kikötőjéből mintegy fél óra sétával juthatunk el a Soós-hegyi kilátóhoz.

Soós-hegyi kilátó, Balatonkenese (távolság a kikötőtől és vissza: 4 km, 2 óra)

„Szép Balaton én csak hozzád vágyok
Ringasson el a Te habos ágyod.
Itt boruljon rám az örök éjjel,
Te takarj be bársonyos fövénnyel,
Te suttogd el hajnali szellőnek,
Alkonyattal vándorló felhőnek,
Csillagos ég hulló harmatának:
Mért szaggatta e szívet - a bánat.”

Ez az idézet fogadja a kenesei magasparton álló obeliszken a Soós János költőről elnevezett kilátóhoz, a Soós-hegyi kilátóhoz látogató kirándulókat. A Tátorján tanösvényen keresztül megközelíthető magaslatról, a kenesei löszfal legmagasabb pontjáról a Balaton keleti medencéjének egésze belátható.

Ha kedvünk tartja, innen másfél-két óra alatt átsétálhatunk még Balatonakarattyára, a Kisfaludy-kilátóhoz.

Kisfaludy-kilátó, Balatonakarattya (távolság a Soós-hegyi kilátótól és vissza a kikötőbe: 10,4 km,  3 óra)

A Kisfaludy-kilátó Balatonakarattyán, az 50-60 méter magas löszfal tetejéről nyújt páratlan rálátást a Balaton keleti medencéjére. Nem kell semmilyen fa- vagy fémszerkezetére felmászni ahhoz, hogy a páratlan panorámában gyönyörködhessünk. A helyet joggal nevezik Tengerlátópartnak is, hiszen az elénk táruló látvány valóban olyan, mintha a végtelen kapujában állva egy 30 emeletes toronyház tetejéről néznénk a keleti medence Tihanyi-félszigettel határolt tengeröblét. Tiszta időben nem csak a Tihanyi Bencés Apátság körvonalai, de Badacsony és Szigliget sziluettje is pontosan kivehető a messzeségben.

Aznap estére minden bizonnyal eléggé fáradtak leszünk ahhoz, hogy a kikötőbe visszaérve ne akarjunk már továbbhajózni. Ha mégis úgy érezzük, bírjuk még, érdemes a közeli Balatonfűzfőig elvitorlázni és kikötni a Fűzfő Marinában.

2. nap Balatonfűzfő-Balatonaliga-Alsóörs-Csopak kb. 30 km 

A második napon is csodálatos látvány várja a vitorlástúrázót. Először is érdemes elsétálni a fűzfői kikötőből a bobpálya területén található Balatonfűzfői kilátóba. Fél óra alatt kényelmesen odaérhetünk.

Balatonfüzfői kilátó, Balatonfűzfő (távolság a kikötőtől és vissza: 5 km, 3 óra)

Balatonfűzfőn, a bobpálya területén található az az 5 szintes, 15 méter magas építmény, amelynek tetejéről tiszta időben Siófokot és a déli part lankáit vagy éppen a Köröshegyen a viaduktot is látni lehet. Ingyenesen látogatható. Az építmény külön érdekessége, hogy az egyes szintekre vezető lépcsők korlátja üvegből készült, kilátást biztosítva a legkisebbeknek is. A kilátó használata ingyenes.

Ha jó szelünk ígérkezik, megkockáztathatunk aznapra egy aligai átkelést. Az aligai kikötőből egy órás gyaloglással érhetünk el a balatonvilágosi Panoráma kilátóba.

Panoráma kilátó, Balatonvilágos (távolság a kikötőtől és vissza: 5 km, 3 óra)

A balatonvilágosi Panoráma kilátót a tó átellenben elhelyezkedő másik természetes kilátóhelyével, a balatongyöröki Szépkilátóval szokták összehasonlítani a természetesen kialakult kilátópont szemet gyönyörködtető látványa miatt. Itt sem volt szükség sem torony, sem magaslat kialakítására. Ez a hely is része az „aligai magaspartnak”. Elég kiülni a magaspart peremén álló padok valamelyikére vagy a löszfal szélére, hogy élvezhessük a szemet gyönyörködtető látványt. Szerelmespároknak külön ajánlott, hiszen itt található a Szerelmesek hídja, aminek felirata azt ígéri: „Az itt fogant szerelem múlhatatlan”.

Ebéd és egy rövid pihenő után vitorlát bontva nekivághatunk a Balatonaliga-Alsóörs távnak. Miután Alsóörsre megérkezünk, még aznap - vagy esetleg másnap reggel - érdemes felgyalogolni a Somlyó-hegyi kilátóhoz. Az út meglehetősen meredek, készüljünk fel arra, hogy fáradtak leszünk, mire felérünk. A látvány azonban minden fáradságért kárpótol.

Somlyó-hegyi kilátó, Alsóörs (távolság a kikötőtől és vissza: 3 km, 2 óra)

Alsóörsön, a temető felett magasodik a Somlyó-hegyi fakilátó. Ahogy a helyiek mondják, lehetne akár Alsóörs legújabb jelképe is. A kilátót 2015-ben újították fel, jelentősen megemelve magasságát. Jelenleg az északi part egyik legjobb elhelyezkedésű kilátója, hiszen nemcsak a Balaton, de északi irányba nézve, a közeli Bakony  szépségét is megcsodálhatják az ide látogatók. A páratlan balatoni panoráma mellett épp ez teszi különlegessé a Somlyó-hegyi kilátót Alsóörsön.

Miután visszatértünk a kikötőbe, még annyi időnk lesz, hogy kipihenjük a nap fáradalmait.

3. nap Alsóörs-Csopak-Siófok kb. 30 km

A harmadik nap délelőttjét érdemes egy csopaki túrának szentelnünk. A Csákányhegyi kilátó a kikötőtől kb. egy órányi gyalogútra magasodik a dombtetőn.

Csákány-hegyi kilátó, Csopak (távolság a kikötőtől és vissza: 7 km, 4 óra)

A fából készült építmény erkélyéről páratlan kilátás nyílik észak felé a Veszprémi fennsík erdős-mezős vidékére, dél felé pedig a Balaton keleti medencéjére. A kilátóhoz a Csopakról induló, és az erdőben folytatódó, kék jelzésű túraútvonal vezet. A kilátó mellett pihenőpadok találhatók, amiken túra közben egy kellemes piknikre is megpihenhetünk.

Ha jó időben vitorlát bontunk, délutánra Siófokon lehetünk.  Ha kedvünk, időnk és erőnk engedi, a túra méltó befejezése lehet a siófoki Víztorony legfelső szintéről visszanézni a megtett útra.

Víztorony, Siófok (távolság a kikötőtől és vissza: 1,5 km, 3 óra)

Túránk nem is végződhetne méltóbb helyen, mint a siófoki Víztorony tetején kialakított kilátóban. 45 méteres magasságból, kényelmes székekben ülve, egy kávé vagy egy ital mellett innen újra áttekinthetjük a keleti medencében megtett szinte teljes útvonalat.

Persze, ha bárkinek kedve támad, külön-külön is érdemes egy-egy napos túra során felkeresni a fenti kilátóhelyeket.

Bővebben

Top érdekes helyek a túrán

Kapcsolódó túrák