Balatoni Vitorlás Gasztrotúra Túratipp

Túra típusa: Fiatal társaságoknak, Bortúrák, Gasztro élménytúrák, Túrák vízen és szárazföldön - gyalogosan
Javasolt kiindulópont: Balatonfüred
Érintett települések: Tihany, Alsóörs, Badacsony, Balatonlelle, Fövenyes, Révfülöp, Szentantalfa
Túra hossza: 5 nap
Kinek ajánlott: Pároknak, családoknak, baráti társaságoknak
Túra hossza: 100 km
Túra értékelése:
Az értékeléshez be kell lépni / regisztrálni kell!

A túra bemutatása

A túravitorlázás egy olyan életérzés, mely máshoz nem hasonlítható. Főleg akkor, ha olyan célpontot választunk, olyan helyszíneket járunk be, vagy olyan gasztronómiai helyeket látogatunk meg ahol eddig még nem jártunk.

Ez alatt a pár nap alatt, nem csupán a vízről ismerhetjük meg a Magyar Tengert, valamint a csodálatos panorámát nyújtó éttermek, pincészetek teraszairól gyönyörködhetünk benne, hanem egy-egy vacsora, vagy borkóstoló alkalmával bele is kóstolhatunk a Balatonba.

1. nap: Balatonboglár-Badacsony kb. 10 km

Túránk első napja igazi már a vízen is igazi csemege. Kiinduló pontunk ezen a túrán a Balatonboglári BAHART kikötő. De mielőtt még vízre szállnánk, látogassuk meg gasztrotúránk nulladik állomásához, hogy leteszteljük, milyen az, amikor egy hamburger és mellé egy ital igazán szexi:

Paletta Bisztró

„A Paletták alapítója, tulajdonosa és ötletgazdája Bezerics Dani 2013-ban indította útjára a boglári Paletta bisztrót. Dani céljának és küldetésének tekinti, hogy kiváló minőségű alapanyagokból, elérhető áron, közkedvelt és közérthető, ám mégis modern és a kortárs gasztronómiai elvárásoknak megfelelő ételeket szolgáljon fel egységeiben.  Így születtek meg olyan ikonikus  Paletta fogások, mint a Pulled Ponty szendvics, a BigMekk vagy a Bazalt Burger.”

A tízórai elfogyasztása után, el is rúghatjuk a partot. Ahogyan célunk felé közelítünk elénk tárul a Tanú-hegyek látványa. Badacsony - hegyet a tóparton, dél felől Badacsonytördemic és Badacsonytomaj településrészei keretezik.  Gyenge szélben körülbelül egy-két óra alatt érhetjük Badacsonyban a kikötőt.

Partra szállás után érdemes nyomban nekivágni az aznapi túrának, hiszen nem kevés felfedezés és nem kevés kóstolni való vár ránk. Első célpontunkon belekóstolhatunk a „Kékkorszakba”

Istvándy Borműhely (523m)

„Hozzánk vendégként érkezel és barátként térsz vissza!”

Majd tovább sétálva a Római úton, picit megpihenve térjünk be Badacsony egyik legfiatalosabb, igazi teraszozós helyére:

friss Terasz (500m)

„Napágyak, meccsnézés, gyereksarok. Egy új vibráló közösségi tér jött létre!”

Mivel viszonylag régen volt a tízórai , így itt az ideje belekóstolni Badacsonyba, mégpedig egy nagy múltú étteremben:

Szőlőhegy Bisztró(230m)

Valami régi, valami ismerős, valami modern. A Laposa család által újranyitott badacsonyi étterem félúton a hegy csúcsa felé a Szőlőhegy Bisztró nevet kapta és megújult koncepcióval várja a gasztronómiára éhes vándorokat és azokat, akik megpihennének egy pohár bor és a kilátás mellett. Csodálatos panoráma nyílik a Balatonra, a szőlőlugasos teraszon jó elidőzni, a beltér pedig kedves és kényelmes. Az átalakulással egy olyan helyi alapanyagokra épülő bisztrókonyha valósul meg, mely lépést tart a hazai gasztronómia fejlődésével, de hű marad a hagyományos ízekhez és hangulathoz.

Az estebéd után nincs más hátra, mint megcsodálni a naplementét egy pohár bor mellett, így egy újabb terasz az úticélunk:

Laposa Borbirtok (675m)

„szeretnénk olyan borokat készíteni, melyek soha nem téveszthetők össze más borvidékről származókkal. Olyan borokat, melyek kérdezés nélkül mesélnek arról honnan származnak, milyen ott a tél és a nyár, hogyan cseperedtek és hogyan váltak zsenge kamaszból felnőtté. Olyan borokat, melyekben minden íz fellelhető, de egyik sem tolakszik, melyekben érezhető mind a természet ereje, mind a mögötte álló ember tudatossága.”

 

Kikötőbe való visszatérésünk minden bizonnyal a késő esti órákra esik, de talán még egy koccintás belefér a holdfényben, egy, a szőlőhegyről lehozott tételből.

2. nap: Badacsony - Balatonlelle kb. 15 km

Második napon, kipihenve ébredünk az előző napi kulináris kalandból, érdemes rögtön vízre szállni, hiszen úticélunk nem más, mint Balatonlelle. Az előző napi kaland, valamint második, egyfajta összekóstolás is egyben. Bebizonyítja ugyanis nekünk a Balaton, hogy a tó a két partot gasztronómiai szempontból nem elválasztja, hanem összeköti. Lellei gasztro-kirándulásunk célja nem kevesebb, hogy megismerjük a Dél-Balaton gyöngyszemét, a Kis-hegyet. Célkikötőnk a BL YachtClub & Apartments, ahonnan a tavaly debütált Lelle-Boglár tekergővel jutunk a következő állomásra, de ha valaki elég vakmerő, akkor fel is tekerhet kerékpárral a kikötőből a Kis-hegyre, amely a környék egyik legkiválóbb bortermelő vidéke. Tüzes, tisztán kezelt borai az ország legjobbjaival vetekednek. A hangulatos pincék erős vonzást gyakorolnak a borkedvelőkre.

Bujdosó Szőlőbirtok (2900m)

"A Balaton déli partján, a változatos Somogyi-dombság legszebb dűlőin Viszipusztától a holládi Bari-hegyig gondozzuk az ültetvényeinket. A szőlőben és a pincében a család három generációja dolgozik azért, hogy a szőlőből eredő, gyümölcsös zamatokat minél teljesebb formájukban megőrizzük a borokban. A balatoni nyarat zárjuk palackba."

Garamvári Szőlőbirtok (3900m)

Pócz Pincészet (2000m)

"A Jó Bor A Szőlőben Kezdődik, A Borász Csak “Ronthat” Rajta. / A 2007-ben elkészült borászat méltó ”otthona” lett a birtokon megtermett szőlőknek. A Kishegy oldalába ”bevágott” szőlőfeldolgozó-, erjesztő-, tároló- és a dongaboltíves érlelőpince a raktár szervesen kapcsolódik egymáshoz a Kishegy ”gyomrában”. A föld klímának köszönhetően, a közel állandó hőmérséklet segít megőrizni borok minőségét hosszú éveken át. A borászat úgy épült be a hegybe, hogy ne bontsa meg az ökológiai egyensúlyt, harmóniába legyen a környezettel."

Bortúránk végén, kulináris, gasztronómiai élményeink, és nem utolsó sorban az egyedülálló kis-hegyi panoráma nyújtotta varázs után, visszatérve a kikötőbe, érdemes korán ágyba bújni, hiszen másnap, hosszú út áll előttünk.

3. nap: Balatonlelle - Fövenyes - Tihany kb. 20 km

Reggelink elfogyasztására ismét különleges helyszínt ajánlunk. A BL bejárata mellett 2021-ben nyílt egy kizárólag balatoni alapanyagokat kínáló kisbolt, így csak néhány lépés, hogy beszerezzük a reggelindító finom kávét, valamint az útravaló finomságokat.

BL Delikát

„Van például egy olyan Isteni tökös-sajtos ropogósunk, ami egy Keszthelyen készülő erdélyi zakuszkával vagy Szóládon készülő szendvicskrémmel valami Isteni párosítást ad. Ha ehhez még meg tudsz inni egy bazsalikomos meggyszörpöt – akkor tényleg egy kulináris élvezetben lesz részed.”

Az ébredés utáni gasztrokaland végeztével vágjunk neki az eddigi leghosszabb   vitorlázásának. Irány az Északi part!  Fövenyesre tartunk, kipróbáljuk, milyen is, amikor a kikötésnél vasmacskánkra szorítkozhatunk. Fövenyesen, a strandtól kicsit beljebb horgonyzunk, és úszva, vagy gumicsónakkal, esetlég matraccal érünk partot. Megéri, ugyanis itt kóstoljuk meg ebédre, mit is nyújt egy Balatoni Büfé 2.0. Irány:

Kalóz Strandbisztró

„Vízparton lazulás, szemet gyönyörködtetés, pezsgés, pihenés, ízlelés, koccintás, nevetés. „BALATONI, ÉLET, ÉRZÉS…”

Sokat nem időzhetünk kóstolással és balatoni fürdőzéssel, ugyanis van még vitorlázni való utunk. Irány a Tihanyi-cső. A festői szépségű útvonalon amellett, hogy tiszta időben gyakorlatilag az egész Keleti-medence belátható, gyönyörködhetünk a Tihanyi-félsziget természeti kincseiben, de az Apátságot is csodálhatjuk vízről. Mindemellett azon az útvonalon hajózunk, amely a leglátványosabb képeket hozza, és a legizgalmasabb pillanatokat jelenti Európa legnagyobb tókerülő versenyén, a Kékszalagon! Gasztronómiai végcélunk ugyanakkor nem Tihany, hanem Balatonfüred, ugyanakkor nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne kóstoljunk bele Tihany ízeibe. Kikötünk tehát természetesen előzetesen egyeztetve a Tihanyi Hajós Egylet kikötőjébe.

Egy pohár finom bor, válogatott fogások és a végtelen Balaton látványa… kell ennél több? Irány a:

Echo Restaurant & Cafe (3000m)

Hiszünk abban, hogy a vendéglátás az élményekről szól, ezért szezonálisan megújuló gasztronómiai kínálattal, professzionális szervizzel és alkalmanként élő zenével tesszük különlegessé a nagy baráti, családi beszélgetéseket, ünnepi alkalmakat.

De ha már Tihany! Vajon mit tudhat a levendulás sör, mely igazi "tihanyikum". Nézzük:

Legendás Ház (194m)

A rafináltan ízesítet lágerek, IPA-k és búzasörök mellett megkóstolhatják a ház – csak itt kapható! – sörét, egy valódi különlegességet, a Tihanyi Levendulás Búzasört. A kizárólag a félszigeten termelt levendulával készülő, helyi védettségű termékként nyilvántartott sörből sörpárlat is készül!

A Tihanyi Hajós Egyletbe visszatérve vesszük észre, hogy már ránk is esteledett. Megalszunk tehát Tihanyban, élvezve a látványt és persze a kikötő nyugalmát nem utolsó sorban a tengerparti hangulatú kávézókat meghazudtoló bárt.

THE Bár (2800m)

"Nyár – Tihany – Vitorlázás – Evés – Ivás. Reggeltől Estig!"

4. nap: Tihany - Alsóörs - Balatonfüred kb. 18 km

Korán indulunk Tihanyból, ugyanis vár egy bőséges kora-ebéd hol máshol, mint Alsóörsön egy gastrodesign díjas kikötői étteremben! Kikötőnk az Alsóörs Marina, ide is feltétlenül jelentkezzünk előre vendéghelyért, és kövessük a kikötőmesterek utasításait.

Alsóörs Marina Étterem 

"Küldetésünk, hogy jó alapanyagokból, szakszerűen elkészítve, folyamatos minőségben és professzionálisan szolgáljuk ki vendégeinket, az év minden napján."

Sokat nem időzhetünk, mert vár Balatonfüred, ahol több minden különlegességgel kell megismerkedni. Elrúgjuk a partot Alsóörsön, és célba vesszük a balatonfüredi BAHART kikötőt. De hogy miért ezt választjuk? Ez sem véletlen a gasztronómiai térképünk szempontjából!

Kikötés után csak pár lépés, és ismét különleges teraszon frissíthetjük fel magunkat.

Spicc Bistro 

A 2017 nyarán nyílt, bisztró konyhával működő SpiccBistro gyönyörű panorámával, napfényes terasszal és kellemes grillételekkel várja a laza elegancia szerelmeseit a Balaton egyik legkiemeltebb helyszínén, a füredi móló végén.

Hello-szia-szevasz. Van nálatok terasz? - tette fel magának a kérdést 2021 tavaszán Gyukli Krisztián. A válasz pedig nem volt más, minthogy VAN! Nézzük is meg kerékpárra pattanva:

Gyukli Pince (3200m)

„A Gyukli-Pince a világfajták mellett hangsúlyt fektet a magyar fajtákból készülő borokra is. A 2010-es kísérleti telepítéseinkkel pedig olyan új fajtákat, szőlő- és talajművelési módokat tervezünk megvalósítani, melyek az ökológiai szőlészet jegyében a borvidékben rejlő adottságokhoz még jobban illeszkedve, a jövőben emelhetik a térség idegenforgalmi jelentőségét.”

Esténket egy könnyű vacsorával, sokak által a város legkülönlegesebb helyén az Anna-bálok helyszínétől néhány méterre, a történelmi városközpont kellős közepén, igazán elegáns környezetben zárhatjuk.

Horváth-Ház Étterem és Borpince (2500m)A patinás épület mellett nem lehet csak úgy elmenni, a ház különleges atmoszférája és karaktere megállítja és megérinti a nézelődőt. Falai titkokról mesélnek, üzeneteket hordoznak a pompázatos reformkorból, híres nevek és események kötődnek hozzá.  


5. nap: Balatonfüred - Balatonboglár kb. 30 km

Túránk záró napján ismét hosszú út áll előttünk, éppen ezért érdemes mielőbb elkölteni a reggelit.

De talán még egy kis édes kitérő belefér, mielőtt elrúgjuk a partot, hiszen kelleni fog az energia a mai naphoz!

Bergmann Cukrászda (800m)

"A Bergmann Cukrászdák a Bergmann családról kapták nevüket, ahol nagy hagyományai vannak a cukrász mesterségnek. Az első Bergmann Cukrászdát 1939-ben Győrben nyitotta édesapánk, nagyapánk, dédapánk, Bergmann Imre. Napjainkban is az ő szakmai elhivatottságát tartjuk követendő példának. 

Javasoljuk, hogy ha tudjuk, sűrítsünk be még egy csodát gasztrotúránkba.  A Balatonnak van ugyanis még egy gyöngyszeme, amit talán kevesen ismernek, viszont egy gasztro-túra keretében nagy hiba lenne kihagynunk!  Révfülöpre érdemes még a boglári hazatérés előtt ellátogatni (jelenleg nincs vendéghelyeket kínáló kikötő, de az egykor teherrakodó helyén, a BAHART közforgalmi kikötő mellett,  ha előre jelezzük az Önkormányzat felé, van lehetőség horgonyt dobni), ugyanis lehetőségünk van belekóstolni a Nivegy-völgyi valóságba, ahol egyre nagyobb sikernek örvendenek a Kóbor-túrák. Éppen ezért a helyiek szívesen lejönnek értünk a kikötőbe, hogy kisbusszal elvihessenek magukhoz egy különleges kalandra.

Dobosi Pincészet (14,5km)

"A Dobosi család hivatalos források szerint már az 1700-as évektől aktív szereplője a falunak és a helyi szőlő és borkultúrának. Sajnos a TSZ rendszer alatt nem volt magántulajdon, így a család is az államnak dolgozott, de mindig volt saját bor a pincében. Dániel, az Édesapánk és Ilonka, az Édesanyánk megálmodták a saját borászatukat, majd 1988-ban megépítették a pincét, a következő évben pedig kiléptek az állami szövetkezetből és munkához láttak."

A bioborok ízlelése, és a helyi kecskesajtok kóstolása után irány dél, és kiindulóhelyünk, Balatonboglár. Itt egy üveg jó bor mellett felidézhetjük az elmúlt napok kulináris élvezetsorát, és elmondhatjuk magunkról nem csupán körbevitorláztuk, hanem körbe is kóstoltuk a Balatont!

Bővebben

Top érdekes helyek a túrán

Kapcsolódó túrák