Tovább bővül a „kikötő-gasztronómia” Balatonlellén

Március 10-én ismét újdonsággal érkezik a BL Yachtclub csapata. Az egész évben üzemelő BL Delikát megnyitásával régi álmot valósítanak meg, mellyel sok környékbeli, valamint kikötőlakó igényét elégítik ki. Az üzlet különlegessége, hogy 85%-ban Balatonon készült terméket forgalmaznak majd, ezen belül is több mint fele a környékről, a Balaton déli partjáról származik. Tóth Balázs ötletgazda, a BL Yachtclub vezetője a Vitorlázz Itthonnak elárulta: nem csupán üzletet nyitnak, hanem egy találkozási pontot, közösségi teret szeretnének biztosítani a Magyar Tenger és a minőségi alapanyagok szerelmeseinek.

Régóta kacérkodnak a gondolattal, hogy kellene nyitni egy kisboltot a környéken, de meg kellett találni ennek helyét a BL életében – fogalmazott a Vitorlázz Itthonnak Tóth Balázs. A BL Yachtclub&Apartments vezetője kifejtette: most, a Pandémia okozta válsághelyzet lendítette előre az ötletet, hiszen az élelmiszert árusító üzletek nyitva lehetnek, ráadásul a bolt létrehozásával, üzemeltetésével a kikötőben, az étteremben és a szálláshelyeken dolgozóknak is munkát tudnak biztosítani. Hozzátette: több igény érkezett már egy ilyen jellegű üzletre mind a kikötőlakók, mind a közeli apartmantulajdonosok részéről.

Fotó: BL Yachtclub&Apartments

Tóth Balázs elárulta: a BL Yachtclub melletti BL panziót is ők üzemeltetik, melynek nyáron nagyon népszerű az étterme, ugyanakkor a belső rész a mérete miatt nem alkalmas egész éves nyitvatartásra. Ez a belső tér alakul át a helyi kisbolttá, mégpedig úgy, hogy nyáron az étterem kerthelyisége továbbra is működik majd. A BL Delikát polcain 85%-ban balatoni termékek lesznek megtalálhatóak, ezeknek is 58%-át Somogy megyéből, a Balaton déli partjáról származó termékek teszik majd ki. Tóth Balázs beszélt arról is, hogy a környékbéliek felé is szeretnének nyitni azzal, hogy olyan kínálatú boltot nyitnak, ahol mintegy piac jelleggel gyűjtik össze azokat a termékeket, melyek körülöttük készülnek.

Fotó: BL Delikát

Mindenféle termékkategóriában találtak környékbelit. A sajtok, húsok mellett a mustáról elkezdve a granolán át, tészta, fűszer, ropogtatni valók, édesség, csokoládé, zöldség-gyümölcs chips jelen van. A teljes termékpalettát sörrel, borral, pezsgővel, ginnel lefedik, sőt még balatoni konyak is lesz a polcon. Mindemellé egy helyi kézműves pékség látja el a boltot mindennap friss pékárúval.

„Van például egy olyan Isteni tökös-sajtos ropogósunk, ami egy Keszthelyen készülő erdélyi zakuszkával vagy Szóládon készülő szendvicskrémmel valami Isteni párosítást ad. Ha ehhez még meg tudsz inni egy bazsalikomos meggyszörpöt – akkor tényleg egy kulináris élvezetben lesz részed.”

– fogalmazott Tóth Balázs.

Nem csupán egy boltot, hanem egy találkozóhelyet is szeretnének egyben létrehozni, vagyis program legyen eljönni a boltba, beszélgetni és onnan hazavinni a Balaton ízeit – tette hozzá.

Fotó: BL Delikát

Tóth Balázs szólt arról is, hogy míg tavaly tavasszal hetekig semmiféle megkeresés nem érkezett a szálláshelyek iránt, most folyamatosan tervezik az emberek az üdülést, érdeklődnek, informálódnak, érkeznek a foglalások. A hajósok pedig folyamatosan érkeznek, ugyanis az egyéni sporttevékenység, vagy edzés továbbra is folytatható, így bérlőik kihasználják a kikötő egész éves nyitvatartását.

Borítókép: Facebook / BL Yachtclub&Apartments