Vitorlásoknak is van hely az Első Balatoni Sporthorgászcentrum Kikötőjében Keszthelyen

Néhány héttel ezelőtt megkapta a működési engedélyeket a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. keszthelyi horgászcentrumánál kialakított kikötő, melyben még elérhetőek vendéghelyek vitorlások számára is. A horgászcentrumot tavaly májusban nyitotta meg a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. Keszthelyen, a mostani beruházás pedig egy újabb eleme a többlépcsős fejlesztésnek. Kozma Anna létesítményvezetővel beszélgettünk.

Az Első Balatoni Horgászcentrum egy többlépcsős beruházás keretében indult még három évvel ezelőtt – mondta el a Vitorlázz Itthonnak Kozma Anna. A létesítményvezető a kezdetekről felidézte: egy olyan, parti egy hektáros ingatlan állt a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. rendelkezésére, amelyet vétek lett volna nem kihasználni. A beruházás első üteme az az Akvárium Apartmanházak elnevezésű létesítmény kialakítása, mely tizenhat egységből áll, és nem csupán a horgászoknak, de elsősorban a sportot űzőknek kínál szálláslehetőséget. Ehhez kapcsolódik az elektromos motorral szerelt horgászcsónakok biztosítása apartmanonként – tette hozzá.

A beruházás következő lépcsője a kikötőfejlesztés volt. Az egykori marina a létesítményvezető elmondása szerint nagyon komoly ráncfelvarráson esett át. Tavaly októberben kezdődtek a munkálatok mederkotrással, új közlekedőpallók kerültek ki, új oszlopokat telepítettek. A beruházás részben saját erőből, részben támogatásból valósulhatott meg.   A végleges engedélyeket idén augusztusban kapták meg, azóta közforgalmú kikötőként működik, ahová a vitorlázás szerelmeseit is várják. Jelenleg huszonhárom bérbeadandó helyük van, ahová egységesen kilenc méter hosszú és három méter széles hajók férnek be. Mindezen felül a társaság két darab vendéghelyet is biztosítanak a túrázóknak – tette hozzá.

Kozma Anna beszélt arról is, hogy nagyon jó nyarat tudhatnak maguk mögött, csaknem telt házzal működtek az elmúlt három hónapban. Hozzátette: arra számítanak, hogy október végéig lesznek még szép hétvégék, amelyeket érdemes kihasználni.

A létesítményvezető végül elmondta: további fejlesztésben is gondolkoznak. Van ugyanis egy földfelszíni jégverem, amibe annak idején a halászok a halak hűtésére szánt jeget tárolták. Egykor nyolcvan vagon jeget lehet ide behordani, csakhogy mostanra ez is funkcióját vesztette, viszont ipari emlék, amit szeretnének megmutatni majd az utókornak. Jelenleg keresik a pályázati lehetőségeket, hogy miként lehet egy, a beruházás harmadik lépcsőjeként egy halászattörténeti kiállítással kiegészülve ezt bemutatni, illetve rendezvényteremmé alakítani.

(Fotók/Borítókép: Balatoni Halgazdálkodási Zrt.)