Veterán autók a parton, klasszikus hajók a vízen – ez a Tabu Kupa

Többszörös ünnep az idei esztendőben is az immáron huszonegyedik születésnapját ünneplő Tabu Kupa. Amellett, hogy a klasszikus vitorlásoknak szóló verseny egyben Bujtor István emlékversenyként a színész munkássága előtt tiszteleg, a 30-as cirkáló osztály egyik túrafutama, az összevont cirkálók ranglista versenye. Az augusztus 17-i regattát prológ előzi meg, melynek keretében veterán autók konvoját láthatja a közönség, majd a verseny alatt is csodálhatja őket Balatonkenesén.

A Tabu Kupa ötlete a 80-as évekből, egy a Starnbergi-tavon átélt, old timer hajóknak szervezett ünnepség élményéből ered – mondta el a vitorlazzitthon.hu-nak adott interjújában dr. Kollár Lajos. A Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, aki egyben a Tabu tulajdonosa kifejtette: az ünnepséget akkor végtelen eleganciával rendezték meg, még a hajókon is korabeli ruhákban voltak az emberek. Ez volt az az esemény, amikor felvetődött: a Balatonon is össze kellene hozni a régi hajókat egy találkozóra, ahol meg lehetne őket mutatni a közönségnek.

Fotó: Tabu Team

dr. Kollár Lajos emlékeztetett: nagy eredmény, hogy hazánkban ezek a klasszikus hajók fennmaradtak és megújultak, ugyanis az 50-es években nem volt támogatott a vitorlázás. Ezen klasszikus ázsiója a 90-es években nőtt meg ismét, amikor több hajóépítő mester megkezdte a fahajók restaurálását, és egyre szépültek a klasszikusok. Ekkor látta elérkezettnek az idejét annak, hogy megrendezze az első Tabu Kupát, amelyhez veterán autóbemutató is csatlakozott.

Fotó: Tabu Team

dr. Kollár Lajos elmondta, négy évvel ezelőtt, Bujtor István színész felesége, Bujtor Judit megkeresésére vált a Kupa a színésznek is emléket állító Bujtor István emlékversennyé. Azóta hagyomány, hogy megkoszorúzzák a Bujtor-szobrot Balatonfüreden. Ez idén sem lesz másképp, hiszen a Tabu Kupa prológjaként, előző nap ismét veteránautós felvonulást rendeznek, melynek nyitánya egy megemlékezés a balatonfüredi Vitorlás téren. Az autókonvoj ezután Tihanyba tart Tósoki Imre polgármester meghívására, majd egy különleges magángyűjteménybe látogat Dörgicsére. A túra végállomása Balatonkenese lesz, de előtte az alsóörsi Sirály parkban is megcsodálhatják a jármű különlegességeket az érdeklődők.

Fotó: Tabu Team

A Tabu Kupa rajtja szombaton 10:00-kor indul Balatonkenesén. A pályát amely Balatonkenese – Balatonalmádi – Balatonkenese – Balatonaliga – Balatonkenese útvonalon halad, úgy alakították ki, hogy a parton lévő érdeklődők is megcsodálhassák a klasszikus hajók küzdelmét. dr. Kollár Lajos elmondta: a várható létszám magasabb, ugyanis a 30-as cirkálóknak idén egy külön túrafutama a Tabu Kupa. Hozzátette: a regatta egyben az összevont cirkálók ranglista versenye is.

Fotó: Tabu Team

A Magyar Vitorlás Szövetség elnöke szerint egyre nő az idős hajók népszerűsége, éppen ezért a fiatalok is egyre nagyobb számban találhatók a klasszikus hajós közösségben. Végül azt is elárulta: mindkét veterán autóját elhozza a rendezvényre: megismerhetjük a különleges, motorkerékpár motorral szerelt BMW Isettát, valamint a nem kevésbé ritka Fiat Spider 124-est.