Újabb összefogás – nyolc hónapossá tennék kerékpáros szezont a Balatonnál

Kibővítené a szezont a Magyar Tengernél a Kerékpáros Magyarország Szövetség, együttműködve a helyi, egész évben nyitva tartó szolgáltatókkal. A cél, hogy ne csupán a nyári hónapokban teljen meg a Balatoni bringakörút, valamint biztosítani az aktív kikapcsolódási lehetőségek - mint a túrázás, vitorlázás, kerékpározás - közötti átjárhatóságot a régióban.

Bizonyos időszakokban már most is ki lehetne tenni a „megtelt” feliratú táblát, ugyanis a jelenlegi úthálózat időnként már nem bírja el a sok kerékpárost a Balatonnál – mondta a vitorlazzitthon.hu-nak a Kerékpáros Magyarország Szövetség alelnöke. Németh Zsolt kifejtette: céljuk, kiterjeszteni a kerékpáros időszakot, hogy ne csak négy hónapon keresztül látogassák a bringások a Magyar Tengert. Hozzátette: nyolc hónapon át tartó szezonban gondolkodnak, amihez első sorban nyitva tartó szolgáltatók, és jó minőségű szállások, vendéglátó helyek kellenek. Németh Zsolt elárulta azt is: a siker kulcsa a minőség, amihez elengedhetetlen egy minőségi kerékpárút megvalósítása. Ennek alapfeltétele az új burkolat és a minőségi felfestések megléte.

Az alelnök beszélt arról is: most, mintegy száz helyi szolgáltató kérte a szövetséget arra, hogy ha kell lobbizzon a sportághoz szükséges infrastruktúra fejlesztéséért. Németh Zsolt szerint a szolgáltatásfejlesztésbe fektetett energia, és támogatás néhány év alatt megtérül, hiszen a kerékpárosok igen nagy részét teszik ki a balatoni turizmusnak.

Németh Zsolt szerint a most megszületett szolgáltatói hálózat a Balaton összes településére kiterjed. Ezek a helyek kellően interaktívak, okos alkalmazásokkal, térképekkel, és nem utolsó sorban minőségi vendéglátással várják a kerékpárosokat.

A Kerékpáros Magyarország Szövetség alelnöke szerint már most is vannak példák arra, hogy egy programcsomagban a kerékpártúra mellett természetjáró, vagy gyalogtúra, esetleg vitorlázás is megjelenik. Németh Zsolt szerint az aktív turisztikai rendezvények nem élnek meg magukban, egymást kell segíteniük és erősíteniük. A már létező összefogások pedig azt mutatják, hogy a sportági programok együtt még sikeresebbek.