Új borok és újragondolt borkóstolók a Balatonnál

A balatoni újranyitás kellős közepén a borászok is különleges programokkal készülnek. A Rizling Generáció tagjai például újragondolták a borkóstolókat, és sok esetben pinncén kívül szervezik azokat. A szervezet elnöki tisztjét is betöltő Gyukli Krisztián vezette pincészetnél emellett új tételek is szerepelnek idén a borsoron. Gyukli Krisztiánnal beszélgettünk, aki elárulta azt is, mitől lesz egy bor vegán.

VI: Hogy indultok neki ennek az idei, nyári évadnak?

GYK: Az elmúlt hetekben nagyon sokat beszélgettünk egymással mi borászok az online felületeken, hogy ki miként reagál a hirtelen megváltozott helyzetre. Természetesen most mindenki a belső építkezéssel foglalkozott. Mi is a borászatnál átalakítottuk a vinotékánkat, a fogadóteret kifestettük, kicsinosítottuk. Az udvarban is olyan helyeket alakítottunk ki, hogyha elkezdődik újra a mozgolódás, akkor méltóbb helyszínen fogadhassuk a vendégeket. Mellette a szőlőt is műveltük és palackoztuk a borokat. A kollégáim nagy része így gondolkodott, senki nem zárkózott be, senki nem ijedt meg ettől a megváltozott helyzettől.

Fotó: Gyukli Pincészet

Mindenki felkészült a szezonra: most nem a január és február hónapok voltak a felkészülésre, hanem még kettő hozzácsúszott. A megváltozott helyzet megváltozott lehetőségeket is kínál sokak számára és ezzel sokan éltünk is.

 VI: A nyári rendezvények, legalábbis a tömegrendezvények augusztus közepéig elmaradnak. Mit jelent ez nektek?

 GYK: Próbáltunk egymással is beszélgetni arról, hogy miként tudnánk rugalmasan alkalmazkodni a jelenlegi, akár európai szabályozásokhoz, hogyan tudnánk mégis vendéget fogadni a különböző előírások betartásával. Most szerencsére azt látjuk, hogy hígulnak fel a szabályok és van lehetőség a személyes találkozókra, különböző borkóstolók megtartására. Itt a borászatnál azt találtuk ki, hogy nem csak ültetett vendégeket várunk egymástól nagy távolságban, hanem olyan borkóstolókat is tartunk majd, hogy kimegyünk a szőlőültetvényekbe – a távolságot ott még könnyebb betartani – ott kóstoljuk a borokat pinceajtón kívül. Az önkormányzattal együtt gondolkodva azt tervezgetjük, hogy a Hal és Borünnepet amit Pünkösdkor tartottunk volna, valamint a Füredi Borfesztivált és különböző boros rendezvényeken miként tudjuk majd megtartani. Ez az augusztus 15-i dátum jelenleg fix és ehhez igazodik mindenki, de addig még van három hónap, sok minden változhat. Én egészen biztos vagyok abban, hogy Füredi Borhét lesz – ha nem változik addig a helyzet akkor augusztus 15 utáni időszakban. Abban is biztos vagyok, hogy szeptember 1-vel nem vonul mindenki vissza a saját kis ingatlanjába, hanem szép utószezont tudhatunk magunkénak. Folyamatos pinceudvari látogatással, rendezvényekkel, kóstolókkal készülünk, bizakodunk a jövőben.

Fotó: Gyulki Pincészet

VI: Említetted, hogy ez az elmúlt pár hónap lehetőséget is biztosított a borászoknak is. Talán volt idő kísérletezni, vagy az újdonságokra felkészülni. Úgy tudom, hogy a 2020-as esztendő nektek is hozott újdonságokat, vagy talán még a 2019-es. Új borok vannak a palackban, és a vinotéka polcain. Milyen újdonságokkal készül a Gyukli Pince?

GYK: Teljesen új bortételek kerültek a kínálatunkba, olyanok, amelyeket korábban még Magyarországon sem lehetett kapni. Az első termését szüretelhettük a kísérleti ültetvényünknek, a Hibernál szőlőfajtából ami egy új nemesítés.  A Savignon Blanc illatú és ízvilágú borokat adja teljesen vegyszermentesen. Ezen kívül az első termésből kapható a Füred Gyöngye szőlőfajtából készült bor, ami egy nagyon szép illatos, alacsonyabb savtartalmú, könnyű, nyári szomjoltó. Büszkélkedhetek még a Fekete-Fehér fantázianévre hallgató borunkkal, ami a Kékfrankos szőlőfajtából, vagyis Kék szőlőből készült fehérbor. Most sok év után elértük azt, hogy Kékfrankosból Fehér, Vörös és Rozé bort is tudunk kínálni. De ugyanilyen büszkeséggel tölt el, hogy a Balaton Borunk is sikeresen dübörög előre, hiszen bekerült a könnyű rizlingünk ismét ebbe a brandba. Megszületett az Orion névre hallgató csúcs vörösborunk – az Orion a kedvenc csillagképem, egy téli csillagkép mely gyönyörű szépen világít az égbolton. Az Orion borunk egy tihanyi, késői szüretelésű, merlot szőlőből készített száraz nagyon testes vörösbor, melyet fahordóban érleltünk másfél évig. Nemzetközi szinten is nagy vörösbor készült: ezzel mutatnánk be, hogy a Balaton, mint termőhely alkalmas nem csak a könnyű- és közepestestű, hanem a nagyon nagytestű vörösborok előállítására is.

VI: Hogy lehet egy bor Vegán?

 

GYK: Ezt mindenki megmosolyogja ma még Magyarországon. Én abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy több, mint tíz évet tölthettem el Németországban egy kutatóintézetben és számtalan országban járhattam Európában, ahol láttam, hogy sokan odafigyelnek a tudatos fogyasztókra is. Már a borok esetében is kialakult egyfajta tudatos vásárlás nagyon sok élelmiszeripari üzlet külön polcokat szentel a vegán minősítésű termékeknek – ezek lehetnek nápolyik, narancslevek, vagy borok is.

Fotó: Gyukli Pincészet

Nálunk a borászat ültetvényein, valamint a pince falai között semmilyen fázisban nem kapcsolódik a borkészítés állati eredetű összetevőkhöz. Ilyen összetevők lehetnek a tej vagy tojás alapú készítmények, kezelőanyagok, derítőszerek, halhólyagok, birkafaggyúk, mustzselatinok. Ezeket mi nem használtuk és nem használjuk a jövőben sem. Minősíttetjük a borainkat 2018-tól – erre egy hivatalos szervezet van felkérve az országban, és ezek a borok minősített vegán borok. Ez nem jelenti azt, hogy a Gyukli borok emiatt jobbak vagy rosszabbak, csak egy biztosíték azoknak a tudatos fogyasztóknak akik magukat vegánnak mondják, hogy ezek mögött nincs állati összetevőjű felhasználás.