Tavaszi Fesztiváltól a vitorlázásig – elindult a programfolyam Balatonfüreden

Szinte minden hétre és hétvégére kínál programot az odalátogatóknak Balatonfüred. A március 15-i hosszú hétvégén immáron hetedik alkalommal tartják meg a Tavaszi Fesztivált, melynek keretében az 1948-49-es forradalom hősei előtt is tisztelegnek, mindemellett autentikus koncertekkel várják az ünneplőket. Az idei esztendő célkitűzése: minden hónapban a látogatók elé tárni egy gasztronómiai tematikájú nagy rendezvényt.

Az elmúlt egy-két év arról szólt, hogy miként tud az önkormányzat, a turisztikai egyesület és a Füred Kult együtt dolgozni, mostanra ugyanakkor ez a szimbiózis kialakult – mondta a vitorlazzitthon.hu-nak a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke. Böröcz István kifejtette: rengeteg közös rendezvényt tartanak, de az önálló eseményeken is segítik egymást. Beszélt arról is: minden látogatónak kell programot nyújtani, így elengedhetetlen a bor és gasztronómia bemutatása mellett az aktív sporttevékenységek biztosítása. A magas kultúra pedig Balatonfüred városának velejárója – tette hozzá Böröcz István. A március 15-én kezdődő, immáron hetedik éve megrendezett Tavaszi Fesztivál pedig előtérbe helyezi a történelmet, és az 1948-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt is tiszteleg.

Fotó: https://www.facebook.com/pg/balatonfured.hu

Böröcz István szerint alaptézis, hogy a Balaton egy négy évszakos tó, amely koncepcióban Fürednek élen kell járnia. Éppen ezért az év minden hónapjára gasztronómiai rendezvényt terveznek. A sorozat januárban a Vincze-napi Borünneppel indult. Hozzátette: szerinte már nem lehet szezonokról beszélni, csupán évszakokról, amelyekhez programokat kell társítani, valamint megmutatni a látogatóknak, hogy az adott évszakban mi is a szépsége a Magyar Tengernek.

Fotó: https://www.facebook.com/pg/balatonfured.hu

Böröcz István beszélt arról is, hogy májustól szeptemberig gyakorlatilag a Balaton tükrén történő eseményekre koncentrál a város, ugyanakkor fontos feladat, hogy akik nincsenek vízen, ők is találják meg a számításaikat is. Éppen ezért a vitorlás versenyekhez kapcsolódóan a partra is számos rendezvényt hoznak, előadásokkal, kivetítőkkel – így hoznák közelebb a sportot a vendégekhez.

Fotó: https://www.facebook.com/sailingbyc/

Böröcz István kitért arra is: a Balatonfüredi Yacht Klubban megtörtént az évindító szülői beszélgetés, az első vitorlásokat már bedaruzták, a múlt héten pedig már a gyermekek sem bírták tovább, és – ahogyan fogalmazott – megtámadták a vizet. Mostantól – Böröcz István szerint – nincs megállás, folyamatosan készítik elő a kikötőt és a hajókat, a fiataloknak pedig minden hétvégén edzéseket tartanak. Hozzátette: minden adott arra, hogy egy jó szezon indulhasson el.

Borítókép: https://www.facebook.com/pg/balatonfured.hu