Szüretre hangolt a déli part – így zajlik az ősz Balatonlellén a Pócz Pincénél

A szeptember beköszöntével egyre több helyen megkezdődött a szüret a Balaton körül. A borászok a szőlőben lévő munka mellett bíznak abban, hogy meg tudják tartani az őszre tervezett, a borkultúrához kapcsolódó eseményeiket. Balatonlellén a Kishegyen már javában szedik szőlőt, a korai fajtákat már le is szüretelték és most úgy tűnik jó évjárattal kecsegtet a 2020-as esztendő. Pócz József borásszal, a Pócz Pincészet vezetőjével beszélgettünk.

Vitorlázz Itthon: Hol tartotok most szeptember elején, mire számítotok, mit láttok a szőlőben mit láttok a pincében?

Pócz József: Elindult az élet a pincében, nálam is megkezdődött a szüret. A korai fajtákat már leszüreteltük, tehát a muskotályos fajtákat, az Irsai Olivért, sárga muskotályt. Most várjuk azt, hogy beinduljon az erjedés. Készülünk a többi fajta szedésére is. Várjuk nagyon az újborokat, hogy milyenek lesznek – a pillanatnyi kilátások nem rosszak, az időjárás kedvezett nekünk. Tulajdonképpen nem volt nagyon csapadékos év, ami nem volt rossz, megfelelő mennyiségű napsütést kaptunk.

Fotó: Pócz Pincészet

Volt egy kicsi aszálykár és itt-ott azért néha a szőlő egy kicsit szenvedett, de azt szokták mondani, hogy azok a jó évjáratok, ahol a szőlő egy kicsit szenved. Ekkor jó termés kerül be a pincébe, koncentráltak lesznek a bogyókban lévő mustok, ízek zamatok. Nagyon jó termésnek nézünk elébe.

VI: Lehetett hallani olyan híreket, melyek szerint a tavalyi borokból – bár nagyon jó évjárat volt – nagyon sok maradt a pincékben. Van aki kiürítette a készleteket és újborokkal tervezi megtölteni a pincét. Nálatok milyen a készlet, hogy alakul a felvásárlási piac?

PJ: Azt hallom, hogy a felvásárlási árak nem akarják túlszárnyalni a tavalyi, mélyen legalacsonyabb felvásárlási árakat.  Van érdeklődés a szőlőre, de az árak nem mozdultak el jelentősen az előző évekhez képest. Nyilván ennek következtében, akik tavaly betároltak ott kicsit több készlet maradt. Ők vagy a zöldszürethez nyúltak, vagy a krízislepárláshoz. Ez azért volt szükséges, hogy ürüljön a tárolótér és a régebbi évjáratú borok kifussanak a pincéből. Ezek abszolút nullszaldós dolgok. Mi is lepároltunk egy eléggé jelentős tételt, amit már néhány éve tolunk magunk előtt. Számunkra nagyon jelentős volt, hogy a budapesti gasztronómia összecsuklott. Nekünk  ez egy erős felvevő piacunk és egyrészt a nagykereskedőnk részéről másrészt a direkt beszállítók részéről is erőteljesen visszaesett a forgalmunk. A balatoni régióban pedig nem növekedett jelentősen.

Fotó: Pócz Pincészet

Ugyanazok a partnereink, akik évek óta, a fogyasztás az éves átlagot hozta. Nem tapasztaltuk ezt a nagy rohamot, hogy megtámadnak bennünket és kiisszák a pincét nullára.

VI: Különböző kategóriájú borokat kínáltok, tehát az átlagfogyasztó is megtalálja a neki kedveset és az igazi borgourmet is, hogy mit érdemes megvennie. Idén mire helyezed a hangsúlyt? Vagy párhuzamosan futtatod e kettőt?

PJ: Nyilvánvalóan minden pincészetnek, így nekünk is megvan a termékpiramisunk, mint olyan. Vannak nagyon jó minőségű alapboraink, ide sorolom és az Irsai Olivért, az Olaszrizlinget, az IS cuvée-t ami egy fantasztikus házasítás. Ezek megalapozzák a borászatot. Friss, gyümölcsös, illatos – ahogyan szoktuk mondani – jó ivású fehérborok. Aztán van a termékpiramis következő lépcsője, ami magasabb minőséget jelent.

Fotó: Pócz Pincészet

Mondjuk ha egy Chardonnay-ról, val Savignon-ról beszélünk, akkor egyet léptünk, vagy a kékszőlő fajták esetében a Cabernet Savignon-Merlot házasításunk. És van a termékpiramis csúcsa, itt vannak a dűlőszelektált borok, melyeket a Kokas-hegyi dűlőben termett szőlőkből szoktuk elkészíteni. Ilyen a Chardonnay, az Olaszrizling, vagy a Cabernet Franc vagy Savignon ha olyan az évjárat. Nem minden évben készülnek ilyen borok. Ezeknek a dűlőszelektált boroknak a mennyisége a pincészetnél prémium kategóriában nem éri el az 5-8%-ot. nem is tudunk többet eladni, nincs igazán rá fizetőképes kereslet.  Ezek nagy része presztízsbor és itt kerül értékesítésre a pincénél.

VI: Ti itt az elmúlt években nagyon nagy sikerrel élettel töltöttétek meg tavasszal is és ősszel is a Kishegyet. Nem csak gasztronómiai rendezvényekkor érkeztek hozzátok a látogatók, hanem a Kishegy bekerült a bakancslistások jegyzetfüzetébe, túracélpontjai közé. Tavasszal elmaradt a már hagyományokkal rendelkező Kishegyi Kortyok és Falatok, most viszont itt van az ősz, igaz tele bizonytalansággal. Hogy kezdtek neki?

PJ: Mi készülünk az őszi Murci Fesztiválra, ami október közepén, végén lenne, de nem tudjuk milyen intézkedéseket hoz a kormányzat a rendezvényekkel kapcsolatban. Ez tulajdonképpen rendezvény is meg nem is. Nagyon sok ember jön fel a Kishegyre, mert felfedezték, hogy ez egy tényleg fantasztikus adottságokkal bíró hely. Egyrészt látvány, másrészt gasztronómiai szempontból. A Balatoni KÖR tagjaként nagyon sokat teszünk annak érdekében, hogy egész évben nyitva tartjuk az üzletünket azaz a éttermünket, pincészetünket. Fel lehet jönni a teraszra meginni egy pohár bort, mellé enni egy pincetálat, vagy bármilyen ételt attól függően, hogy milyen napszakban érkezünk.

Fotó: Pócz Pincészet

Törekszünk arra mi is, hogy a nagyrendezvényeken túl a pincében kisebbeket is megszervezzünk. Bízzunk benne, ha nem lesz különösebb gond, akkor a Murci Fesztivál után jönnek nálunk a libás estek, valamint már a következő év januárjában a Vince-naphoz közeli szombaton egyrészt a vesszővágás ünnepe, és ezt egy disznóvágással szoktuk megturbózni, hogy ne csak szőlőt vágjunk, hanem egy mangalicát is feláldozzunk Vince oltárán. Nagy sikerrel tesszük ezt már néhány év óta.