Stílust ad a Magyar Tenger régiós bora

Palackba kerültek, így már megkóstolhatók az idei Balaton Borok. Néhány évvel ezelőtt a Balatoni KÖR célja nem volt kevesebb, mint létrehozni egy régiós márkát, pincészetektől függetlenül. A benevezett olaszrizlingeknek egy igen magas feltételrendszernek kell megfelelniük, hogy elnyerhessék az egyre ismertebb címkét, és borászaik bekerülhessenek a Balaton Bor társaságba.

Az elsődleges cél egy balatoni bormárka megfogalmazása volt, a másodlagos pedig, hogy segítséget adjanak a vásárlóknak az egyre szélesedő borkínálatban – mondta a vitorlazzitthon.hu-nak a Balaton Bor alapkoncepciójáról a Balatoni KÖR tagja. Dobosi Győző, aki a szentantalfai Dobosi Pincészet vezetője kifejtette: ez egy előre lekóstolt, egységes megjelenésű olaszrizling, melynek célja, hogy bármely pincészettől is származzon, ugyanazon minőséget és élményt nyújtsa a fogyasztónak.

Fotó: https://www.facebook.com/dobosipinceszet/

Dobosi Győző hozzátette: a Balaton Bor a borpiramis bázisbora, ahol az olaszrizling fajta sajátosságaira helyezik a hangsúlyt.(a borpiramisról részletesebben itt írtunk) Miközben a kóstoláskor azonnal érezni a termőhely sajátosságait – hiszen más tételt produkál Nivegy-völgy, a lellei Kishegy, vagy a Badacsony – a stílus ugyanaz marad – tette hozzá.  A borász szerint akárhonnan is származzon az adott tétel, egy könnyed, friss, ropogós, zöldes-sárga reflexekkel rendelkező bort kapunk.

Forrás: https://www.facebook.com/balatonikor/

A Balatoni KÖR tagja szerint a 2018-as rendkívül jó évjárat volt, ugyanakkor számos nehézséggel kellett szembenézniük a borászoknak. Dobosi Győző elmondta:  szinte senki nem tudott a tervek szerint szüretelni, ezáltal később értek be a borok a hordókban. Éppen emiatt lehet, hogy több olyan borász is kiesett a februári minősítésen, akik az elmúlt esztendőkben rendre elnyerték a Balaton Bor címkét.

Forrás: https://www.facebook.com/dobosipinceszet/

Dobosi Győző beszélt arról is, hogy javában zajlanak a programok a Nivegy-völgyben. Egyre népszerűbb a Kóbor túrák elnevezésű kezdeményezésük, melyet négy pince és egy étterem hívott életre.