Új struktúrába helyezték a balatoni olaszrizlinget

Teljesen újra értelmezte az olaszrizling szerepét a Rizling Generáció. A közel húsz borászból álló társaság célja nem más, mint, hogy a fogyasztók felé könnyebben kommunikálhatóvá tegyék mind a minőséget, mind pedig a szőlőfajták közötti különbséget.

Szerettük volna rendbe tenni a borvidékek felosztását – fogalmazott a vitorlazzitthon.hu-nak Gyukli Krisztián. A Rizling Generáció elnöke kifejtette: a Balaton körül hat borvidék van, ugyanakkor nem biztos, hogy egy Balatonfüred-Csopaki megjelölésű olaszrizling sokat elárul a fogyasztónak az adott tételről.  Ide tartozik ugyanis mások mellett Paloznak, vagy Tagyon, teljesen eltérő ízjegyeket mutató borokkal.  A Gyukli Pince vezetője éppen ezért szorgalmazta az egy balatoni régió alá való besorolást, ahol külön jelennek meg a hegyek, hátteret adva a hegyborok megszületésének. Egy nivegyvölgyi, csopaki, badacsonyi vagy balatonfüredi hegyborból világosan érezhetőek a termőhely sajátosságai, mint például a bazaltosság, a vulkanikus talajok adta jegyek, esetleg mikroklímás adottságok. A piramis felső szintje a dűlős bor lesz. Ezek a tételek az adott termőhelyen belüli, adott parcella adottságait hivatottak megjeleníteni.  Gyukli Krisztián beszélt arról is: a rendszerbe az elmúlt százötven évben meghatározóvá vált olaszrizling fajtát sorolták be elsőként.

Gyukli Krisztián szerint a mostani időszak a pincelátogatás időszaka. A Rizling Generáció tagjainak minden szerdán kettő vagy három borásztársuk mutatja be az adott évjáratban készült borait, még a hibás tételeket is. A társaság elnöke szerint ezen alkalmakkal pozitív, illetve negatív kritikával is illetik borásztársuk borkészítési vagy éppen pincetechnológiáját. Ezen alkalmak célja, hogy minden tag tételeinek minősége folyamatosan emelkedjen.

Gyukli Krisztián elárulta azt is, hogy hatalmas durranással készül a Karolina Kávéházba szervezett borkostólóra. A 2018-as, kihívásokkal teli évjárat tételeit mutatja be, ezek között ott lesz a Füred Gyöngye, amelyet az idei évben ízlelhetünk meg először.

Szintúgy a 2019-es év újdonsága, hogy egy külön védjegyet helyeznek a palackokra. Ez biztosítja a fogyasztókat arról, hogy semmilyen állati eredetű kezelő-vagy segédanyag nem került felhasználásra a borok készítése során.