Minőség a kikötőkben – keresd a Kék Csillagot

Megtörtént a Balaton körüli kikötők felmérése, és megszületett a Kék Csillag Kikötőminősítési rendszer. Ennek keretében - külföldi példák alapján – olyan osztályzási rendszerbe sorolták a Magyar Tenger Marináit, mely elsősorban a biztonságot, a szolgáltatást és a környezetvédelmet biztosítja.

Minden nagyobb hajós országban létezik a kikötőknek egyfajta ranglistája – mondta el a vitorlazzitthon.hu-nak a Kék Csillag Kikötőminősítési Rendszer kidolgozója. Dénes István kifejtette: Horvátországban például az ACI kikötőlánc minden egyes tagja rendelkezik nemzetközi minősítéssel. Ennek neve a Kék Horgony, melyet egészen az Egyesült Államoktól Nyugat-Európáig és a mediterrán térségig használnak. A Balaton –  lévén, hogy belvíz – ezt a rendszert egy az egyben nem tudta átvenni, ugyanakkor a Kék Csillag célja, hogy közelítsen a nemzetközi elvárásokhoz.

Dénes István kifejtette: a hajó és a vitorlázó számára a kikötő választásnál a legfontosabb szempont  a biztonság. Éppen ezért a felmérési rendszerben meghatározó a Marinák nautikai tulajdonsága. Felmérték a szél- és hullámvédettséget valamint a vízmélységet. Ezek a tényezők határozzák meg, hogy egy kikötő biztonságosnak tűnik-e vagy sem.   Vizsgálták a parti létesítmények, egészségügyi létesítmények nem utolsó sorban a szolgáltatások színvonalát, vagyis azt a befogadókörnyezetet, ahova a hajóból kilépnek a vitorlázók, de fontos szempont a környezetvédelem is – tette hozzá Dénes István.

A Balatonnál mostanra hatalmas változások mentek végbe. A BAHART például az elmúlt 15-20 évben komoly fejlesztéseket hajtott végre vitorlás kikötői hálózatában, de  számos Marina épült magánberuházásban is, amelyek hozzák a nyugat-európai színvonalat. Dénes István szerint a kikötők felmérése során már érezhető volt a verseny a vitorlázókért, így a minősítési rendszer elősegítheti a színvonal további növekedését, hiszen minden kikötő szeretne a rendszerben magasabb szintre kerülni.

Dénes István azt is elárulta: a Kék Csillag Kikötőminősítési Rendszer keretében folyamatosan monitorozzák a résztvevő kikötőket. A rendszer továbbfejlesztésére is van lehetőség, így a jelenlegi négy csillagos besorolás a jövőben akár bővülhet is.

A Kék Csillag Kikötőminősítés értékelési rendszere itt érhető el.