Megújul a Visszhang-domb, hamarosan pedig fogadókapu vár a révnél, Tihanyban

Még az idei évben megújul a tihanyi Visszhang-domb környéke, megkezdődik a Németh László Művelődési Ház átalakítása. Jelenleg a kerékpáros és sétáló út fejlesztési program zajlik, másfél hónap múlva pedig átadják az általános iskola új sportcsarnokát. Mindeközben már dolgoznak a komp környékének megújításán, de egy új kikötő megépítése is tervben van.

Sikeres évet zárt Tihany 2018-ban, ugyanis nagy mértékű fejlesztési forrást nyert a település – mondta a vitorlazzitthon.hu-nak Tósoki Imre. A polgármester kifejtette: a Visszhang-domb környékének megújítására fordított összeget a világörökségi várományosi helyszínek fejlesztési programjának keretében nyerték el. Az ősszel induló munkálatokkal egyebek mellett felújítják a nyilvános illemhelyeket, a park egy részét rehabilitálják, valamint történelmi játszóteret hoznak létre. Mindemellett turisztikai fogadó épületté alakítják a Németh László Művelődési házat – itt kap majd helyet a Tourinform iroda is – sorolta a településvezető.

Fotó: https://www.facebook.com/tihanyhivatalosoldala/

Tósoki Imre beszélt arról is, hogy vannak folyamatban lévő beruházások, amelyeket az idegenforgalmi szezon kezdetére át is adnak. Ezek közé tartozik a sétálóutca, valamint kerékpárút fejlesztés, valamint a helyi általános iskola új sportcsarnokának átadása, mely egy közösségi tér is lesz egyben. A komplexum, 150 fős lelátójával – ami igény szerint további 200 fővel bővíthető –  alkalmas lesz nagyrendezvények megtartására is.

Fotó: http://qconsult.hu

Tósoki Imre kitért arra is, hogy már megkezdték a rév környékének rehabilitálását is, első lépésként az egykori bazársor romos épületeinek lebontásával. Hozzátette: a közeljövőben egy régi álmuk valósulhat meg, ugyanis a Magyar Turisztikai Ügynökség segítségével települési fogadókaput hoznának létre- Ennek lényege, hogy egy központi parkoló létesülne fogadóépülettel kiegészülve. A fejlesztés célja, hogy a hajóval érkezők le tudjanak parkolni, és elektromos kisbuszokkal juthassanak el a történelmi településrészre. Tósoki Imre elmondta: jelenleg a projektfejlesztési időszak tart, a beruházás pedig a jövő esztendőben indulhat.

Fotó: https://www.facebook.com/tihanyhivatalosoldala/

Tósoki Imre elárulta:  tervben van a hajóállomásnál, az Öreg-kikötő területén egy új marina létrehozása a Balatoni Hajózási Zrt-vel együttműködve. Az engedélyek már megvannak, a környezetvédelmi hatásvizsgálat is elkészült, az építési dokumentumok is rendelkezésre állnak, ugyanakkor a hajózási társaság eddig forráshiány miatt nem tudta a beruházást megvalósítani. Hozzátette: a kikötő terveinek fontos eleme, hogy a hajóhelyek 30%-át túravitorlázóknak tartanák fent, vendéghelyként.

Borítókép: https://www.facebook.com/tihanyhivatalosoldala/