Megnyitják a várkaput Szigligeten

Hagyományosan a Várkapunyitó Fesztivállal veszi kezdetét a tavaszi szezon a Szigligeti-várban. A rendezvényen a látogatók számos attrakciót csodálhatnak meg a műemléken túl és hagyományőrző programokon vehetnek részt. A vár nagy rekonstrukció előtt áll, ugyanis a jövőben több száz millió forintot fordít rá az önkormányzat.

Komolyabb fejlesztés előtt áll a Szigligeti-vár – az idei esztendőben közel ötszáz millió forintot költenek rá – mondta a vitorlazzitthon.hu-nak Szigliget polgármestere. Balassa Balázs hozzátette: aki a jövő évi Várkapunyitó Fesztiválra érkezik, hatalmas változásokat tapasztalhat majd. Céljuk, hogy a hozzájuk érkező vendégek minél több időt töltsenek a műemlék falai között és még több élményhez juthassanak. Éppen ezért  interaktív elemek kiépítését tervezik.

Fotó: https://www.szigligeti-var.hu

Balassa Balázs beszélt arról is: idén jubilál a Várkapunyitó, immáron tizedik alkalommal rendezik meg. Hasonlóan az előző évekhez, most is úgy alakítják ki a programot, hogy minél több korosztályt, minél több ízlést ki tudjanak elégíteni olyan programokkal, hogy az illeszkedjen a történelmi miliőhöz. Éppen ezért a hagyományőrzés adja a főszerepet a néptánc-bemutatóktól egészen a solymász-bemutatókig.

Fotó: https://www.szigligeti-var.hu

A polgármester emlékeztetett: településük szlogenje „Egész évben Szigliget”. Ennek jegyében most zárják a telet, és a Várkapunyitó fesztivállal nyitják a tavaszt. A sort a pünkösdi Várfesztivál folytatja, de május végén Hősök napjával készülnek. Balassa Balázs hozzátette: idén is folytatják a Zenés esték a Balaton várában koncertsorozatot, de komolyzenei koncerteknek is otthont ad a Szigligeti-vár.

Borítókép + Video: https://www.szigligeti-var.hu