Közeledik a hazai vitorlázás ünnepe, jön az 51. Kékszalag

Július 18-án 9:00-kor rajtol el a balatonfüredi móló elől a 51. Kékszalag Nagydíj. A szervező Magyar Vitorlás Szövetség legkevesebb 600 résztvevő hajóra számít, ugyanakkor nem kizárt, hogy sikerül megdönteni a tavalyi 681-es nevezési rekordot. Miközben a vitorlázók a vízen mérik össze tudásukat, addig az érdeklődők a parton ismerkedhetnek meg a sportággal.

A tavalyi 50. jubileum után az idei évben is kerek évfordulót ünnepelhetünk, ugyanis a 90 éves a Magyar Vitorlás Szövetség – mondta az 51. Kékszalagot bemutató sajtótájékoztatón a szövetség elnöke. Kollár Lajos kifejtette: több ez, mint verseny, a vitorlázás ünnepének tekinthető. Felidézte:  tavaly 681 hajó állt a rajthoz, ami minden eddiginél nagyobb szám. 2019-ben legkevesebb 600 hajóra számít, ugyanakkor nem kizárt, hogy a jubileumi Kékszalag nevezőszámát is eléri a verseny. Felidézte, a Kékszalag rekorder továbbra is a kétárbócos Fifty-Fifty.

A verseny idei kiemelt támogatói az Audi, valamint a Raiffeisen Bank. A pénzintézet vezérigazgatója Zolnai Győző a sajtótájékoztatón elmondta: ő maga is vitorlázik, és rendszeresen indul a Kékszalagon. Felidézte: egy alkalommal már állt egy dobogón Litkey Farkassal is, igaz, Farkas a legfelső, ő a dobogó legalsó fokán.

Idén is lesz modellvitorlásverseny, valamint az igen népszerű Audi Race Cup, amely a katamaránok, száguldógépek rövidtávú gyorsasági versenye a móló előtti vízfelületen – ezt már a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára mondta. Holczhauser András kifejtette: 2019-ben is gazdag programmal készülnek a parton, amellyel szeretnék közelebb hozni mindenkihez a vitorlázást. Emellett az Audi jóvoltából új autómodelleket is megtekinthetnek az érdeklődők a Vitorlás téren. A szombati díjkiosztó után hagyományosan utcabállal ünneplik meg az 51. Kékszalag Nagydíjat – tette hozzá a főtitkár.

Ez a verseny egy olyan ünnep, amiről nem tudok, és nem is akarok lemondani – ezt már Litkey Farkas tizenháromszoros Kékszalag győztes vitorlázó mondta. Szerinte a Kékszalag olyan esemény, ahol vitorlázók együtt vannak, találkoznak, és közösen ünnepelnek. A vitorlázó azt is elárulta: 1993-ban indult először a versenyen, ahol megtanulta miért is kell a déli part közelében vitorlázni.