Kisállattal a fedélzeten

Manapság már számos közlekedési eszköz, bevásárlóközpont, szálláshely állatbarát, így a legtöbb helyen valóban szeretettel várják a kisállatokat. De vajon mi a helyzet a kikötőkkel és a vitorláshajókkal? Egy valami tény: a legtöbb vízi ember rajong a kutyákért, cicákért.

A saját hajóján természetesen mindenki azt csinál, amit szeretne, és ha megfelelő körülményeket tud biztosítani kisállata számára, megteheti, hogy egy-egy alkalommal, vagy akár rendszeresen felviszi őt a fedélzetre. Ám minden ilyen esetben gondoskodni kell az állat megfelelő biztonságáról: ma már sokféle mentőmellény kapható, ami nemcsak hogy jól jöhet, de egyenesen kötelező darab. Ezen felül folyamatosan biztosítani kell az állat számára a friss ivóvizet és egy árnyékos helyet is, ahol megpihenhet.

Cicákkal és görényekkel ugyanez a helyzet, de valljuk be őszintén, ők kevésbé vízimádók, mint a kutyák, így ha nem muszáj, őket ne kényszerítsük ilyen helyzetbe. Más a helyzet akkor, ha vitorláshajót bérlünk, illetve a szervezett hajóutakon sem mindig látják szívesen a négylábúakat. Ennek pedig igen egyszerű oka van: a kutyusok körme nagyon könnyen felsértheti a hajófedélzetet, aminek javítása nem éppen olcsó mulatság.

Ugyanakkor ha hajót bérlünk, természetesen minden esetben tájékozódjunk előre a bérbeadónál az erre vonatkozó szokások felől, mert egyes helyeken garantált, hogy zöld utat kapnak a négylábúak is.

Korábban a vitorlazzitthon.hu-nak korábban nyilatkozott a kutyabarát.hu alapítója is.  Sziládi-Kovács Tibor szerint a kutyának a lehető legjobb, ha a gazdájával lehet, így egy vitorlázás alkalmával sem kell otthon hagyni.  Ugyanakkor vízre szállás előtt körültekintőnek kell lenniük a gazdáknak, és hozzászoktatni a négylábú kedvencet a fedélzethez.