Júniusban vízre száll a nemzet – rajtol a Nemzeti Regatta

Június 1-2 között tartják a már hagyományosnak mondható Nemzeti Regattát Siófokon. A Nemzeti Vágta alapötletére épült rendezvényt idén is a közösen szervezi a Balatoni Hajózási Zrt. és a Magyar Vitorlás Szövetség. A cél, a Balaton és a sportág népszerűsítése mellett, hogy országunk más tájegységeinek különlegességeit is megcsodálhassák az érdeklődők a magyar tenger partján.

2015 őszén, a Kelén fedélzetén vetődött fel először a gondolat, hogy hazánk települései számára egy különleges vitorlás versenyt hozzanak össze – emlékezett vissza a kezdetekre a vitorlazzitthon.hu-nak a Balatoni Hajózási Zrt. értékesítési és forgalmi igazgatója. Dónucz László hozzátette: 2016 júniusában az első alkalommal megtartott eseményen már harminc település állt rajthoz, melyek közül a többség nem is a Balaton régióból érkezett.

Nem titkolt cél, hogy olyanok is fedélzetre kerüljenek, akik még soha nem vitorláztak a Balatonon.  Kitért arra is: több olyan kérdés érkezik hozzájuk egy-egy verseny után, hogy Nemzeti Regattán kívül miként is lehet csatlakozni a vitorlás sporthoz, valamint a balatoni attrakciókhoz. Dónucz László kifejtette: a verseny fogadtatása évről évre pozitív, ami látszik a jelentkezési adatokból is. Tavaly azt a célt tűzték ki, hogy ötven települést lássanak vendégül Siófokon, és ez meg is valósult. Az igazgató hozzátette: többről szól ez a pár nap, mint egy vitorlásversenyről. A hozzájuk érkező települések saját értékeiket, gasztronómiai kínálataikat, programjaikat is bemutatják Siófokon.

A Nemzeti Regattára zajlik a nevezés –  a Balatoni Hajózási Zrt. szerint a tavalyi létszámot idén is elérik, ugyanakkor félszáznál több hajót a jelenlegi rendszerben és infrastruktúrával nem tudnak elindítani a versenyen.

Dónucz László kitért arra is, hogy már készülnek az áprilisban induló 173. balatoni hajózási szezonra. Javában zajlik a hajók felkészítése, felújítása és karbantartása. Az igazgató szerint az idei esztendőben a tavalyinál még több programmal, különlegességgel várják majd a Balatonon hajózni vágyókat.