Júliusban ismét felcsendül a zene a Balaton várában

Hatalmas felújításon esett át az elmúlt hónapokban a Szigligeti Vár. A műemlék már látogatható, a munkálatok körülbelül nyolcvan százalékos készültségben vannak. Július második felétől viszont ismét felcsendül a zene, és számos kulturális programnak ad otthont a rengeteg új, interaktív funkcióval felszerelt Balaton vára. Balassa Balázzsal, Szigliget polgármesterével beszélgettünk.

VI: Milyen munkálatokat terveztetek, mik zajlottak le tavasszal, illetve mi vár még az őszi hónapokra?

BB: A Vár is ugyanolyan, mint egy családi ház, az ember bármilyen munkát végez, számítani kell arra, hogy folyamatosan folytatni kell a karbantartásokat, fejlesztéseket. Főként egy ilyen frekventált vár esetében, ahol egyértelműen azt várják el a turisták, hogy minél szebb, minél látogathatóbb és minél több szolgáltatást nyújtó turisztikai célponttá váljon. Ennek érdekében szerintem bátran kijelenthetjük, hogy olyan fejlesztést valósítunk meg, amely a vár hosszútávú üzemeltetése szempontjából hihetetlenül fontos. Azt is ki kell jelentenünk, hogy a Szigligeti Vár soha nem kapott annyi fejlesztési forrást, mint most, soha nem gazdálkodhattunk ennyi pénzből.

Fotó: https://www.szigligeti-var.hu/

A fejlesztés eredményeképpen a felső vár teljesen megújul és végre létrejönnek olyan interaktív terek, olyan fedett terek, ahol nagyon komoly interaktív kiállításokat tudunk kialakítani. Most is nagyon látványos a felső vár, már messziről lehet látni a Bencés-tornyot ami két szintet kapott pluszban. A palota szárnyat, ahol több méter magas falazás zajlott. Több, mint hatszáz köbméternyi falazást valósítottunk meg eddig a várban. Durván nyolcvan százalékos készültségi állapotban vagyunk, ami azt jelenti, hogy július közepén maga az építési beruházás be is fejeződik. Most pillanatnyilag még vannak olyan terek, melyek nem látogathatók mert a beruházás folyik. Mindig azt szoktam mondani, hogy nem baj, hogyha a turista látja, hogy fejlesztjük a várat, látja, hogy miként történik egy vár építése. Ez is egy plusz szolgáltatás idézőjelben, ez is egy olyan plusz ami alapján azt érezheti reményeink szerint, hogy az általuk befizetett pénzt visszaforgatjuk és még szebbé, még kulturáltabbá tesszük azt a teret ahol szeretné jól érezni magát és minél több információhoz jutni.

VI: Napjainkban meg kell tölteni élettel egy műemléket is, mégpedig úgy, hogy az adott programok azonosuljanak a hangulattal. Azt láttam, hogy az elmúlt években a Szigligeti Vár folyamatosan otthont adott koncerteknek, zenei esteknek. Nem csupán az állandó kiállítások és interaktív programok, hanem a szélesebb közönségnek szóló kulturális események is otthonra leltek. A beruházás közben, vagy annak tervezésekor mennyiben kellett ezt is belekalkulálni?

BB: Rendkívül fontos, hogy élettel töltsük meg az ódon falakat. 2008-ban amikor az önkormányzat átvette a vár üzemeltetését, az elsődleges koncepció az volt, hogy az idelátogató vendégek számára minél több kulturális élményt adjunk, minél több kulturális programot biztosítsunk és minél több időt töltsenek el itt a várban. Ennek megfelelően történik szinte minden fejlesztés.

Fotó: https://www.szigligeti-var.hu/

Minden egyes fal, minden egyes épület kialakításakor ezt szeretnénk elérni. Egyetlenegy kő elhelyezése sem zajlik céltalanul. Minden egyes kőnek megvan az a turisztikai funkciója is, ami ahhoz kell, hogy még inkább élménydús legyen a Szigligeti Várban töltött idő.  Minden fejlesztés esetében szem előtt tartjuk a műemlékvédelmet, illetve a vár állapotát. Mindig is romvár marad, de olyan funkciókat, olyan tereket akarunk létrehozni, ami amellett, hogy megőrizzük a vár értékeit turisztikai attrakcióként is tudja a vendégeket szolgálni.

VI: Sokáig úgy tartották, hogy Szigliget legnagyobb előnye, hogy jó idő esetén ott van az egyre több szolgáltatást nyújtó strand, hogyha viszont kissé borúsabb, hűvösebb az idő akár az őszi, tavaszi hónapokban a várat rohamozzák meg a turisták. Most viszont már egyre többeknek egy-egy nap strandolás mellett négy-öt nap kirándulásra van igényük, legyen akár hőség a Balaton környékén. Erre is gondoltak a vár felújításakor?

BB: Igen. Én úgy gondolom, hogy a Szigligeti-vár is egy olyan célponttá válik, ami független attól, hogy milyen az időjárás. Szoktuk mondani: a Balatonnál nincs rossz idő, csak a megfelelő programot kell megtalálni. Egyre aktívabb turizmus felé megy a Balaton és egyre céltudatosabban indulnak el a vendégek és előre megtervezik azokat a napokat amikor túrázni szeretnének. Szinte teljesen függetlenítik magukat az időjárástól. Azt az időt, amit itt töltenek a Balatonnál szeretnék minél inkább aktívvá tenni és minél több információhoz jutni. Ennek megfelelően alakítjuk ki a Szigligeti Várat is, ennek megfelelően alakítjuk ki a fedett tereket, a kiállításokat, szolgáltatunk és kedveskedünk a vendégeknek.

Fotó: https://www.szigligeti-var.hu/

Mindenképpen fontos lépés ez a fejlesztés, és nagyon fontos, hogy ami megvalósul az értékálló legyen és színvonalas. Törekszünk arra, hogy a vendégek már idén is programhoz jussanak – július közepétől már koncertekkel várjuk őket. Annak ellenére, hogy a jelenlegi szabályozás szerint csak 500 embert tudunk beengedni az együttesekkel közös nevezőre jutottunk, és ők is partnerek voltak abban, hogy engedtek a díjakból, így az összes tervezett koncertet meg tudjuk rendezni.

Borítókép: https://www.szigligeti-var.hu/