Ismét ellepik a klasszikusok a Balatont – itt a Tabu Kupa

Immáron 22. éve rendezik meg a klasszikus vitorláshajóknak szóló versenyt Balatonkenesén, amihez hagyományosan Old Timer autóstúra is társul. Az idei esztendőben a Bujtor Istvánnak emléket állító regattát megelőző napon, a veterán járművek Alsóörs, Balatonfüred és Tihany után Balatonszemesre, a Bujtor István Filmfesztivál zárónapjára látogatnak, ezzel is tisztelegve a színész-vitorlázó emléke előtt. A verseny napján pedig ismét több klasszikus faépítésű hajót csodálhatunk a Balatonkenese – Balatonalmádi – Balatonkenese – Balatonaliga – Balatonkenese útvonalon. Dr. Kollár Lajossal a Tabu Kupa ötletgazdájával és főszervezőjével, a Magyar Vitorlás Szövetség elnökével beszélgettünk.

VI: Régi autók és régi hajók találkoznak a Balatonon – sok évvel ezelőtt külföldi minta alapján hoztad Magyarországra. Hogyan formálódott az évek alatt a Tabu Kupa és a hozzá kapcsolódó rendezvénysorozat?

KL: Valóban külföldi minta alapján történt. A ’80-as években Münchenben dolgoztam a Grosshadern Klinikán és többször kint voltam a Starnbergi-tavon, ahol összebarátkoztam néhány vitorlázóval és meghívtak a Starnbergi-tavon rendezett hasonló klasszikus hajók versenyére. Persze mondanom sem kell, hogy a Balaton mindent visz ilyen ügyben, hiszen nagyon szerény számú hajót tudtak összeszedni, talán nyolc darab volt, viszont annál nagyobb külsőségekkel. Nekünk, amikor a nyolcvanas években a vitorlázásban is az volt a sikk, hogy minél topisabb legyen az ember nekem rendkívül furcsa volt az az elegancia amivel ezt a versenyt megrendezték. Megfogott első pillanattól kezdve és eldöntöttem, hogy Magyarországon is megpróbálom ezt meghonosítani.

Fotó: Tabu Team

Amikor a hajó átkerült a kenesei kikötőbe, rögtön utána következő évben megszerveztük az első Tabu Kupát. Akkora elánnal szerveztük, hogy arra is tudtam gondolni, hogy régi veterán autókat is szervezzünk a kikötőbe. Elővettünk régi idők filmzenéjét, szereztünk manökeneket, akik régi idők fürdőruhájában napernyőkkel felvonultak, tehát egy fergeteges show alakult ki. Miután nagy volt a sikere, úgy döntöttünk, hogy ez egy sorozat lesz. Minden évben augusztus 20-hoz legközelebb eső hétvégén szervezzük meg a versenyt. Idén éppen úgy jött ki a lépés, hogy egy négy napos ünnep alá esik, tehát szombaton 22-én rendezzük a versenyt, 21-én az autós felvonulást.

VI: Úgy tudom, hogy idén kibővül ez a túra is, hiszen átmentek a déli partra és kapcsolódtok egy nagyon neves, rangos eseményhez.

KL: Így van. Körülbelül öt évvel ezelőtt felhívott Bujtor István felesége Judit azzal, hogy szeretne István emlékére – mivel élete szorosan összekötődött a vitorlázással – egy emlékversenyt. Körbe néztem a versenynaptárban és gyakorlatilag új versenyt beiktatni szinte lehetetlen volt. Akkor felajánlottam Bujtor Juditnak azt, hogy a Tabu Kupa, a már meglévő, tradicionális hajók versenye legyen egyben Bujtor István emlékverseny is. Judit nagyon örült ennek a lehetőségnek és azóta így is fut, hogy Tabu Kupa – Bujtor István Emlékverseny. Az eddigi évben mindig az volt, hogy Füreden kezdtünk, a Bujtor-szobornál felálltak a régi autók, köszöntőt mondott Bujtor Judit, Bóka polgármester úr, valamint jómagam, mint ötletgazda.

Fotó: Tabu Team

Megemlékeztünk Istvánról, kiállítottuk az autókat, majd felmentünk Tihanyban a hegyre. Ott Tósoki polgármester úr fogadott bennünket mindig nagyon kedvesen és gálánsan az Echo Étteremben. A korábban években az volt – ami már kezd publikus lenni – hogy Káli Géza professzor úrnak van egy fantasztikus régi autókiállítása Dörgicsén, ami egy zárt múzeum, csak a tulajdonos meghívására lehet bemenni. Gézát régóta ismerem és el tudtam intézni, hogy odaviszem a régi autók tulajdonosait és megcsodáljuk a múzeumát. Idén változás lesz ugyanis már 3-4-szer voltunk Dörgicsén. Most azt a programot találtuk ki, hogy Tihany után komppal átmegyünk a déli partra ahol már három napja zajlanak a Bujtor István Emléknapok, melynek a záró aktusa lesz, hogy a régi autókkal a Városháza előtt felsorakozunk majd együtt kivonulunk a temetőbe és megkoszorúzzuk István sírját.

VI: Huszonkettedikén vízre szálltok, tehát az autókból átültök a régi hajókba. Én ahogyan az elmúlt éveket nézem a Tabu Kupa a klasszikus hajósoknak amellett, hogy egy verseny, egy komoly találkozási pont is. Hogy készültök erre a napra?

KL: Örömmel mondom, hogy most már nem csak a Tabu Kupa az egyetlen Old Timer, vagy Klasszikus hajók versenye. Ott van a Fehér Szalag klasszikus hajók számára kiírt versenye, illetve ami szintén fantasztikusan jól szokott sikerülni a Kereked Klasszik. Remélem lesz még jónéhány ilyen verseny. Egyébként Bujtor Istvánnal éppen erről beszéltem halála előtt nem sokkal, hogy létre kellene hozni egy olyan klubot vagy olyan csapatot, ahova csak a klasszikus hajók tulajdonosai léphetnek be és egy eléggé komoly szűrőn keresztül. Istvánnak ez volt a teóriája én mellé álltam, de sajnos ez azóta sem valósult meg. Abban maradtunk, hogy a bajnokság után találkozunk és folytatjuk az ötletelést és ősz táján meglépjük a jogi lépéseket, hogy bejegyeztessük az egyesületet, de István halála ezt megakadályozta. A Tabu Kupa, amikor indult már az első évben is népszerű volt, aztán volt benne egy kis hullámzás. Az első évben tényleg a vízen lévő, aktív klasszikus hajók eljöttek, később viszont sajnálatos módon egybe esett ez az időpont az Almádi 30-as napokkal és a 30-asok kiváltak a versenyből. Többször tartottunk kísérletet, hogy a Tabu Kupa legyen a 30-as napoknak egy túrafutama.

Fotó: Tabu Team

Ez hol összejött, hol nem én nagyon bízom benne, hogy hosszú távon a 30-asok is becsatlakoznak a versenybe. Fantasztikus látvány, amikor 30-40 klasszikus hajó összejön és versenyzik, remélem idén is így lesz. A vándorkupát tavaly alapítottok, amit a Lillafüred nyert el – reméljük idén többen is ringbe szállnak érte. A díjak stílusa tavaly annyira tetszett a résztvevőknek, hogy megmaradtunk ennél a dizájnnál. Lesznek a fakeretes üveg képek és a minőségi érmek. Amivel újdonságként tudunk szolgálni – ugyan tavaly is szerveztünk VIP hajót és nézőhajót – idén úgy tűnik, hogy Rest Bulcsú az Őszöd nevű hajójával elvállalja a VIP hajó szerepét és kiviszi az érdeklődőket. Ezen túlmenően még egy lehetőségünk lesz – Füredről is érkezik a sokak által ismert Biber Valéria, aki hoz magával egy hajót is, melyet szintén a nézők rendelkezésére bocsátanak.

Fotó: Tabu Team

Ők egyébként az autófelvonuláson is részt vesznek, mert a családdal Mercedeseket gyűjtenek.