Irányt mutat az “Év Balatoni Háza” – várják a 2019-es pályázatokat

Az idei esztendőben is meghirdette a Nők a Balatonért Egyesület és a Balatoni Szövetség a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága támogatásával az Év Balatoni Háza pályázatot. A tavaly indult kezdeményezés keretében olyan épületeket jutalmaznak, amelyek amellett, hogy beleillenek környezetükbe összhangban vannak a Magyar Tenger hangulatával. A tavalyi pályázaton több kikötői épület is sikerrel szerepelt. Fabacsovicsné Kovács Krisztinával a bírálóbizottság és a Balatoni Szövetség titkárával beszélgettünk.

Az Év Balatoni Háza pályázatinak elbírálásakor a legfontosabb szempont, hogy a Balaton környékére, avagy a partra tervezett épületnek mind a természeti, mind pedig az épített környezetébe bele kell illeszkednie – mondta el a vitorlazzitthon.hu-nak a Balatoni Szövetség titkára. Fabacsovicsné Kovács Krisztina, aki egyben a bírálóbizottság titkára is kifejtette: az épületnek emellett olyan minőségben kell elkészülnie, hogy a környezetére pozitív hatást gyakoroljon.

Fotó: 2018-as pályázati anyag

A szakember kifejtette: a tavalyi esztendő bebizonyította, hogy valóban léteznek a Magyar Tenger környékén olyan épületek, melyeknek nem az a céljuk, hogy felhívják magukra a figyelmet, hanem amellett, hogy az elvárásoknak megfeleltek, különös tekintettel voltak a táji környezetre. Fabacsovicsné Kovács Krisztina kitért arra is, hogy másik fontos szempont, hogy reflektáljon a környezetére. Igaz ez a kikötői létesítményekre is.

Fotó: vitorlazzitthon.hu

A Balatoni Szövetség titkára szerint jó példával lehet a tervezőket is befolyásolni. A tavaly az Év Balatoni Háza nyertesei irányt mutathatnak a szakembereknek. Az idei esztendő újdonsága, hogy most nem csak új, hanem már meglévő épületek felújításával is lehet pályázni. Fabacsovicsné Kovács Krisztina úgy látja: sok esetben egy ilyen rekonstrukció sokkal nagyobb odafigyelést igényel, mint egy új tervezés.

Fotó: 2018-as pályázati anyag

Fabacsovicsné Kovács Krisztina kitért arra is, hogy manapság a Balaton  környékén oly mértékben megnőttek az ingatlanára, hogy sokszor a meglévő jobb állapotú épületeket elbontják és újat építenek a helyébe. Természetesen – tette hozzá – ezt csupán a nem védett épületek esetében lehet elvégezni.

Az „Év Balatoni Háza 2019” díj három kategóriában kerülhet kiosztásra:

  • Az Év Balatoni Lakóháza 2019
  • Az Év Balatoni Középülete 2019
  • Az Év Balatoni Gazdasági/Üdülő Épülete 2019

A pályázatok benyújtási határideje: 2019. december 15.

Az “Év Balatoni Háza 2018”-as győzteseiről itt számoltunk be korábban.