Indul a szezon – a szörfösök bizakodóak

Mivel egyéni sporttevékenység, a vidéki korlátozások május 4-ei feloldása előtt is többen a deszkára pattantak, és egyéni edzéseket tartottak a Balatonnál kihasználva a tavaszi szeleket. A hivatalos edzésszezon ugyanakkor május első hetében kezdődött meg a szörfösöknél. Az idei nagyrendezvények elmaradnak, ugyanakkor a Magyar Szörf Szövetség elnökségi tagja arra számít, hogy a tervezett versenyeket meg tudják tartani, valamint idén is mind több emberrel tudják megismertetni a sportágat. Közben megérkezett már a Magyar Tengerre is az új, extrémebb kihívás, a foilozás. Marton Andrással beszélgettünk.

VI: Miként vészeltétek át az elmúlt heteket, hogyan reagált a pandémiás helyzetre a szörfös társadalom?

MA: Szerencsére a kormányrendelet az egyéni sporttevékenység végzését nem tiltotta meg, így gyakorlatilag a kijárási korlátozás alatt is a szörfösök vízre tudtak szállni a szükséges óvintézkedések mellett. Gyakorlatilag a szeles tavaszt sikerült jól meglovagolni – a szörfösök vízen voltak a járványhelyzet ideje alatt is.

 VI: Ti is számos rendezvénnyel készültök minden tavasszal, minden nyáron. Versenyeket tartotok a Balatonnál, edzések vannak, táborok vannak. Hogyan álltok neki a szezonnak, mik a tervek az idei esztendőre?

MA: A nagyobb rendezvények esetében nem lehet mást tenni, mint azokat elhalasztani. Ezekkel jövőre próbálkozunk újra. A szörf versenyek elvileg meg lesznek tartva, ezeknek a pontos rendszerét most a Szörf Szövetségen belül is vizsgáljuk, hogy milyen keretek között tudjuk zárt kapuk mellett megrendezni.

Fotó: Magyar Szörf Szövetség

De magyar bajnokság lesz és azt a megfelelő óvintézkedésekkel próbáljuk majd megvalósítani. A táborok sorsáról egyelőre nem tudok beszámolni, de úgy gondolom, hogy a szörfözés folytatódik a továbbiakban is.

 VI: Nagy örömmel számolhattunk be arról, hogy néhány évvel ezelőtt otthont találtatok, lett egy szörf bázis, ahonnan edzéseket is tudtatok vezényelni, irányítani, tartani. Milyen intézkedéseket kell, vagy kellett itt bevezetni?

MA: Edzéseket egészen május 4., hétfőig nem tudtunk tartani. A bázisunk egészen pontosan Balatonaligán van. Ez is most egy feladat, hogy szövetségi szinten, a szövetségi kapitány kidolgozza a megfelelő higiéniai óvintézkedéseket, hogy az edzések biztonsággal tarthatóak legyenek. Szövetségünk, a Magyar Vitorlás Szövetséggel karöltve, illetve egyéb szövetségekkel együtt tájékozódva próbálja azokat a pontokat és szabályrendszereket kiépíteni amelyeknek megfelelően biztonságosan tudunk edzéseket tartani.

Fotó: Magyar Szörf Szövetség

VI: Az elmúlt években a Balaton környékén ahogy egyre népszerűbb lett a vitorlázás, egyre népszerűbb lett a szörfözés is. Milyen trendeket látsz a Balatonnál?

MA: Szerencsére még mindig van érdeklődés arra, hogy a szörföt megtanulják, de itt is van egy újabb fellendülés a foilozásnak köszönhetően. Akik talán már egy kicsit beleuntak a szörfözésbe azok most új lendületet kaptak a foillal, ami ugye a kiteszörfön is és a vitorlázásnál is megjelent. Vannak egyéb olyan kiegészítő sportágak, mint például az állva evezés, a SUP-olás, ami arra lehet alkalmas, hogy szélcsendes időben a szörfösnek is kiegészítő sport, illetve azok az érdeklődők, akik első körben csak evezni jönnek, a SUP deszkáról viszonylag könnyen a windszörf deszkára lehet állítani és egy újabb bázist tudunk generálni.

VI: Említetted, hogy edzéseket a héten már lehetett tartani, azt is említetted, hogy versenyek is lesznek. Viszont voltak nagyon komoly nyílt napok is nálatok, ahol a szörfözéssel szeretnétek az érdeklődőket megismertetni. Mennyiben lehet most kinyitni a bázist, kinyitni a szörfözést mindenki számára?

MA: Ezen dolgozunk. Voltak, vannak rendezvényeink – az idei év kivételével – ilyen például a Beach Fesztivál, amely egy szörf fesztivál is egyben. Itt mindig törekedtünk arra, hogy próbanapokkal, tesztnapokkal mindenki kipróbálhassa a szörfözést. Ez a rendezvény az idei évben elmarad.

Fotó: Magyar Szörf Szövetség

De Balatonaligán a Szörf Szövetség és a Szörf Akadémia keretein belül van lehetőség kipróbálni. Az idei évtől kezdve Balatonfűzfőn is elindul egy szörfiskola – itt is lehetőség arra, hogy bárki kipróbálja a szörföt és az állva evezést.

 VI: Terveztetek egy iskolát, új bázis kialakítását. Miként zajlanak a munkálatok Balatonfűzfőn?

MA: Ez abszolút előkészítés alatt van. Az idei évben a végleges nagy tervünk nem fog megvalósulni, viszont eljutottunk egy olyan szintre, hogy a szörfiskolához szükséges eszközöket részben önerőből, részben pályázati forrásból be tudtuk szerezni. Ezek már megvannak. Annak érdekében, hogy az eszközökkel vízre tudjunk szállni és elkezdjen üzemelni a központ egy ideiglenes bázist fogunk felállítani a szörf beachen és ha minden jól megy, már júniustól elindulhat itt az igazi szörfös élet.