Ilyenek voltak a hazai Vitorlásbálok (1. rész)

Egyfajta hagyomány, hogy a hazai vitorlázók valamint a sportág támogatói egy elegáns estély keretében találkoztak évi rendszerességgel. Ezen alkalmakkor ünnepelték meg az Év Magyar Vitorlázóit, valamint adták át a nekik, valamint a kiemelten teljesítő hajóosztályoknak járó díjakat. A fellelhető adatok szerint az első estélyről szóló részletes leírás 1929-ből származik. A Vitorlázz Itthon több részes cikksorozatban mutatja be a hazai vitorlásbálok történetét.

Az I. világháború után 

1929. január 26. Budapest, Hungária Szálló

“A Királyi Magyar Yacht Club szombaton tartotta meg hagyományos bálját a Hangár leszálló termeiben nagybányai Horthy Miklós kormányzó fővédnöksége, József, Albrecht és József Ferenc főhercegeik díszelnöklete alatt. A délszaki növényekkel gazdagon feldíszített és szász sódíszben pompázó termekben Széchenyi Emil gróf commodore, Ugrón Gábor vicecommodore, Iklódy Szabó János contrecommodore fogadta a nagyszámban megjelent előkelőségeiket. Impozáns volt, a sok gyönyörű asszony és leány felvonulásé és ismételten beigazolódott, hogy a Yacht-bál a farsang legkiválóbb társadalmi eseménye, amely felejthetetlen emléke marad a megjelenteknek. Tíz órakor Magyar Imre cigányprímás hagyományos: “Meggy a hajó, fodros a víz utána“. cimű csárdásával a bált Széchenyi Magdi grófnő — Kandó Lászlóval, Ugrón Mária — Burger Sándorral és Stephatyy Magdi — Schmidt Richárddal nyitották meg. Majd megkezdődött a reggeli órákig tartó tánc, amelyen a yacht versenyeken clubjának sok diadalt szerzett vitorlázó ifjúsága a táncban is diadalra vitte annak kék-fehér aranykoronás zászlaját A nagysikerű bál rendezőbizottsága előzékenyen állott mindenben előkelő vendégei rendelkezésére és Kandó László bálelnök, valamint a club fáradhatatlan vezértitkára, Kiss Károly dr. vezetésével Bacsinszky Iván, Burger Sándor, Dobrovits Lajos, Heinrich József, Heinrich Tibor, Schmidt Jenő, ifj. Schmidt Richárd, Schuler István, Széchenyi Pál gróf és Sebők Sándor vették ki részüket a bál rendkívüli sikeréből.” – tudósított január 28-i számában a Nemzeti Újság.

1930. január 11. Budapest, Hungária Szálló

„Előkelő közönség gyűlt össze a Hungária Szálló Zászlódíszes termeiben a Királyi Magyar Yacht Club Által rendezett szombat esti Yacht Bálra. A teremben a Yacht Club elnöksége, Széchenyi Emil gróf, Ugron Gábor és Iklódy Szabó János fogadták a szebbnél szebb bálozó hölgyeket” – áll a Nemzeti Újság és a Budapesti Hírlap 1930 január 12-i számában megjelent tudósításban.

Ebben az évben a szervezet bálbizottságot alakított, melynek tagjai: Lóczy Lajos elnök, Széchenyi Pál Imre Gróf, Heinrich Tibor, Schmidt Richárd, Schmidt Jenő, Dobrovits Lajos, Tóth Lajos, Heinrich József, Bíró János, Hutiray Gyula, Kandó László, Schreiner János, ifj. Ugron Ugron Gábor és Imre, Walhkapf Henrik. A bált Magyari Imre cigányprímás zenekara „Fut a hajó, fodros a víz utána” vitorláscsárdásával nyitották meg.

1933. augusztus 20. Balatonfüred

„A Királyi Magyar Yacht Club augusztus 20-án délután tartja ötvenéves fennállásának ünnepségét.(….) Este nagyszabású nagyszabású vitorlásbál lesz a füredi kurszalonban…” – áll a Pesti Hírlap 1933. augusztus 13-i számában.

„A régi békebeli füredi bálok hangulatát akarják visszavarázsolni a vitorlázók Balatonfüredre augusztus 20-án Szent István napján este. A régi gyógyterem lobógódíszt ölt ebből az alkalomból és a környék birtokosai, a Balaton-menti nyaralók külön hajókon érkeznek meg a vitorlásbálra. (…) A zenét Pertics Jenő zenekere szolgáltatja.” – írta 1933 augusztus 20-i számában a Nemzeti Újság.

Az eseményhez kapcsolódóan első alkalommal tartottak díszfelvonulást a balatoni hajók, a vitorlások, kiegészülve motorosokkal gőzyachtokkal, leventékkel és halászokkal. Az esemény nyitotta meg a Balatonfüreden tartott vitorlás Európa-bajnoki regattát, amelyre a cikk megjelenésig öt nemzet nevezett.

A bál után külön motorosok indultak el Balatonfüredről, ahonnan az egyes fürdőhelyekre vitték haza a vendégeket.

Az eseményről a Budapesti Hírlap 1933. augusztus 19-i számában is jelent meg írás „A Királyi Magyar Yacht Club ötvenéves jubileuma” címmel, valamint írtak róla a Pesti Hírlap hasábjain is.

1937. szeptember 8-12

A Balatoni Sporthét keretében Vitorlásbált is rendeztek, melynek szervezője a balatonfüredi Királyi Magyar Yacht Club volt – derült ki az Újság 1937. szeptember 5-én megjelent lapszámából.

A II. világháború után

1958. június Balatonalmádi

Balatonalmádiban rendeztek Vitorlás bált – derült ki az Esti Hírlap 1958 június 27-i számából.  (Ennek pontos helyszínéről, időpontjáról nincs információ – aszerk.)

1959. szeptember 6. Balatonfüred

„Vitorlásbál lesz Balatonfüreden szeptember 6-án a Balaton Étteremben” – jelent meg a programajánlat az Esti Hírlap 1959. augusztus 25-i számában megjelent rövidhírben.

 

/Hamarosan újabb résszel jelentkezünk, melyben a ’60-’70-’80-as évek báljait elevenítjük fel!/

Borítókép: Fortepan / Klösz György