Kiállítással ünnepli fennállásának 100 éves évfordulóját a „Sport” épülete Tihanyban

A tihanyi hajóállomás mellett fekvő egykori Sportszálló épülete Bierbauer Virgil és Mikle Károly építészek tervei alapján épült 1923-ban, ami jelenleg is helyi védelem alatt áll. Az épület, mely jelenleg a Sport Terrace Tihany néven működő, a településen élők és oda látogatók valamint kerékpárosok, vitorlázók és egyéb szabadidős sportolók körében egyre népszerűbb vendéglőnek ad helyet. Az épület jubileumi évfordulóján, annak történetéről május 27-tól ingyenesen látogatható kiállítást rendeznek.

Az árnyas parkkal övezett egykori szálloda a fürdőtelep egyik legszebb épülete volt. Szépsége és eleganciája az 1960-as átépítését követően sem kopott meg.

Utolsó funkciója szórakozóhely, étterem és presszó volt, ami 1992 nyara után végleg bezárt, ezután hosszú évekig elhagyatottan állt a tihanyi hajóállomás mellett.

„Idővel bokrok és fák nőttek ki a tetőn, ezernyi pók szőtte tele az épület sarkait. A Sport felirat is alig látszott ki az épület tetején kinőtt akácfák miatt. Mivel az ingatlan frekventált helyen van, amit a hajóturizmus által is rengetegen látogatnak, egy idő után kapott egy új külső burkot, ami elfedte az összefirkált, romos épület tóra néző felét.”

– emlékezett vissza az épületben működő Sport Terrace Tihany vezetője, Gyerjabin Péter.

Elmondta: 2019. tavaszán álmodtak egy nagyot és 27 év “kényszerszabadság” után újra életet akartak lehelni a dicső múlttal rendelkező és sokaknak rengeteg emléket idéző épületbe. Az épületet ekkortól az állagmegóvás mellett anyagi lehetőségeikhez mérten folyamatosan fejlesztik, csinosítják.

Az egész évben nyitvatartó „Sport” az elmúlt években folyamatosan nyeri vissza egykori szerepét, azaz fontos találkozóhelye a Tihanyiaknak, a Tihanyba érkező vendégeknek.

„Amikor először beléptünk Péterrel a „Sport épületébe”, azonnal megéreztük annak szellemét, és arról kezdtünk el beszélgetni, mennyi értékes pillanatnak adhattak otthont ezek a falak. Már akkor eldöntöttük, szeretnénk mi is megismerni,  összegyűjteni és mindenkinek megmutatni, hogy mit is jelentett és mit jelent majd a „Sport” Tihanyban.

-tette hozzá Gyerjabin Nikolett.

Az idei évforduló alkalmából összegyűjtötték tehát az elmúlt évszázad ikonikus képeit, pillanatait, illetve a felújítás és üzemeltetés meghatározó momentumait, melyből egy igazán színes molinó csokrot állítottak össze. A kiállítás megnyitóját és az ahhoz kapcsolódó ünnepséget 2023. május 27-én tartják, melyen a különleges, kézműves ételek és elsősorban a tájegységet képviselő italok mellett Sebestyén Ivett bárzongorista előadása várja a vendégeket.