Ilyen volt a Pünkösdi Regatta (VIDEÓ)

A Raiffeisen Fifty – Fifty magyar tervezésű kétárbócos katamarán nyerte meg a 2021-es Helly Hansen Pünkösdi Regattát, míg az egytestűek közül a Principessa érkezett elsőként a célba. A 203 nevezett hajó Balatonföldvárról rajtolt, majd az Ábrahámhegy, valamint Fonyód elé helyezett pályajelet érintve futott be Balatonföldvárra. A jó hangulatú regatta során szinte csak izgalmas pillanatok voltak. Kezdetben a szélcsendes rajtnál tapasztalt helyezkedés, majd az erősödő szél, és az intenzív hullámzás tette próbára az egységek és persze a hajók tudását.

A 203 nevezett hajó Balatonföldvárról rajtolt, majd az Ábrahámhegy, valamint Fonyód elé helyezett pályajelet érintve futott be Balatonföldvárra. A kilenc órás rajt időszakában  nagyon gyenge, 1-2 csomós szél fújdogált, és a mezőny elég nehezen tudta elhagyni a rajtvonalat. Ezután azonban hamar helyükre kerültek a bőszeles vitorlák: megérkezett a 6-8 csomós keleties szél, amely egész délelőtt kitartva elrepítette a mezőny nagy részét Ábrahámhegyig.

A versenyrendezőség már a rajtnál is figyelmeztette a mezőnyt, hogy kora délután egy átvonuló hidegfront erős északi szelet hozhat. A Balaton-felvidék felett meg is érkezett a „gerenda”, amelyből hideg, eső, és 20-22 csomós erős északi szél érte el a hajókat, amelyek zöme ekkor már Fonyódról visszafelé éles menetben vitorlázott. A szél a pálya bizonyos részein időszakokra elérte a 30-35 csomós sebességet is.

A túravitorlás tapasztalatokkal rendelkező hajósok sportszakmai tudását dicséri, hogy a nehéz viszonyok ellenére sem történt komoly havária: egy hajót kormánytöréssel a rendezők bevontattak Balatonlellére, egy másik hajónak pedig az árbóca tört el. A 199 indulóból végül valamivel hat óra után 176 hajó ért célba.

 A versenyt először a katamaránok teljesítették, élükön a magyar tervezésű kétárbocos Fifty-Fiftyvel, amelynek kevesebb, mint két és fél órára volt szüksége ahhoz hogy teljesítse az idei Pünkösdi Regatta távját.  Józsa Márton 12.21-kor kormányozta be  hajóját  a balatonföldvári célba, utánuk 12:33-kor érkezett az RSM csapata Vándor Róbert kormányzásával majd Kaiser Kristóf az MKB-Prospex Decision 35-ös katamaránnal, így megszerezve a harmadik helyet.

Az egytestű hajók közül elsőként az Oroszlán Péter kormányozta Principessa Libera teljesítette a távot, így az idei esztendőben ők szerezték meg a Helly Hansen Nagydíjat.