Főszerepben a helyi alapanyagok – elindult a Gasztropiknik sorozat

Idén Szigligeten nyitotta meg a Gasztropiknik-sorozatot a Balatoni KÖR. A már hagyományosnak nevezhető, több helyszínes gasztronómiai rendezvénysorozat több célt is szolgál: bizonyítja, hogy a Balaton nem csupán a nyárról szól, első sorban helyi alapanyagokból készülő gasztronómiai különlegességeket mutat be a résztvevőknek, nem utolsó sorban pedig fontos találkozási pont a tó környéki vendéglátósoknak, a KÖR tagjainak, hogy értékeljenek, ötleteljenek és tapasztalatot cseréljenek. A 2020-21-es évadban ismét új helyszínek jelennek meg, ilyen Szigliget. Vincze Péterrel a Balatoni KÖR elnökségi tagjával beszélgettünk.

Vitorlázz Itthon: Néhány évvel ezelőtt behoztatok valami olyat a Balaton környéki őszbe, ami nagyon sokaknak nagyon régóta hiányzott. Ilyenkor is van szezon és talán sokkal szebb is a szezon, a gasztronómia pedig még inkább előtérbe kerül. Kezdjük is ezzel: ez már a sokadik alkalom és már hagyománynak is nevezhető, hogy október elején elindul valami a Balaton körül, most éppen Szigligeten. Hogyan indult mindez?

Vincze Péter: Hogyha jól számolom ez már a harmadik szezonja lesz a mi kis sorozatunknak, legelőször három évvel ezelőtt Balatonlellén került megrendezésre Tóth Balázs barátunk jóvoltából a BL Yachtclub adventi fesztiváljának keretében. Ez annyira jól sikerült, hogy meglátta benne mindenki a lehetőséget. Ebből született meg a Gasztropiknik sorozat.

VI: Amitől én a legelején féltem és mondtam ezt akkor Tóth Balázsnak is, hogy miként lehet minden évben megújulni úgy, hogy a tradíció is megmaradjon. Úgy látom ez eddig sikerült. Az idei évadnak hogyan futtok neki?

VP: Vannak olyan kultikus helyei a Gasztropikniknek, mint Balatonlelle, vagy Köveskál, a Gasztrofalu, ahonnan semmiképpen sem mozdítanánk el a rendezvényt, hiszen van egy hozzáadott érzelmi oldala a dolognak. Lelléről indult, a Gasztrofalut pedig talán nem kell bemutatnom senkinek – mennyire hangulatos ott egy ilyen rendezvény. A tradíciót itt kell keresni. A megújulás pedig az, hogy a Balatoni KÖR-nek ötven egynéhány tagja közül hét helyszínt beosztani nem olyan egyszerű. Abban állapodott meg a tagság a tavalyi évben, hogy egy bizonyos fluktuáció alapján aki érez magában annyi energiát éppen az adott időszakban, hogy bevállal egy ilyen rendezvényt, akkor vigyük oda.

Fotó: BalatoniKÖR 

Ugye most Badacsony helyett lett Szigliget. Lesz egy siófoki új helyszínünk november 7-én, aztán megyünk Lellére, Zamárdiba, Füredre és Köveskálra.

(cikkünk megjelenése után 2020. 10.29-én jelent meg a közlemény, mely szerint a járványhelyzet miatt a Siófokra tervezett rendezvényt el kell halasztani a aszervező Balatoni KÖR-nek- a szerk.)

Zamárdi az egy tavalyi új helyszín Pach Gáboréknál. Az annyira jól bevált dolog lett a Balaton partján, közel a Balatonhoz, hogy oda visszatérünk. Így próbálunk hangsúlyt fektetni az újdonságra és a tradícióra is.

 VI: Most hozzátok érkezik az első állomással, vagy ha úgy tetszik nálatok nyit a Gasztropiknik sorozat. Hogy tetszett neked a szigligeti nyár, hogy tetszik a szigligeti ősz? Nagyon sokan szeretik felfedezni ilyenkor a gasztronómiai és persze a táj különlegességeit a ti környéketeken.

VP: Így van, de én nem csak Szigligetre mondanám. Itt alakulóban van, vagy már ki is alakult kimondatlanul is egy háromszög: Szigliget-Badacsony-Káli-medence gasztronómiai helyszínei. Itt a szezonalitásból folyamatosan fordulunk át az egész évre. Szerintem te is , én is egy másodperc alatt öt helyszínt tudnánk felsorolni ebben a háromszögben akik egész évben nyitva vannak és mindig a gasztronómiával próbálják idecsalni a látogatókat.

Azt látom, hogy nagyon lüktető volt a nyár, rengetegen voltak. Most – vitorlás szakszóval élve – ez a mi időnk, amikor kicsit hidegebb van, kicsit többet fúj és kicsit jobban fúj a szél, mint a nyáron. Ilyenkor nyugodtabban lehet túrázni is ezeken a helyeken. Én imádom ezt az időszakot, Badacsonyban megy a szüret, Szigligeten a borvidéken is és a Káli-medencében.

Fotó: BalatoniKÖR 

Tele vagyunk lehetőségekkel, tele van a kis háromszög látnivalókkal. Abszolút pozitívan tekintek az őszre, de még a téli időszakra is.

 VI: Az idei évben mire helyezitek a hangsúlyt, hiszen minden évben egy kis tematikát becsempéztek a rendezvénysátorba.

VP: Azon kívül, hogy ez a rendezvény kifelé szól, azért a KÖR-ön belülre is szól. Találkozunk egymással Balatoni KÖR tagok, huzamosabb ideig együtt tudunk lenni, tudunk egy jót beszélgetni. Sztorizgatni, hogy kinek, milyen volt a nyár, ki milyen fejlesztéssel küzd, vagy nem küzd és ennek az egésznek a szépségét meg tudjuk osztani egymással.  Másfelől pedig természetesen ott van a rendezvény oldala: azt látom, hogy ez gasztronómiailag is elérkezett egy olyan ponthoz tavaly Füreden, ami meghatározó volt. Addig mindenki próbálgatta a szárnyait nyitogatni, egy-két trükköt ellestünk egymástól, de Füreden megérkezett mindenki. Most már nem csak az ízek, hanem a tányérok is rendben voltak. Nagyon fontos az, hogy elhatároztuk tagságon belül, hogy kóstolóadagokkal készülünk. Aki ide ellátogat, az tudjon több fogást is kóstolni. Ez az adag mellett persze az árban is megmutatkozik – nem egy egész adag étel árát kérjük el, hanem csak egy töredékét annak. Legyen szó levesről, főételről, vagy desszertről.

Fotó: BalatoniKÖR 

A tematika az őszre és a szüret környékére épül. Illetve amit sokszor mondunk és talán elcsépelten hangzik, de a helyi alapanyagokat próbáljuk előtérbe helyezni, amikor tudjuk, hogy van egy kis ez, van egy kis az a kamrában, vagy az adott termelő kamrájában, de egy étlapra kevés lenne, de egy ilyen eseményen bőven elfér, sőt nagyot is tud szólni. A szakácsoknak, séfeknek is kihívás a Gasztropiknik, hiszen olyan körülmények között – ahol nem a csúcstechnológia veszi körül őket –  kell olyan ételt produkálni ami az adott étterem színvonalát hűen tükrözi. Azt látom a séfek oldaláról, hogy nagyon élvezik a helyzetet és a vendégek is élvezik, hogy ezekkel az emberekkel tudnak itt beszélgetni, két-három percet és el tudják lesni a kis fortélyokat, taktikákat.

VI: Az idei évben én úgy gondolom mindenki nehezített pályán mozgott legfőképpen a vendéglátósok, a turizmusból élők. A koronavírus helyzet itt van és egyre aktívabban van jelen. Mik azok az óvintézkedések, amiket be kell, vagy be kellett vezetnetek ezeken a hétvégéken?

VP: Mindig az adott, megfelelő szabályozásnak teszünk eleget. Maximum 450 vendég lehet, aki részt vesz a rendezvényen, egy időben, egy helyen – a maradék ötven a kiállítókra és a személyzetre koncentrálódik. A higiéniai partnerünktől kaptunk négy fertőtlenítő állomást, mind a négyet kihelyezzük a rendezvény területén. A beléptetésnél le lesz szűkítve a folyosó, hiszen két kollégánk folyamatosan számolja majd a beérkező és kilépő vendégeket, a biztonsági személyzet folyamatos testhőmérséklet méréssel fogja beengedni a vendégeket. Maga a rendezvényhelyszín a Szigligeti Várudvar olyan lehetőséget biztosít, hogy a klasszikus rendezvény sátrat nem kell felállítani, hanem nádtetős lugasok alatt lesznek a kiállítók elhelyezve. Maga a színpad előtti rész pedig egy hatszögletű alakú nyitott sátor lesz, ami beleillik a környezetbe.

Fotó: Várudvar – Gasztroplacc Szigliget

Természetesen a kollégáink, akik az ételeket és italokat szolgálják fel maszkot és gumikesztyűt viselnek majd. Néhány vendéglátóhely, akinek erre rendelkezésre áll eszköze, kártyás fizetést is biztosít. Próbáltuk  a padokat olyan elrendezésben kirakni, hogy a társaságok be tudják tartani az előírt védőtávolságot, illetve egész nap egy külön személyzet fertőtleníti az asztalokat és azokat az eszközöket, melyeket használtak a vendégek.