Fókuszban a Badacsonyi borvidék – Borbély Tamás átvette az Év Borásza címet

2020-ban első alkalommal választottak badacsonyi szakembert az Év Borásza címre. A koronavírus okán a Magyar Borakadémia elismerését néhány napja vehette át Borbély Tamás a Borbély Családi Pincészet borásza, aki 2018-ban kivívta az Év Agrárembere címet is. Hitvallása szerint a modernizálás mellett meg kell tartani a tradíciót, így különös hangsúlyt fektet a borvidék hagyományos ismert és elismert fajtáira. Úgy látja a magyar bor ezen fajtái egyre inkább elismertebbé válnak a határokon túl is. Borbély Tamással beszélgettünk.

Vitorlázz Itthon: Nagyon sok újítást vezettetek be, nagyon sok munka van mögöttetek Badacsonyban a családi birtokon. Mi zajlott az elmúlt években?

Borbély Tamás: Legutóbb a 2018-as Év Agrárembere Díj kapcsán beszélgettünk és gyakorlatilag azóta töretlenül dolgoztunk a birtokon a családdal. Nyilván a megszokott, elkötelezett, alázatos munkával. Aztán következett egy nehéz időszak, amit feldobott, hogy a 2020-as év bortermelője lehettem. Decemberben volt a hivatalos eredményhirdetés, viszont a Pandémia miatt a megszokott február eleji gálaebéd júliusig elcsúszott, így július 11-én vasárnap vehettem át az oklevelét az Év Bortermelője díjnak. Ez egy hatalmas megtiszteltetés, hatalmas boldogság. Megtisztelő, hiszen az első badacsonyi Év Bortermelője lehetek. Mind a birtokot, mind az egész borvidéket ezen grémiumban képviselni van lehetőségem.

Fotó: Borbély Családi Pincészet

Ezt nem tisztán én értem el, hiszen minden ilyen, az Év Bortermelője Díj mögött nem csak egy személy, hanem egy csapat áll. Nálunk első sorban a család és egyéb kollégák  alkotják ezt a csapatot. Ez egy csapatmunka eredménye, hogy ezt a díjat kiérdemelhettük.

VI: Aki ismer téged, az tudja, hogy Ti mindig igyekeztek újítani, amellett, hogy a tradíciót megtartjátok. Az Év Bortermelője cím amellett, hogy elismerés – legalábbis én úgy gondolom – egyfajta kihívás is, hiszen meg kell neki felelni és nem csak 2021-ben. Milyen újításokon vagytok túl, mik a terveitek?

BT: Ez így van, ahogy mondtad. A modern dolgok mellett, a divatos dolgok mellett mi törekszünk a hagyományokra, a tradíciókra.

Első sorban a régi magyar helyi fajtákban hiszünk, mint az Olaszrizlingben, Kéknyelűben, Szürkebarátban vagy Rózsakő fajtákban. Ezekből törekszünk nagy fehérborokat készíteni hordós erjesztéssel, érleléssel, amely szintén a hagyományokat jelenti. Ebben a nagy tömegtermelési világban én azt gondolom, a mi kis borvidékünk ezekkel az értékekkel, ezekkel az egyedi karakterekkel tud kitűnni és ezzel tudunk hosszútávú értékeket teremteni.

Nyilván szükség van a gyors fogyasztású friss, reduktív borokra is valamilyen szinten, de szerintem, hogy maradandót tudjunk alkotni ahhoz szükség van ezekre a komoly, klasszikus, nagy fehérborokra.

VI: Rengeteg nemzetközi megmérettetésen is nagyon jó eredményeket értek el. Egyre inkább kezdik megismerni a „Badacsonyit”, a Badacsonyi Olaszrizlinget és a ti nedűiteket. Hogy állunk most nemzetközi viszonylatban?

BT: A nemzetközi kitekintés most nehezebb az elmúlt másfél év után. Van egy-két borszaküzletes partnerünk határokon túl és ezeken a helyeken egyre komolyabb érdeklődés övezi akár az Olaszrizlinget, akár más helyi fajtákat, mint Kéknyelűt vagy Rózsakövet.

Fotó: Borbély Családi Pincészet

Ezekkel a fajtákkal vagyunk érdekesek, nem azt nézik, hogy a Rajnaiból, vagy a Szürkebarátból milyen tételeket tudunk, mert az idézőjelben bárhonnét a világból be tudják szerezni és nagyobb a választék, viszont ezekből az egyedi magyar és kárpát-medencei fajtákból a borvidékünk eléggé komoly kínálatot tud adni és egyedi karaktereket a vulkáni bazaltos talajféleségeknek köszönhetően.

VI: Szőlész-borász szemmel, ha sokat nem is, de valamit már látni a tőkéken. A tavalyi év jó év volt, sok mindenért kárpótolt Titeket és persze bennünket fogyasztókat. Mit látsz 2021-re vonatkozóan?

BT: Valóban a ’20-as év egy nagyon jó évjárat volt, kiváló szőlőket lehetett szüretelni – mennyiség, minőség arányában is jó évjáratnak mondható. A ’21-es évjárat a mostani időjárásnak köszönhetően kicsit kérdéses, hiszen főleg itt a badacsonyi borvidék környékén legalább egy hónapja nem volt csapadék és nagyon nagy szükség van rá. Ugyan az idősebb ültetvények jobban tudják a mély gyökérzettel a talajból felszedni azt a minimális nedvességet melyen keresztül a tápanyagokhoz is hozzájutnak, de most már kezdenek a végletekhez nyúlni. Bízunk benne, hogy érkezik már csapadék, ha ez időben bekövetkezik akkor nincsen probléma és jó évjárat elé tudunk nézni.

Fotó: Borbély Családi Pincészet

Egyébként az eddigi történetek a szőlőben jól alakultak: jó volt a virágzás, a kötődés, gyakorlatilag minden optimális, egyelőre ez az aszály-közeli csapadékhiány, ami nálunk nehezíti a szőlő életét. Az új telepítéseknél, fiatal telepítéseknél  jelentkezhetnek problémák ezzel a komoly csapadékhiánnyal.

VI: Körülbelül másfél-két hónap még van a szüretig. Az Év Borászának mik addig a feladatai, küldetései? Hogy telnek az elkövetkezendő hetek?

BT: Szerencsére a nyári, balatoni, régiós turisztikának köszönhetően van feladat bőven. Nagyon sok a kóstolós bejelentkezés a pincéhez. Emellett úgy néz ki, az idén a nyári időszakban több kisebb-nagyobb borfesztivál is megvalósul a régióban – ezek közül sokan megtalálnak minket. A szüretig a turisztika és az értékesítés a legfontosabb, de nyilván mellette készülni kell a szüretre is, mind technológiailag, mind lelkileg. Bízunk benne, hogy az ültetvényeken sikerül mindent megvédeni, mint eddigi is, és abban is bízunk, hogy pozitív csapadék érkezik és nem olyan viharos jégesős dolog, ami több kárt tesz, mint hasznot. Mi hiszünk benne, hogy egy jó ’21-es évjáratot tudunk majd szüretelni.