Főbb szerepekben: irodalom, gasztronómia, vitorlázás

Számos kulturális, gasztronómiai programokat terveznek a 2019-es esztendőre Balatonfüredre. Az első nagy rendezvény a Tavaszi Fesztivál lesz, de az idei évben még nagyobb hangsúlyt fektetnek a magyar próza napjára, ahol Jókai Mór születésnapjához kapcsolódóan új kezdeményezés is született. Mindeközben már zajlik az Anna-bál, és a hozzá kapcsolódó Anna Fesztivál szervezése is.

Bár már kész, és a város honlapján el is érhető a 2019-es balatonfüredi rendezvényterv, ugyanakkor minden bizonnyal még bővül, hiszen számos programot fogadnak folyamatosan a szervezők – mondta a vitorlazzitthon.hu-nak a város kulturális osztályának vezetője. Cserép László kiemelte: február 16-án a magyar próza napja alkalmából az olvasás és írás népszerűsítését tűzték ki célul. A balatonfüredi diákokkal iratnak le egy Jókai-novellát kézzel – ahogyan Eszterházy lemásolta Ottlik könyvét – és innentől a tervek szerint minden évben más novellát másolnak a gyerekek, amiből majd egy gyűjtemény születik. A legelső nagyszabású program az 1948-49-es forradalomnak is emléket állító Tavaszi Fesztivál lesz, amihez kiállításmegnyitók, színházi programok társulnak. Cserép László beszélt a Hamvas napokról is, ami – ahogyan fogalmazott – nem ezres tömeget vonzó rendezvény, ugyanakkor a szellemi rangja miatt kiemelt programnak nevezhető.

Cserép László szerint elengedhetetlen, hogy még nagyobb hangsúlyt fektessenek a gasztronómiára. A Hal és Borünnepen a fürediek mellett más tájegységekről is várnak borászokat, és persze az ételek között a főszerepben idén  is a  halételek lesznek. Cserép László kitért a vitorlázók legnagyobb ünnepére, a Vitorlabontó Ünnepség és Évadnyitó Vitorlásversenyre is. Elárulta: 2019-ben több parti rendezvényt terveznek, zenei, táncprogrammal várják azokat, akik nem rúgják el az évadnyitó vitorlásversenyen a partot.

Forrás: Facebook/Balatonfüred honlapja

Az osztályvezető azt is elárulta: gőzerővel folynak az idei Anna-bál, valamint a hozzá kapcsolódó Anna Fesztivál előkészületei is, ugyanakkor részleteket nem mondhatott, mert idén meglepetésekkel készülnek.