ÉVÉRTÉKELÉS – Stabilitás és a folytonosság éve volt az idei a Balatoni KÖR-nek

A Balatoni KÖR célja nem csupán az egész éves működés népszerűsítése a Magyar Tenger körül, hanem megmutatni mindazt, amit a Balaton gasztronómiája produkálni tud. A KÖR elnöke amellett, hogy büszke azokra a rendezvényekre, melyek az új szezonok létrejöttét segítik és egyre több érdeklődőt vonzanak, fontosnak tartja továbbra is a vendéglátósok összefogását. Emellett bizonyos, nem csupán gasztronómiai, hanem minden balatonit érintő kérdésekben hallatja is hangját a szervezet. Évértékelő sorozatunkban Laposa Bence borásszal, a Balatoni KÖR elnökével beszélgettünk.

VI: A Balaton egésze mind gasztronómiai, mind turisztikai szempontból nagyot lépett előre. Akivel eddig beszéltem, a Balatoni KÖR szerepét mindenki kiemelte. Sokak szerint sikerült megváltoztatnia ennek a közösségnek azokat a nézeteket, évtizedes beidegződéseket a balatoni vendéglátásban amikre – legyünk őszinték – nem mindenhol voltunk büszkék. Hogy tekintenek vissza a KÖR tagjai a 2019-es esztendőre?

LB: Részemről ez az év alapvetően a stabilitásról szólt. Arról, hogy azok a programok, azok a kezdeményezések amelyek az elmúlt években megszülettek, folytatódhassanak.

Fotó: https://www.facebook.com/LaposaBirtok/

Emellett a cél, hogy emeljük a minőséget: minden programhoz valamit tegyünk hozzá, hogy legyen valami plusz. Ilyen szempontból úgy érzem, hogy jól vizsgáztunk és minden tekintetben büszkeséggel tölthet el az elmúlt év.

VI: Évről-évre egyre több szolgáltatót vesztek be a Balatoni KÖR-be, miközben az elvárások változatlanok. Meddig lehet duzzasztani a Balatoni KÖR-t?

LB: Nyilván hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez nem egy gyakori téma a körön belül. A többség azon az állásponton van, hogy aki minden kritériumnak megfelel és szeretne hozzánk csatlakozni – azért azt el kell mondani, hogy rengeteg olyan szolgáltató van a tó körül, amely nem a tagunk mégis rettentően értékes munkát végez – annak a számára igyekezzünk megteremteni a lehetőséget. Természetesen kezelni kell az ezzel kapcsolatos változásokat.

VI: Azt látom, hogy mind több programmal készültök. Elindult a GasztroPiknik sorozat, ami nagy sikernek örvendett. Talán a tetőpont a Balaton közepén, a kompon tartott rendezvény volta nyár elején, ahol bemutattátok közös kiadványotokat. A rendezvény második évaddal folytatódott idén ősszel. Beváltotta a hozzá fűzött reményeket?

LB: Én azt hiszem, hogy igen. Mindig elmondom – és ez nem csak egy marketing szöveg, vagy önmagunk megnyugtatása – , hogy ezeknek a rendezvényeknek két irányú szerepe van. Egyrészt  szeretnénk, hogy minél több ember látogasson az őszi-téli-tavaszi hónapokban a Balatonhoz és egy helyen koncentráltan össze tudjuk gyűjteni azokat az éttermeket, borászokat akik izgalmas kínálatot tudnak mutatni, de legalább ilyen fontos a belső oldal is.

Fotó: https://www.facebook.com/balatonikor/

Ezek összetartó rendezvények, ahol a legtöbb tagunk részt vesz. Eltöltünk egy délutánt, beszélgetünk, hiszen ilyenkor van időnk nekünk is egy kicsit kiszakadni a saját mindennapi munkánkból. Ezt a szerepet is nagyon jól betölti a GsztroPiknik sorozat. Építünk rá, számolunk vele hosszú távon, és arra számítunk, hogy minél magasabb látogatószámú rendezvényt tudunk szervezni.

VI: Ahogyan egyre több rendezvényt szervez a KÖR és egyre több attrakcióval rukkol elő – egyre inkább befolyásoló tényező lehet a Balaton körül. Tudtok, szeretnétek irányt mutatni?

LB:  Még egy gyors gondolat, mielőtt a kérdésre válaszolok. Nyilván a rendezvények nagyon fontosak a KÖR életében, de nem szeretnénk ha bárki azt hinné, hogy ez a fő tevékenysége a Balatoni KÖR-nek. A rendezvények is csak eszközök. A fő cél továbbra is, hogy azt az alapvető kínálatot, választékot, tájat, környezetet, amellyel rendelkezünk próbáljuk meg bemutatni. Szeretnénk minél több emberhez eljuttatni a lehetőséget, hogy a Balaton tényleg egész évben itt van és egész évben fantasztikus hangulatot tud nyújtani. A mi Balaton víziónk az, hogy a meglévő értékeinket és az állandó fix kínálatunkat kell építeni. A célunk, hogy ez minél magasabb szinten tudjon működni és nagyon remélem, hogy ez a sok aktivitás ebbe az irányba mutat majd.

Fotó: https://www.facebook.com/balatonikor

A befolyásoló szerepre visszatérve úgy látom, hogy két esetben igyekszünk megszólalni. Amikor valamilyen veszélyt látunk vagy sejtünk ami a Balatont érinti, vagy amikor azt gondoljuk, hogy pozitív irányban hozzá tudunk tenni a közös dolgainkhoz. Azt hiszem, hogy az elmúlt években kialakult ezzel kapcsolatban egy egyensúly: nem túl sok, nem túl kevés hozzászólás. De talán éppen ezért van súlya, ha mondunk valamit. Ez nem egy önmagában való szereplés, hanem tényleg igyekszünk megtalálni azt a hangot és azt a pillanatot, ahogyan és amikor erre szükség van.

VI: Amikor ti berobbantatok a köztudatba és eljutotta híretek a Balatonon túl is, az nem volt máskor, mint a régiós bor megalkotásakor.  Azóta már a borpiramis is megszületett.  Szakmai szempontból hol tartotok, mennyire tekinthető sikernek, ahol most tartotok?

LB: Azért azt fontos megjegyezni, hogy az első perctől voltak gasztronómiai tagjaink, nem szerettünk volna kizárólag borász szervezet lenni. Nyilván a borászati rész mind a mai napig meghatározó. Ebből a szempontból a közösségi termékeink a legfontosabbak, valamint a Balaton Borral és a Hegyborral kapcsolatos munkáink.

 Fotó: https://www.facebook.com/balatonikor/

Rengeteg újítást tervezünk, főként a Balaton BOR kapcsán, ami a jövő év elején nyilvánosságra is kerül majd. Nyilvánvalóan nem titkoltan az a cél, hogy minél több borászt, minél több termelőt tudjunk megszólaltatni.

VI: Mik az újdonságok, mik a tervek? Mit szeretnétek elérni 2020-ban?

LB: Most – akárcsak a saját vállalkozásunk esetében – a Balatoni KÖR-ben is kezd egy stabilabb időszak megjelenni. Elmondható, hogy letettünk annyi fundamentumot az asztalra, hogy nem az az elsődleges, hogy újabb dolgokat találjunk ki, hanem az a cél, hogy meglévőeket működtessük magasabb szinten és juttassuk el minél több emberhez. Én azt hiszem, hogy 2020 is ennek reményében indul majd és bízom benne, hogy hasonlóan eredményes esztendőt zárunk. Azért azt fontos elmondani, hogy van teendő a Balatonnál. A Balatoni KÖR-nek sem szabad hátra dőlnie. Reményeink szerint a Magyar Turisztikai Ügynökséggel több projektet el tudunk majd indítani a jövőben. Összegezve: bizakodóan várjuk a következő évet.

Borítókép: https://www.facebook.com/LaposaBirtok/