ÉVÉRTÉKELÉS – Megvalósulni látszik a terv: egész éves desztinációvá válik a Balaton

Az elmúlt évek eredménye, hogy egyre inkább egész éves turisztikai desztinációvá válik a Balaton térsége. Ma már nem lehetetlen télen is hódolni a vitorlázás szenvedélyének, hiszen Téli Vitorlás Verseny-sorozatok a profikat és amatőröket egyaránt várják. Közben egyre többen fedezik fel, hogy a Magyar Tenger a klasszikus nyári szezonokon túl is számos program, kikapcsolódási és sportolási lehetőséggel szolgál. Az egész éves Balatonért elkötelezett vállalkozóknak továbbra is rengeteg tervük van, ugyanakkor abban bíznak, hogy a turisztikai szervek és önkormányzatok is felfigyelnek erre a csodára. Évértékelő sorozatunkban Tóth Balázzsal a balatonlellei BL Yachtclub & Apartments vezetőjével beszélgettünk.

VI: Szilvesztertől szilveszterig, regattától regattáig – talán lehetne ez is egy jelszó Balatonlellén. Azt látom, hogy az egész éves Balaton koncepciót olyannyira komolyan gondoljátok, hogy a vitorlás versenyek mellett jégpálya, egész éves hajójárat és gasztronómiai különlegességek várnak Balatonlellén. Amikor sok évvel beszélgettünk, azt mondtad sokan furcsán néztek rád, ha kiejtetted: téli Balaton. Mi történt 2019-ben annak fényében, amit elindítottatok sok évvel ezelőtt?

TB: Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke mondta azt a mondatot, amit én szeretettel használok és veszek át, hogy szemünk előtt vált néhány év alatt a két hónapos nyaralóhelyből egy egész évben lüktető és működő turisztikai desztináció. Nagyon sok minden történt az elmúlt évben.

Fotó: Vitorlázz Itthon 

Régen, mint UFO-kra néztek ránk, hogy mit akarunk mi itt a téli vitorlásversenyekkel, karácsonyi vásárral, jégpályával, most pedig a kollégáim már meg sem lepődnek ha például december 27-én az egyik becsekkoló vendég jelezi, hogy ez SUP-ot szeretne bérelni, mert kimenne vele a vízre. A szolgáltatók és az emberek fejében is valahogy átkattant ez a dolog és rájöttek, hogy a tó és a tó környéke egész évben használható.

VI: Mennyire kell rávenni a vitorlázókat, a látogatókat, a szálloda vendégeit, hogy használják a tavat amikor persze lehet?

TB: Elképesztően jó adottságokkal rendelkezünk. Mi itt élünk feleségemmel a BL Yachtclubban és minden reggel úgy sétálok le az irodámba, hogy mennyire jó, hogy én itt élhetek. Az idelátogató vendégek látják ugyanezt a csodát. Tulajdonképpen nem csinálunk mást, mint egy olyan életteret alakítunk ki, amit mi is élvezünk és reméljük, hogy ők is élvezik. Innentől nem kell őket rábeszélni, mert olyan dolgokat találunk ki, amelyek szerencsére illeszkednek az ő igényeikhez.

Fotó: Vitorlázz Itthon 

Mondhatnám példának a jégpályát, vagy a vízre épített látványszaunát. De a mai napon is több hajós volt kint vitorlázni, pedig nem mondható, hogy „gatya rohasztó” hőség lenne. Ami nekem nagy öröm, hogy a tó fürdőzése a szaunának köszönhetően 365 napos lett. Tulajdonképpen nem telik el úgy nap itt a BL Yachtclubban Balatonlellén, hogy valaki ne fürödne meg a Balatonban.

VI: A 2019-es esztendő nagy újdonsága volt egy olyan hajó üzembe állítása, amely egész évben közlekedik a Balatonon – persze ha nem fagy be a Balaton. Mi is volt Luszi története?

TB: Volt már nagyon sok merész álmunk, és talán Luszi volt a legmerészebb. Sokszor magam sem hiszem, hogy valóra vált. Egy téli hajójáratot álmodtunk meg külföldi példákat átvéve. Egy nagyon gáláns, kedves felajánlásnak köszönhetően kerülhetett Luszi ide a kikötőbe. Azóta szeljük vele a habokat és különböző programokat teszünk rá. Szerencsére van rá kereslet. A Mikulás hajózásnál a gyerekek szétszedték a Mikulást is és a hajót is, borkóstoló túráink vannak amik nagyon népszerűek.

Fotó: https://www.facebook.com/bllelle/

Fel tudunk tenni a hajó fedélzetére több, mint tíz darab kerékpárt. Át tudunk menni az északi partra, el tudunk tekerni a Káptalantóti Piacra. Ennél komplexebb program, hogy hajózás, biciklizés, piaclátogatás úgy gondolom nem kell a Balatonra. A lehetőségeknek csak a képzelet szab határt. Rengeteg tervünk és ötletünk van most is Luszival. Azt reméljük, hogy minél több emberhez el tudjuk juttatni a hajózás élményét.

VI: Annak idején kezdődött minden a Szilveszteri Regattákkal, majd kibővítettétek Téli Vitorlásverseny-sorozattá Mikulás Regattával Tavaszi Regattával azt megelőzően pedig Farsangi Regattával. Hogy muzsikál ebben az évadban a sorozat?

TB: Eddig egy versenyen vagyunk túl, ott várakozáson felüli létszámmal tudtunk indulni, 22 hajó állt rajthoz. Ez egy nagy eredmény, főleg, ha belevesszük, hogy ezek saját tulajdonú hajók voltak, ugyanis idén nem biztosítottunk a One Design osztályhoz hajókat. Azt remélem, hogy ugyanilyen népszerűséggel folytatódik a sorozat az év utolsó versenyével, a Szilveszteri Regattával.

Fotó: https://www.facebook.com/bllelle/

És ne feledkezzünk meg arról, hogy a Farsangi Regatta előtti héten egy vitorlás túrára indulunk. Azt akarjuk megmutatni, hogy nem zár be a Balaton télre, hanem ki lehet kötni számos helyen, ahol találni jó minőségű vendéglátást.

VI: Mire is készültök 2020 februárjában?

TB: Egy baráti társaságból indult a Hidegen Légió kezdeményezés. Gerő Andris barátom, aki a téli vitorlázás ősatyja a Balatonon, illetve Bagyó Sanyi a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke – velük kettőjükkel találtuk ki, hogy menjünk el egy vitorlás túrára a Balaton körül. A 2019-es év hektikus időjárása miatt a túrát halasztanunk kellett.  Mi viszont nem fértünk a bőrünkbe és 3-4 hajóval elindultunk a kitűzött napon. Jégből kellett kiverekednünk a hajókat, majd jégbe kötöttünk vissza. Azon a túrán nagyon sok mindent újraértékeltünk és arra jutottunk, hogy nem akarunk ebből egy népünnepélyt csinálni. Volt olyan terv, hogy meghirdetve, szállodákkal karöltve csinálunk egy óriási túrát, de rá kellett jönnünk, hogy olyannyira bizonytalan az időjárás, hogy nem lehet ezt szervezett keretek közé besűríteni. Tehát megtartjuk egy baráti túrának, természetesen nyitott kapukkal, amelyhez bárki csatlakozhat.

VI: Milyen évet zár a BL Yachtclub akár, mint szállásadó, akár mint vendéglátó akár, mint kikötő?

TB: Mint szállásadó és vendéglátó, kissé gyengébb évet zár, mint 2018-ban, ami nem csoda, hiszen 2018-ban csúcsra volt járatva a Balaton. Nem esem kétségbe, hogy volt egy kis visszaesés, szerintem ez csak az előnyünkre szolgált. A kikötő teljesen teltházas, egy darab helyet nem tudunk már adni, sőt egy harminc fős várólistával rendelkezünk.  Ez egy nagy eredmény, ugyanis körülbelül félig voltunk tele ezelőtt négy évvel, amikor átvettük az üzemeltetést. Vendéghelyeink természetesen vannak. Télen jóval több hajót tudunk fogadni, de nyáron is nyolc-tíz hajót gond nélkül el tudunk helyezni.

VI: Van lehetőségetek kikötőt fejleszteni?

TB: Mindig van lehetőség, akarat kevésbé. A BL Yachtclubbot nem szeretnénk bővíteni. A parti létesítmények, mint vizes helyiségek, mosdók, fürdőszobák parkolóhelyek nem bővíthetők, mi pedig nem szeretnénk egy tömegkikötőt csinálni. A kikötő méretén változtatni nem fogunk.

Fotó: Vitorlázz Itthon 

Azon leszünk, hogy a meglévő bérlői állományt szolgáljuk ki minél magasabb színvonalon. Most például év végén az összes facölöpöt fémcölöpre cseréltük, év elején felújítottuk a vizesblokkokat. Jövő évtől beépítettük minden hajóhely árába a kötelező biztosítást, a Balaton HELP-et már két éve adjuk az összes hajóhelyhez. Igyekszünk, mint szolgáltatási palettában, mint minőségben évről-évre többet nyújtani.

VI: Milyen évet vársz 2020-ra?

TB: Nagyon sok tervünk, nagyon sok ötletünk van. Ugyanakkor 2020-tól azt várom, hogy nem nekünk vállalkozóknak lesz a feladata az, hogy a Balatont előrébb vigyük, és marketingeljük akár Balatonlellét, akár a Balaton egészét. Sokkal inkább azok a szervek is részt vesznek a munkában, melyek segítségével egy óriási lendületet lehetne adni a tó turisztikájának. Én azt gondolom, hogy egy csodán ülünk, de sokan nem veszik észre, hogy ebből a csodából pici odafigyeléssel még mit lehetne kihozni. Abban bízom, hogy 2020-ban ez változni fog, és segítő jobbot kapunk ezektől a szervektől.