Érkeznek a Balaton Borok – az első befutók már megvannak

Február elején megtartották a Balaton Bor első fordulós kóstolóját Szentantalfán, ahol is remekeltek a régiós borként indított tételek. Immáron a hatodik évadját kezdi a Balaton Bor – szakértők szerint a termelők egyre inkább ráéreznek, mit is kell tudnia a nedűnek. De nem csupán a borászok, hanem a fogyasztók is, ugyanis a Balaton Bor évről-évre egyre népszerűbb – sőt már a határokon túlra is kacsintgat. Dobosi Győző borásszal, a Balaton Bor projektcsapatának vezetőjével beszélgettünk.

Vitorlázz Itthon: Hogyha visszatekintesz néhány évet, hogyan látod a Balaton Bor sorsát? Miként alakult az elmúlt időszakban?

Dobosi Győző: Mi is a Balaton Bor? Ez egy könnyű, gyümölcsös, de fajtajelleges olaszrizling, vagy olaszrizling alapú házasítás, legalább 85% olaszrizlinggel. Vicces hasonlattal ez olyan, mint egy zenekar. Van egy olyan szám, amit ha kiállunk közösen egy színpadra, közösen el tudunk húzni. Ez volt az egyik legnagyobb siker, hogy végig kóstolva a mostani illetve már a tavalyi évjáratot is, mindenki tudja, hogy mit jelent a Balaton Bor. Tudja, hogy milyen ízkarakterek jellemzik, mennyire hosszú, gyümölcsös. Nincs benne túlzás, de nem is annyira visszafogott.

Fotó: Dobosi Birtokközpont

Mindezt bizonyítja, hogy a tizenkilenc tételből kettő nem ment most át, ez visszaigazolás arra, hogy megtanulták a borászok elkészíteni és kóstolni is ezt a bort. Az elején azért sokkal nagyobb volt a szórás, sokkal több bor esett ki.

VI: Miként lehet, vagy miként kell fejleszteni a Balaton Bor brandet. Kérdezem ezt azért, mert tavaly egy új arculattal jöttetek ki, amit úgy látom a fogyasztók eléggé gyorsan megszoktak, megszerettek. Azt se felejtsük el, hogy még két kör kóstolás hátra van és a Balaton Bor mellett megjelenik csúnya kifejezéssel élve a nagytestvér, a Hegybor, tehát alakul a borpiramis.

DGY: Igen, alakul a borpiramis. Nehéz a második szintről beszélni, mert az nem régiós, kisebb területre korlátozódik: hegyre, falura. Vagy, mint a mi esetünkben, Nivegy-völgyre. Ezt központilag mi csak támogatni tudjuk, de itt, ezeket a helyi köröket kell, hogy megfussák. Nyilvánvalóan az, hogy ez is elindult, egy jó dolog. Tavaly tényleg megújult a Balaton Bor címke, én azt gondolom, hogy nagyon jól sikerült. Idén csiszolunk rajta, amit lehet. A nyomdai technológián lehet finom hangolni, ezt meg fogjuk tenni. Egyre inkább azt látjuk, hogy sikerül olyan szintet átütni a Balaton Bornak, hogy olyan érdeklődési körökben is felmerül, ahová eddig csak szerettünk volna eljutni.

Ez az egyik legfontosabb visszajelzés, hogy piaci alapja van ennek a terméknek, van rá igény.

Egy kicsit az idén is attól félek – amit az évek alatt látok – hogy a naptári év végére elfogynak a borok, tehát nem érik meg a következő évjáratot. Ez nyilván a jobbik probléma, ugyanakkor a növekedésünknek is az egyik gátja, hogy nincsen elég mennyiség. Közben vannak már külföldi érdeklődések is a Balaton Borra.

VI: Kikerülhet Magyarország területein kívülre is a Balaton egyik legnépszerűbb nedűje?

DGY: Sokféle megkeresés érkezik. Először nemzetközi fajtákat keresnek a Balatonról. Ha mi elmondjuk, hogy van egy hazai befutott márkánk, az egyből érdekli az ügyfeleket.

Fotó: Balatoni KÖR

A másik dolog, hogy ez egy olyan termék, amely esetében könnyű megmagyarázni, hogy mi az, hogy Balaton, és a Balaton Bort is sokkal könnyebb értelmezni, mint szimplán egy olaszrizlinget, vagy egy pincészet márkaneves termékét. Sokkal jobban pozicionálható termék egy külföldi országban is.

VI: Maga a Balaton Bor közösség felülről nyitott, hiszen ha valaki megfelel az igen szigorú előírásoknak, nevezheti a borát.  Nem tartotok attól, hogy túlságosan kibővíthető ez a kör?

DGY: Ettől nem félünk, ez a cél. Lényegében mindenki a saját kereskedelmi csatornáin adja el, tehát a piacot mindenki maga szerzi meg. Mi a márkaépítésben próbálunk segíteni, hogy mindenki könnyebben el tudja adni a saját Balaton Bor tételét. Mivel mi nem vállalunk olyan garanciákat, hogyha valaki készít Balaton Bort azt biztosan el tudja adni – ezért ez nem probléma. A másik dolog, pedig szerintem akkor fog tudni minél több helyre eljutni, ha minél nagyobb mennyiség van belőle. A másik cél, hogy ne két-három nagy pincészet terítse le ezt a mennyiséget, hanem minél több borászat készítse el a Balaton Borát, és ez fedje le a piacot.

VI: A 2020-as esztendő nem volt könnyű a vendéglátásban. A bor, illetve a Balaton Bor népszerűségét meg tudta törni a koronavírus?

DGY: Hálásak lehetünk. A Balaton parton élünk és itt a tavalyi nyár kiszámíthatatlan, de nagyon jó nyár volt. Ez meg is pörgette az eladásokat mindenhol.

Fotó: Balaton KÖR

A Balaton Bor egy olyan kis könnyű, gyümölcsös borként célba ért és a vendégek ezeket megvásárolták és megitták. Nálunk olyan célközönségnek szólt, amely megjelent itt 2020-ban.

VI: Egy évvel ezelőtt, amikor beszélgettünk, nagy munkálatokban voltatok, ugyanis az új birtokközpontot építettétek. Hol tart a fejlesztés?

DGY: Nagyon pozitívan állunk hozzá, azt nem tudjuk, mikor nyitunk, reméljünk minél előbb. Az épület az utolsó simításoknál tart, és egyből vannak további fejlesztések is, amikkel tovább tudunk lépni a következő szintre. Lényegében készen vagyunk, össze is állt az a stratégia, mellyel neki szeretnénk állni az idei évnek. Egy egyszerű kis konyhával, de nagyon jó minőségű ételekkel. A szobák is készen vannak és remélhetően a borunk is elég lesz hozzá.

Fotó: Dobosi Birtokközpont

Készültünk egy különlegességgel 2021-re. Hiszen a Birtokközpontunkat is hivatalosan az idei évben fogjuk tudni megnyitni, emellett a családunk 1721-ig tud hivatalosan visszamenni, úgyhogy ez egy ilyen 300 éves évforduló is egyben. Elkészítettünk az olaszrizlingből három különböző dűlős bort – ezt itt szeretnénk bemutatni a birtokon. Meg tudjuk mutatni, hogy mit tud az olaszrizling egy könnyű, friss borként, egy régiós Balaton Borként, és egy hegyborként, tehát a három különböző dűlőben mit tud produkálni.