Ellepték Tihanyt a jollésok – több versenyt is rendeztek egyszerre

Hétvégéről-hétvégére egyre több „kishajós” rúgja el a partot Tihanynál. Július közepén szinte karnyújtásnyira szállhatnak vízre a Kalózosok az Országos Bajnokságon a Tihanyi Hajós Egyletből, valamint az RS Feva, RS 500 hajóosztályok fiataljai az Európa Kupa, és hazai bajnokság keretében az idén nyílt RS Sailing Centerben, az egykori „újságíró strand” területéről. Az utóbbi verseny megnyitóján beszélgettünk Varró Jánossal, Tihany alpolgármesterével.

VI: Tihany büszke lehet a vitorlázásra, a sportra és a gyerekekre, hiszen a félsziget ezen oldalát megtöltik élettel. Gondoljunk a Tihanyi Hajós Egyletre, valamint az egykori újságíró strandon működő új klubra. Hogy tekint vízről nézve a 2020-as esztendőre?

VJ: Amilyen nehezen indult a vírus miatt az idei év, most június végén, júliusban megtöltötték az egész Balaton partját a fürdőzők, kirándulók, vitorlázók. Versenyek vannak, a múlt hétvégén volt a Fehér Szalag, készülnek a Kékszalagra, közben most egy Kalóz verseny is van Tihanyban. Külön öröm számomra, hogy az egykori gyerekkori strandomtól nem messze vitorlázó gyerekek zaja veri fel a balatoni csendet.

Nagyon nagy szeretettel fogadtuk őket és kívánunk nekik nagyon jó szelet, balesetmentes sportolást. Az előbb a megnyitón mondtam, hogy annak aki a  Balatonnal megfertőződött, jöjjön az Magyarországról, vagy külföldről, nagyon nehéz leszokni a a Balaton vízéről valamint a szélről.

 VI: Mennyire tud építeni a vitorlázókra Tihany? Most már két klub is működik itt. Fontosak a vitorlázó gyerekek a településnek?

VJ: Igen. Tihanyi lakosok is járnak a Vitorlás Egyesületekbe, ők is szép eredményeket érnek el. Nekünk a Magyarországról és külföldről érkezők egyaránt fontosak, ugyanolyan örömmel fogadunk mindenkit. Emellett ugyanolyan örömmel nézzük a sétányról vagy Tihany bármely pontjáról a Balaton vízét ellepő vitorlásokat.

Legyen az verseny, legyen az túravitorlás, örömmel látjuk, hogy beindult már a nyár. Ez a második vitorlás egyesület pedig külön öröm, mert nagyon szép kezdeményezés. A Hajós Egylet is kezdetben ugyanilyen gyerekcipőben járt mostanra pedig elismert egyesületté vált nem csak a Balatonon, hanem az egész országban.

 VI: Évről-évre nyárra, tavaszra épül-szépül a település. Milyen munkákon vannak túl? Nagy tervek voltak Tihanyban is.

VJ: Most is nagy tervek vannak. Az a nehézség, hogy Tihanyban építkezni az idény végétől az idény elejéig lehet. Nem szeretnénk olyan beruházást létrehozni, hogy a kirándulókat zavarjuk. Volt már ilyen, a Pisky sétány beruházás a régészeti feltárások miatt csúszott másfél évet – nem kívánjuk ezt vissza. Most is két nagy beruházás előtt állunk, az egyik a volt művelődési ház átépítése, a másik az Apátság és a Csokonai-liget átalakítása a Visszhang-dombbal.

Mindezek a közbeszerzések elhúzódása és a vírus miatt csak ősszel indulnak majd. A harmadik nagy beruházásunk pedig a rév környékének teljes felújítása. Ez érinti a kompátkelőt, új parkolók kialakítását, a Kenderföldön pedig egy nagyobb központot alakítunk  ki.

(Fotók: Mag Andrea)