Ellepik a Balatont az újborok és a libás ételek novemberben

"Aki Márton napján újbort nem iszik, egész évben szomjazik" - tarja a mondás, amit Balaton-szerte magukévá tettek a vendéglátóhelyek. Azt alábbiakban a teljesség igénye nélkül összegyűjtjük a novemberi programokat, melyek fókuszában a libás ételek és a 2019-es borok kóstolója áll. 

Évről évre egyre népszerűbb a lellei Kishegy, misem bizonyítja jobban, hogy tömegek érkeztek idén tavasszal a Kishegyi Kortyok és Falatok rendezvényre, csakúgy mint a múlt hónapban tartott kishegyi Murci Fesztiválra. Most Márton-nap környékén is kinyitnak a vendéglők és a pincék. Pócz József borász és csapata is készül, sütőtök krémleves mangalica chipsszel, ropogós libacomb bazsalikomos burgonyapürével és ez csak egy kis ízelítő a Márton-napi vacsorából. És természetes már 2019-es Irsai Olivér újbort is öntünk a poharakba. Sőt ha valaki ott aludna, szállás is biztosított a Kishegyen, a Pócz Pincénél.

Fotó: https://www.facebook.com/poczpinceszet/

“Aki Márton napon libát eszik, egész évben nem éhezik” – tartja a mondás, és mi nem vennénk a lelkünkre, hogy bárkinek éheznie kelljen az újévig, így szuper libás fogásokkal készülünk számotokra – véli a BL Yachtclub csapata. Ha valaki nem távolodna el a kikötő környékétől Balatonlellén, így nem marad ki a különlegességekből és finomságokból. Sőt ha nagyon átfáznának a vendégek, irány a szauna, és a környék legnagyobb merülőmedencéje, maga a Balaton.  Badacsonyban hagyományos, kis létszámú, exkluzív Márton-napi borvacsorára várnak mindenkit a Laposa Birtokon is, ahol a főszerepben természetesen most is a liba és az újbor áll. majd.

Fotó: https://www.facebook.com/pg/LaposaBirtok

Tihanyban, a Garda Fesztivál előtti héten is a gasztronómiáé a főszerep. Az Echo Restaurant & Cafe is különleges menüsorral vár mindenkit. Örvényesen a Huszár Vendéglőben immár harmadik alkalommal rendeznek borvacsorát a Fodorvin Családi Pincészettel. Kiemelendő, hogy mindezt közösen az Éltető Balaton-felvidékért Egyesülettel, melynek tagjai.  Csopakon a Söptei Pincészet és Étteremben tíz napig a liba a főszereplő. Kóstolhatunk egyebek mellett libamájas pitét, libatepertőt, Libalevest, libamájas maceszgombóccal, zöldségekkel, vagy libával töltött palacsintát „bakonyi módra”.

Fotó: https://www.facebook.com/FuredGastro19/

Idén a libás ételek kerülnek a fókuszba Balatonfüreden, az immáron második alkalommal szervezett Füred Gasztro Fesztiválon, ahol több balatonfüredi étterem kínálata mellett megjelennek a Balaton más tájának ízei. A balatoni régió fiatal borászait tömörítő Rizling Generáció Egyesület ajánlásával kiválasztott egyedi borok kerülnek majd  a kreatív liba-ételek mellé

Borítókép: Laposa Bence / https://www.facebook.com/LaposaBirtok/