Egyre népszerűbb vitorlással túrázni a Balaton körül

Az elmúlt években átalakult a hazai vitorlás turizmus. Már nem csupán a nagy vitorlásokra és az azokkal való hosszabb túrákra van igény a Balatonon, sokkal inkább egy-egy család kisebb hajókkal vág neki három négy napos felfedezőútnak. A vitorlás kiválasztásnál meghatározó szempont, hogy van-e saját szálláslehetőség a parton, esetleg maga a hajó lesz a nyaraló is egyben.

Míg régebben volt egy olyan tendencia, hogy a családok összeálltak és nagyobbacska hajóval indultak hosszabb túrára, ma már két-három napra kisebb hajóval vágnak neki sokan a kirándulásnak -fogalmazott a vitorlazzitthon.hu-nak a Vega Yachtsport Kft alapító-ügyvezetője. Láng Péter kifejtette: egyre népszerűbb időtöltés, hogy több család, vagy baráti társaság egy időben egymás közötti túraverseny keretében indul felfedezni a Balatont.

Fotó: https://www.facebook.com/vegayacht/

Láng Péter szerint a hajó kiválasztásánál fontos szempont, hogy biztosított-e az adott családnak, vagy baráti társaságnak szálláslehetőség a parton. El kell dönteni ugyanis, hogy mennyiben lesz az adott vitorlás nyaralóbázis, vagy csupán egy közlekedési eszköz. A hajóépítő hozzátette: az utóbbi esetben a kisebbfajta, sportosabb hajók felé orientálódnak a vásárlók, ha pedig nincs nyaralójuk, akkor olyan vitorlást keresnek, amelynek kajütjében akár több napon keresztül is kényelmesen lehet eltölteni az időt.

Fotó: https://www.facebook.com/vegayacht/

Láng Péter beszélt arról is: ma már nem kell választanunk, hogy sportosabb túravitorlást vezetnénk, vagy kényelmesebbet, hiszen a kettő között van átjárás. Hozzátette: az ő kínálatukban a sportosság és a komfort együtt állása leginkább a Balaton 25, Balaton 295 típusú jellemző. Kitért arra is: a hajók bérlésénél sokszor csupán a méreteket és a telephelyet tüntetik fel az ajánlatokban, ugyanakkor az egyik legfontosabb szempont az adott vitorlás életkora, hiszen ez nagyban befolyásolja a hajó üzemeltetését. Hozzátette: a bérlők szempontjából elengedhetetlen, hogy jó minőségű, lehetőleg hibamentes hajóval indulhassanak felfedezni a tavat, és semmiféle meghibásodás ne rontsa el a nyaralást.

Fotó: https://www.facebook.com/vegayacht/

Láng Péter végül elmondta: idén is megrendezik az évről évre egyre népszerűbb Balaton25-ös kupát. Most egy újítással is készülnek: az őszi megmérettetés előtt terveznek egy több hónaposa sorozat megrendezését, melynek keretében havonta találkozhatnának edző és felkészítőversenyeken a típus szerelmesei.

Borítókép: https://www.facebook.com/vegayacht/