Badacsonyi borász az év Fiatal Agrárembere (interjú)

A Borbély Családi Pince új generációs borásza, a Badacsony Hegyközség elnöke, Borbély Tamás kapta idén az év Fiatal Agrárembere címet. A birtok sorsa együtt alakult a borászéval, hiszen abban az esztendőben kezdték rajta szülei a gazdálkodást, amikor Borbély Tamás megszületett.

A Borbély Családi Pincészet mai birtokközpontja volt egykor a játszótere, ahol 1981-ben az első telepítést kezdték meg szülei – fogalmazott a vitorlazzitthon.hu-nak Borbély Tamás. A badacsonyi borász – aki az idei esztendőben megkapta az év Fiatal Agrárembere díjat –  hozzátette: nem is volt kérdés már akkor sem, hogy mivel is akar foglalkozni a jövőben.

Borbély Tamás beszélt arról is, hogy az ő pincészetüknél is megjelennek az új generációs irányok, ugyanakkor megtartják a szülői hagyományt. Hozzátette: már a rendszerváltást követően elengedhetetlen volt nagy hangsúlyt helyezni az egyediségre és a minőségre. Példaként említette a Kéknyelűt, amely a borvidék saját fajtája.

Borbély Tamás szerint az időjárási viszontagságok egy borásznak napi szintű kihívásokat és feladatokat adnak, emellett éppen ez a szépsége az ágazatnak.  Nincs egyforma nap és nincsen egyforma évjárat,  teljes mértékben szimbiózisban kell dolgozni a természettel.  A borász elárulta azt is, hogy az egyik kedvenc dűlőrésze a Bács-hegyen van, innen ered a Szőlőhegynek keresztelt tételük, ami egy dűlős bornak is megfelel. A másik büszkeség a Karós Olaszrizling, amely a birtokközpontnál található ültetvény bora.

Borbély Tamás kitért a Rózsakőre, mint új fajtára. Ez egy budai zöld és kéknyelű hibrid, melynek célja, hogy belépjen a Kéknyelű mellé, mint porzó fajta, ugyanakkor nem csupán mellékfajtaként állja meg a helyét, önállóan is komoly borokat ad.