Badacsonyból indul az idei BAHART Regatta sorozat

Régi hagyományhoz tér vissza a BAHART Regatta hiszen korábban hosszú éveken át Badacsony volt a versenysorozat első állomása. A BAHART Regatta futamain továbbra is egyszerűsített nevezéssel vehetnek részt a csapatok, melyhez csak a kormányos képesítése, valamint a hajó érvényes hajólevele és biztosítása szükséges.

Minden futamon egyedi kupákkal és érmekkel díjazzák a legjobb egységeket, és a támogatóknak köszönhetően számos különdíj talál majd gazdára. A versenysorozat összetett győzteseinek nyereménye idén is a Maritime Hajósbolt 100 ezer forint értékű vásárlási utalványa lesz. Fontos cél a futamoknak helyszínt adó kikötők bérlőinek bevonása a versenyzésbe, amelyhez a Balatoni Hajózási Zrt. minden helyszínen különdíjak felajánlásával járul hozzá. Ezeken felül, a legalább négy futamot teljesítő BAHART bérlők egységei között a szeptemberi utolsó helyszínen kisorsolásra kerül egy 100 ezer forint értékű kikötődíj-kedvezmény is!

A BAHART Regatta mindig is fontos utánpótlás bázisa volt a nagyhajós versenyeknek. Nagyon sokan ezeken a futamokon ismerkednek meg a versenyzéssel, majd innen lépnek tovább a szövetségi versenyrendszer keretei közé. Idén egy újabb lépést szeretnénk tenni a vitorlázás és versenysport népszerűsítéséért – mondta el Ligeti Zoltán, a versenysorozat főszervezője.

Kifejtette: a szezonnyitó BAHART Regatta futamra meghívták a balatoni vitorlásiskolákat is, ugyanis a badacsonyi hétvége remek gyakorlási lehetőség túra- és versenykörülmények között, ugyanakkor kitűnő haladó tréning és csapatépítő program is egyben. A vitorlásiskolák egységei a BAHART Regatta mezőnyével együtt versenyeznek, de őket különdíjjal is értékelik, hogy kiderüljön, melyik vitorlásiskola volt a versenyen a legeredményesebb.

A szervező Yacht Charter Guru által elindított ismeretterjesztő sorozat első témája is jól illeszkedik a szezonkezdéshez és a vitorlásiskolák jelenlétéhez. A verseny után a BAHART Regatta színpadán a hajózás biztonságáról tart előadást Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője.

Az idén bevezetett új szabályok is egyre izgalmasabbá teszik a versenysorozatot: a tavalyi sikeres teszt után, ismét kétnapos lesz a júliusi balatonföldvári futam. Azonban a szombati túrafutamot követő vasárnapi pályaverseny összetett eredménye már önálló futamként kerül értékelésre. Ezzel együtt bevezetésre került a kiejtő futam szabálya, azaz öt megrendezett futam esetén a legjobb négy eredmény számít majd bele a BAHART Regatta idei versenysorozatának összetett eredményébe.