Az összefogás menti meg a Balatont

Egyre több összefogáson alapuló kezdeményezés indult el a Balaton körül, melynek célja megmenteni hazánk legnagyobb tavának turisztikai szektorát. A koronavírus járvány miatt kialakult veszélyhelyzetben ugyanis a legtöbben igencsak nehéz helyzetbe kerültek, főként a térség kisebb vállalkozói. A Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület most indult kampányában arra buzdít mindenkit, hogy ne mondja le a lefoglalt szállását, hanem módosítsa a dátumot. A #nemondleaszállásod kezdeményezés mellett széleskörű összefogást szerveznek a helyi termelők, vendéglősök, szállásadók körében is. Pataki Júliával a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület TDM-menedzserével beszélgettünk.

VI: Milyen visszajelzéseket kaptatok akár vendéglátóktól, szállásadóktól? Mi a helyzet a keleti medencében?

PJ: Ez nem saját ötletből kipattant kezdeményezés, először az Akomonál láttam a #nemondleaszállásod hashtaggel ellátott felhívást. Mi úgy gondoltuk, hogy összegyűjtjük ezeket a pozitív dolgokat, amelyeket láttunk több szolgáltatónál, szállásadónál, éttermeknél. Épp a mai napon küldtünk ki egy kérdőívet a saját egyesületi tagjainknak akik szállásadással is foglalkoznak és örömmel tapasztalom az eddig beérkezett válaszokból, hogy nem a lemondások vannak többségben a vendégek részéről. Az eddig beérkezett adatok szerint a válaszadók 60%-70%-a számolt be arról, hogy eleve át szeretett volna foglalni a vendég, vagy elfogadja az átfoglalás lehetőségét.

VI: Ez az akció, vagy kezdeményezés mennyiben mentheti meg a balatoni turizmust?

PJ: Ahogy telik az idő, egyre nehezebb a helyzet. Nem árulok zsákbamacskát ha azt mondom, hogy nálunk a nyár a kiemelten fontos időszak. Ezen belül is a július – augusztus hónapokra koncentrálódik a vendégforgalom. Ott gyakorlatilag a térségünkben található szálláshelyek 100% kapacitáson működnek, legyen ez szálloda, kemping vagy kisebb magánszálláshely. Azt tapasztaljuk, hogy ahogy egyre bizonytalanabb, hogy mikor enyhülnek a korlátozások és lehet szabadabban és biztonságosan utazni egyre inkább tolódik az emberek utazási lehetősége.

Azt gondolom, hogy valamennyit mindenképpen segíthet a most kialakult helyzeten a kezdeményezés. Akik előleget fizettek, valamint a SZÉP Kártyákon lévő összegeket, amelyeket másra nem tud fordítani a vendék, viszont a szálláshelyeknek hatalmas segítséget nyújthatnak ha akár előlegként későbbi foglalásba betudhatóvá teszik és a szálláshely rendelkezésére bocsátják. Ezek a pillanatnyi helyzeten nagyon sokat tudnak segíteni. Azt nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a szálláshelyek, vendéglátóhelyek legnagyobb részének nincs 1-3 hónapnál több tartaléka.

VI: Arra van lehetőség, vagy lehet példa, hogy ha valaki már most befizetne, hogy később szállást kaphasson, a szállásadók komolyabb kedvezményt biztosítanak?

PJ: Igen, abszolút. Sőt volt aki enyhített már a lemondási feltételeken is, 100%-ban felajánlja mindenki a vendégnek az átfoglalást. Rugalmasak az időpontokat illetően. Van olyan, ahol két éven belül bármikor leutazható az előleg. Van olyan szállásadó is, aki azért, hogy a bizalmat fenntartsa a vendégek felé változtatott a lemondásokkal kapcsolatos szabályzatán és mindenkinek visszaadja a pénzt, aki ezt kéri. Ezek fontos kezdeményezések, hogy az emberek érezzék, hogy a szállásadókban meg lehet bízni, így foglalhatnak későbbi időpontban is anélkül, hogy elvesszen a pénzük.

VI: Várhatóak még az elkövetkezendő napokban, hetekben ilyen akciók? Min dolgoztok?

PJ: Mindenképpen! Szeretnénk azt, hogy a kommunikáció és a segítő szándék, ami most megmutatkozik a vállalkozók és a magánemberek részéről zökkenőmentes legyen. Szeretnénk minden szegmensre gondolni. Bár nálunk a szálláshely-szolgáltatók vannak többségben, de számos vendéglátóhely is képviselteti magát, valamint egyéb turisztikai szolgáltatók.

Legyen az kerékpárkölcsönző, vitorlás szolgáltató, kistermelő aki zöldség-gyümölcs termesztéssel vagy sajtkészítéssel foglalkozik. Őket is érinti a mostani helyzet, hiszen több helyen bezártak a piacok, valamint az éttermek felé a beszállítási lehetőség is korlátozódott. Szeretnénk mindenkire kidolgozni olyan programokat, kampányokat, amelyekkel segíthetjük őket, illetve az emberekben lévő segítő szándékot erősítsük.