A téli regatták után indul a tavasz a vitorlázóknak a Balatonon

A Tavaszi Regattával véget ért az egyre népszerűbb Téli Vitorlásverseny sorozat. Decemberben, az első megmérettetésen 31 csapat vágott neki az akkor még csak hideg Balatonnak, majd érkeztek a komolyabb mínuszok, és volt olyan, hogy jeget kellett törnie a hajónak. A résztvevők szerint az élmény páratlan, ugyanakkor a téli vitorlázás sokkal nagyobb odafigyelést igényel. (interjú)

Jégtáblák között vitorlázni izgalmas és hátborzongató is egyben – mondta a vitorlazzitthon.hu-nak a 2018/19-es Téli Vitorlásverseny sorozat győztes csapatának tagja. Sabján Annamária hozzátette: egy-egy ilyen regattán nincs annyi idejük a versenyzőknek, mint egy túraversenyen, ugyanakkor nyugodtabb, mint egy klasszikus pályaverseny.  Manőverezésnél sokkal jobban oda kell figyelni, hiszen nem mindegy, hogy hova lép az ember a hajón – tette hozzá. Az apróságok is megnehezítik a hidegben a vitorlázó dolgát. Ilyen például, ha a kötél megfagyott.

Sabján Annamária elmesélte: a szélviszonyok változatosak télen. Volt alkalom, amikor nagyon kevés volt, ugyanakkor a tavaszi regattán 13-15 csomós szélben versenyeztek. Hozzátette: az idei esztendőben gyermekek is voltak az egyik hajó fedélzetén, ami bizonyíték arra, hogy bárki, aki tud vitorlázni, indulhat a versenyen. Sabján Annamária szerint a téli regattákon való részvétel nagy előnye, hogy nem telik el több hónap vitorlázás nélkül, így tavasszal nem is kell visszarázódni. Mindeközben egyre népszerűbbek a női regatták nem csak hazánkban, hanem Európa-szerte. Sabján Annamária és csapata legutóbb Horvátországban mérte össze a vitorlás tudását kilenc nemzet egységével, a következő megmérettetés pedig Hamburgban lesz, ahová 84 női legénység, pontosabban leányság jelentkezett.

Sabján Annamária beszélt arról is, hogy az általa vezetett, nyári szezonra a meghirdetett kishajós gyerektáborok helyei gyorsan telnek, de az idei esztendőben felnőtteknek is rendeznek ilyen eseményt. Hozzátette: aki kipróbálja a vitorlázást egy nagyobb hajón és megtetszik neki, annak feltétlenül érdemes kipróbálni a kishajózást is, hiszen az egy sokkal vízközelibb élményt biztosít.