A parton és a vízen is teljesítik a szolgálatot a Vízimentők

A megváltozott körülmények miatt a partra csoportosítja egységeinek egy részét a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata. Az elmúlt hetekben eszközbeszerzésekkel segítették a koronavírus elleni védekezést, most pedig egy új mentőautót állítanának szolgálatba. A Szakszolgálat ugyanakkor jelen van a vízen is, így ha bármelyikünk bajba kerül, számíthat a segítségükre. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője arról is beszélt, hogy a Vízimentő tanfolyamok nem állnak le, az elméleti részeket online formában tartják meg. Bagyó Sándorral beszélgettünk.

VI: Egy hónappal ezelőtt beszélgettünk Budapesten, amikor azt mondtad: meglátom majd néhány hét múlva, hogy miért mondod akkor, hogy elmarad vagy legalábbis el kell halasztani az idei klasszikus szezont a Balatonon. Kezdjük éppen ezzel: mióta készültök erre?

BS: Nagyon nem voltam akkor sem boldog, amikor ezeket a szavakat mondtam neked a hajókiállításon. De mivel én harminckét éve vagyok a szakmában, láttam problémákat. Nemzetközi szinten alig volt olyan katasztrófahelyszín vagy válsághelyszín, ahol ne lettem volna jelen valamilyen formában. Azokból az információkból, amelyek akkor már publikusak voltak, lehetett következtetni erre. Sajnos egyelőre még tartom is magam ahhoz, hogy igen furcsa szezonunk lesz. Ennek ellenére reménykedem és bízom abban, hogy júliusban valahogy, valamilyen formában helyre zökkennek az események. Most jelenleg azt nézzük, hogy milyen feladatokat tudunk és hogyan tudunk végrehajtani. Hogyan tudjuk segíteni mindazokat, akik itt élnek a Balaton környékén és miként tudjuk fenntartani a vízi szolgálatunkat, készenlétünket. Hogyan tudunk mégis készülni a képzésekkel, oktatásokkal az esetleges nyári idegenforgalmi szezonra. És addig is az elkövetkező két-három hónapban miként tudunk a járvánnyal kapcsolatban segíteni.

VI: Volt már bejelentés tőletek a napokban, védőfelszereléseket szereztetek be. Most pedig egy friss hír: egy mentőautót szeretnétek szolgálatba állítani. Talán kimondható, hogy a tevékenység egy részét áthelyeztétek a partra. Hogy zajlik a munka?

BS:  A védőfelszerelésekkel kapcsolatban nagy fába vágtuk a fejszét, ugyanis jó minőségű és komoly maszkok beszerzésére tettünk lépéseket. Hihetetlen harc folyik a nemzetközi piacokon és Kínában az ilyen nagyon jó minőségű felszerelések beszerzése kapcsán. E helyen kell köszönetet mondanom dr. Fábián Péter barátomnak a TOP COP Security Zrt. vezetőjének, mert az ő segítsége nélkül nem tudunk hozzájutni ezekhez.  Ennek lényege, hogy az élvonalban dolgozóknak, a kisebb egészségügyi ellátóknak biztosítsunk eszközöket. Nem tudjuk ezt önzetlenül tenni, de nagyon kedvezményes áron oldjuk meg.  Az a kapacitásunk ami eddig a vízen volt megszokott – több sürgősségi mentőegységgel rendelkezünk – ezeknek a tevékenysége most a vízen kérdésessé vált. Mi olyanfajta emberek vagyunk, akik nem szeretik tétlenül nézni az eseményeket. Éppen ezért arra gondoltunk, hogy ezeket az erőket a szárazföldre kell átcsoportosítanunk. Volt egy nagyon jó ziccer egy külföldi mentőautó megvásárlásában, csakhogy annyira jó volt, hogy másoknak is feltűnt és gyorsabbak voltak, mint mi. De nem vagyunk elkeseredve, mert Magyarországon is van egy gyár, a Profile, és nekik is van egy olyan autójuk, amit eddig csak kiállításokra vittek, nem volt üzembe helyezve. Rá tudtam beszélni az üzem vezetését, hogy ezt kedvezményes áron nekünk adják el. Nem olcsó egy ilyen mentőjármű: még a kedvezménnyel is harminc millió forint fölött van a bruttó ára. Ehhez keressük a megoldásokat és azt gondolom meg is találtuk. Van egy cég, amely a lízingelését fogja megoldani, de nem mindegy, hogy milyen kezdőrészlettel megyünk bele. Most indult egy kampányunk, amelyben gyűjtünk a mentőautó-projekthez.

Titkon abban bízom, hogy valami szenzáció sikerül most is, mint az elmúlt nyáron a hajóbeszerzésben. Remélem, hogy mindenki átérzi: miért fontos az, hogy azok az erők, azok a szakmai tudásaink ne készenlétben ölbe tett kézzel legyenek. Ha igazak a prognózisok, akkor néhány héten belül nagyon nagy szükség lesz új mentőautóra itt a régióban is. Mi ezzel próbálunk segíteni a következő hetekben-hónapokban. Ha elmúlik ez az időszak akkor is itt tud maradni a kötelékünkben egy ilyen eszköz, amivel az itt élők, ide érkezők számára nagyobb biztonságot tudunk adni. Bízunk abban, hogy ez a mentőautó-beszerzés sikeres lesz.

VI: Említetted, hogy a vízi készenlét is megmarad. Sok kérdés érkezett hozzánk is, hogy a jelenlegi helyzetben, a kijárási korlátozás miatt, a veszélyhelyzet kellős közepén lehet-e vitorlázni, kedvtelési céllal akár a családdal vízre menni. Válasszuk ketté: elsőként te ezt javaslod vagy támogatod?

BS: Én kompletten válaszolnék. A vízimentőknek soha nem volt feladata eldönteni, hogy mit tesznek az emberek jól vagy rosszul. Mi mindig csak ajánlani tudtunk dolgokat. Nem vagyunk hatóság és nem is szeretnénk összekeverni a szerepkörünket. A hatóságok egyértelművé fogják tenni, hogy mit lehet és mit nem lehet a vízen. Én egyet tudok: teljesen mindegy, hogy milyen körülmények vannak, ha valaki bajba jutott annak mi egészen biztosan tudunk segíteni. Most is készenlétben vannak a hajóink, nem sürgősségi betegellátósi szinten, de klasszikus vízimentői szinten minden hajósnak fogunk tudni segíteni, ha kiment a vízre és bajba került. Nekünk nem feladatunk azt vizsgálni, hogy ez jogszerű-e vagy sem.

VI: Nagy tervekkel vágtatok neki a 2020-as esztendőnek. Egyelőre bizonytalan, hogy meddig tart a veszélyhelyzet, meddig tolódik a szezonkezdet, valamint mi történik akkor, ha feloldják a korlátozásokat. Hogy tudtok ti akár időben akár készenlétben kalkulálni?  

BS: Ez a legnehezebb feladat. Ezért kell több lábon állnunk. Éppen most van a szervezetünk huszadik születésnapja és nem feltétlenül így gondoltuk az ünneplést. Egy mentőszervezet életében nem szabad, hogy gondot okozzanak az improvizatív dolgok. A feladatra kell koncentrálni és nem a jajveszékelésre. Sok mindenre készülünk. Mondok egy frappáns dolgot: a vízimentő tanfolyamot hogyan tudjuk megtartani most amikor gyakorlatilag egy fürdőbe sem lehet bemenni, mert minden le van zárva. Elkészült az online oktatási lehetőségünk, nyilván egy vízimentő tanfolyamnak van elméleti oldala nem is kevés óraszámban – ezt próbáljuk elindítani. Hogy az előnyöket is nézzük a bajban, így sokkal több fiatalhoz tudunk eljutni és talán kedvet kapnak arra, hogy nyáron, ha felszabadul a helyzet akkor a természetben egy jó munkában és jó csapattal tudnak együttműködni. Éppen ezért nem szeretnénk időt veszteni: az online részben megtanítjuk őket az elméletre és amint visszakapjuk a normál életünket akkor gyakorlati részt besűrítjük így egyből tudnak vizsgázni és szolgálatba állni.

Úgy készülök, hogy lesz szezon éppen ezért mindent műszakilag is a helyén fogunk kezelni, mindent előkészítünk és ha eljön a pillanat akkor napok, perce, vagy órák alatt át tudunk állni a régi üzemmódra. Itt most minden kollégának a fegyelmezett, megértő magatartása kell, hiszen mi nem egy folyamatosan állami finanszírozásban, normatív támogatásban részesülő szervezet vagyunk, hanem a munkáinkból, a szponzoraink és a támogatóink jóvoltából létezünk. Tehát azt a kicsi pénzmagot, amit félre tudtunk rakni a szezon kezdésre azt óvatosan kell kezelnünk. A kollégáimnak, akik főállásban dolgoznak velünk meg kellett érteniük, hogy tartalékolni kell és úgy kell esetleg dolgozni, hogy a működés ne kerüljön veszélybe. Ezt minden tagunk fegyelmezetten megértette. Én nagyon bizakodó vagyok és remélem, hogy a nyár nem múlik el ilyen módon.

Azt látom, hogy a Balaton az elmúlt pár évben is a belföldi turizmusnak volt a desztinációja. Nem kérdés, hogy ha a korlátozások elmúlnak, a belföldi turizmus megtalálja a Balatont. Az egy másik kérdés, hogy milyen potenciával. De az biztos, hogy mindenki le akar jönni a Balatonhoz, szusszanni akar egyet, meg akar mártózni és igenis akar egyet koccintani a finom balatoni borokkal – ne adj Isten még egy jót enni is. Én ebben bízom. Az is lehet, hogy egy kicsit másképp lesz, kicsit maszkosabb lesz, az is lehet, hogy egy kicsit még nem fogunk annyit ölelkezni, valamint a távolságtartást is reflex-szerűen magunkba fogjuk tartani, de azt gondolom, hogy számíthatunk arra, hogy valamiféle élet lesz a Balatonon. Ha pedig vannak emberek, akkor általában bajbajutott is szokott lenni. Itt pedig nincs kérdés, nekünk ott kell lenni és a segítséget átadni.

Borítókép/ Fotók: https://www.facebook.com/vizimentok/