A fiatalokkal indított az idei Kékszalagfesztivál – egész napos lesz a Kékpántlika

Az idei esztendőben hagyományteremtő módon a fiatalok nyitottá meg az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjhoz kapcsolódó Kékszalag Fesztivált Balatonfüreden. A Jövő bajnokai voltak ugyanis a főszereplők a legnagyobb és legnépszerűbb európai tókerülő rajtját megelőző vasárnap. Miközben az ifjú sportolók a balatonfüredi nagymóló előtti vízterületen mérték össze tudásukat, a parton minden a vitorlázásról, azon belül is az utánpótlásról szólt.

Ifjúsági verseny a vízen

2022. július 10-én 10:00-kor dördült el a 15. Kékpántlika Ifjúsági vitorlásverseny rajtja. A szervező Magyar Vitorlás Szövetség annak érdekében, hogy minél közelebb hozza a versenyt az érdeklődők számára, a regatta pályáját a balatonfüredi nagymóló előtti vízterületre helyezi ki.

(Fotó: Szűcs Ábel)

Az esemény részeként bemutatkoztak az ifjúsági sportolók, akik közül sokan már több nemzetközi győzelmet tudhatnak magukénak, valamint az érdeklődők megismerhették a legfiatalabbak versenyhajóosztályait. A délelőtti program során beszélgetéseket hallhattak a versenyzők szüleivel, edzőikkel, felkészítő szakemberekkel.

(Fotó: Szűcs Ábel)

A futamokat a parton lévők élőben követhették Borbély Ferenc és Brencsán Ábel szakkommentátorok segítségével, a helyszínre kiállított nagykivetítőn, a Magyar Vitorlás Szövetség hivatalos Facebook oldalán pedig a teljes regattát élőben közvetítették a szervezők.

Délután a parton

15:00-tól megérkeztek a csütörtöki Kékszalag rajtjának helyszínre a verseny nagy esélyes hajói. A többtestű karboncsodákat testközelből csodálhattak meg a fiatalok és persze az érdeklődő közönség.

(Fotó: Szűcs Ábel)

A nap zárásaként, 18:00-tól tartották meg a 15. Kékpántlika ünnepélyes díjkiosztóját.

Vitorlás-játékok egész nap Balatonfüreden

Vasárnap a balatonfüredi nagymóló Vitorlás Faluvá alakult, ugyanis a gyerekek szimulátoron ismerkedhettek meg a vitorlázás első lépéseivel, csomózófalon tökéletesíthették kötélkötési tudásukat, megismerkedhettek a kötélmunka mibenlétével Keller András segítségével. Mindemellett a legkisebbeket csillámtetoválás-készítés, arcfestés,  és kreatív vitorláskarkötő-készítés várta az AnyuCord jóvoltából.

(Borítókép: Szűcs Ábel)

Program

10:00 – 13:00 – 15. Kékpántlika vitorlásverseny

a verseny közvetítése a parton

élőben a Magyar Vitorlás Szövetség hivatalos Facebook oldalán

ifjúsági sportolók bemutatása

ifjúsági hajóosztályok bemutatása

beszélgetések szülőkkel és a felkészítő szakemberekkel

Kommentátorok: Borbély Ferenc, Brencsán Ábel

15:00 –  54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj abszolút esélyes hajóinak bemutatása a parton és a vízen.

Beszélgetés a Kékszalag hőseivel

Esélylatolgatás: Vajon ki nyeri idén a Kékszalagot?

 15:00 – 18:00 – Élőben a SAMSUNG stúdiójából

Találkozások, beszélgetések olimpikonokkal, a vitorlázás meghatározó alakjaival, ifjúsági sportolókkal.

16:30 – A Balaton ikonikus klasszikus hajóinak bemutatása

Hajócsodák és történetük

tulajdonosaik és kormányosaik

elért eredményeik és terveik

18:00 – 18:30 – 15. Kékpántilika vitorlásverseny díjkiosztója

A díjakat átadja: Gerendy Zoltán a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, Holczhauser András a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára, Berecz Zsombor, Érdi Mári, Vadnai Benjamin olimpikon vitorlázók

18:30 – Fogadás a SPICC Bisztróban