A Balaton egyik legnagyobb élménye a Kékszalag

Idén 85. születésnapját ünnepli Európa legnagyobb tókerülő versenye. Az 51. Kékszalag nagydíj a mezőny nagyobb részének, az egytestű, lassabb, túrahajókkal indulóknak nem csupán a küzdelemről, sokkal inkább a túrázás és nem mellesleg a teljesítmény öröméről szól. Sokan vannak ugyanis akik akár 30-40 órát töltenek a vízen, és a fedélzeten élik meg a balatoni naplementét, és a napfelkeltét. Akár egymás után kétszer is.

Aki tervbe vette, hogy elindul, és valósággal el is indul, mindenképpen készüljön fel a versenyre – mondta a vitorlazzitthon.hu-nak Kerekes Kázmér a verseny vezetője. Hozzátette: egy átlagos regatta 5-6, maximum 10 órát tart, a Kékszalag limitideje pedig 48 óra. Éppen ezért fontos, hogy mindenki megfelelő ruházattal, és elegendő élelemmel vágjon neki a tókerülésnek.

Ez a túra egyben verseny is , éppen ezért ezen a túrán az ünneplésre szánt alkoholos italokat kizárólag a befutó után fogyasszák a résztvevők. Kerekes Kázmér kifejtette: mindenkinek akkor lesz oka igazi ünneplésre, amikor visszaérkezett Balatonfüredre.

Kerekes Kázmér szerint az egyik legfontosabb, hogy minden hajós pontosan tudja, hogy az adott pillanatban a Balaton melyik részén hajózik. Éppen ezért elengedhetetlen a GPS, térkép, vagy nyomkövető használata. A verseny vezetője kiemelte azt is, nagyon fontos a figyelem, valamint, hogy mindenkinek meglegyen a szükséges pihenőidő a tókerülő verseny alatt.